26 Ağustos 1922'de başlayan şanlı Türk Ordusu’nun taarruzuyla birlikte kentin kurtuluşunu her yıl aynı coşku ve minnetle kutladıklarını belirten Çalışkan, mesajında şu ifadelere yer verdi:

“Kurtuluş günlerinin tarihe not düşmenin yanında, geleceğe yön vermesi bakımından da son derece önemli. 1922 yılının zaferlerle dolu Ağustos ayından sonra Eylül ayı kurtuluş vakti olmuştur. Eskişehir sahip olduğu stratejik konum ve demiryollarının kavşak noktasında olması gibi pek çok önemli özelliğe sahiptir.

Millî Mücadele, Anadolu’nun her karış toprağına yüce milletimizin mübarek kanı ve tertemiz alın teri akıtılarak tarihe yazılmış bir kahramanlık destanıdır. Tarihin bu eşsiz destanının en önemli bölümlerinden birini de ilimizde verilen kurtuluş mücadelesi teşkil etmektedir. Bütün imkânlarıyla seferber olan ilimiz, Demiryolu Cer Atölyesinde çeşitli savaş malzemeleri yaparak kahraman ordumuzun donanımına da destek olmuştur.

22 Ocak 1919'da İngiliz işgalinden başlayıp 2 Eylül 1922'de kurtuluşla sonuçlanan süreç boyunca Eskişehir halkı pek çok badire atlatmıştır ama hiçbir zaman yılgınlığa ve ümitsizliğe düşmemiştir. O günden bugüne uzanan süreçte vatanperver ve çalışkan Eskişehirliler şehirleri için aynı cesaret ile hareket etmektedirler. Geçmişimizin verdiği güç ile geleceğe yürümekteyiz. Eskişehir’imizin düşman işgalinden kurtuluşunun 100. yıl dönümü kutlu olsun!"

              

Editör: Mustafa YILDIRIM