4. aydan itibaren göz kontrolü ve koordinasyonu gelişmektedir. Görme ve göz hareketleri doğumdan itibaren değişim ve gelişim gösteren önemli bir süreçtir. Bebeklerde göz gelişimi mutlaka düzenli olarak takip edilmelidir. Göz gelişimi takibi bebeklerde kilo, boy veya mental gelişim takibi kadar önemlidir.

Göz kayması gözlerin aynı hizada olmaması ve farklı yönlere bakmasıdır. Gözlerinde kayma olan bebekler tek bir noktaya odaklanmakta sorun yaşarlar, bir nesneye odaklanarak bakamazlar. Bebeklerde göz kayması sürekli olurken bazı durumlarda ise ara sıra görülür. Bebeğinizde göz kayması olduğundan şüpheniz var ise kapsamlı bir bebek göz muayenesi gerekmektedir.

Bebeklerde Göz Kayması Neden Olur?

En önemli şaşılık nedenleri, göz koordinasyon gelişiminin sağlanamamasıdır ve bu nedenle bebeklerde iki gözü kullanma yeteneğinde aksama meydana gelmektedir. Bebeklerin gözlerinde kayma doğuştan olabileceği gibi daha sonra bazı etkilerle de ortaya çıkabilir. Gözlerin etrafında gözü hareket ettiren ve görmeye yardımcı olan kaslar vardır. Normal gözde bu kaslar düzenli çalışır ve görmeyi sağlar, kayma olan gözde ise bu kaslar birbirine ters ve bağımsız halde çalışır.

Bebeklerde göz kayması tedavi edilmediği takdirde sağlam göz görme işini tamamlayacağından kayma olan gözde göz tembelliği oluşacaktır, sonrasında ise görme kaybına kadar gidecektir. Tedavi edilmeyen gözde görme kaybı yaşanacağı gibi derin görme yetisinde de kayıplar olabilir. Erken teşhis ve tedavi oldukça önemlidir. İlerleyen yıllarda çocuğunuzun görme ile ilgili sorun yaşamaması için mutlaka teşhis ve tedavisini tam olarak yaptırın. Bebeğinizin gözlerinde kayma olduğundan şüpheleriniz varsa bir an önce uzman bir doktor değerlendirmesi gerekir.

Bebeklerde Şaşılık Tedavisi

Bebeklerde şaşılık tedavisi için erken teşhis büyük önem taşır. Erken yaşlarda teşhis edilen şaşılık, daha kolay ve etkili bir şekilde tedavi edilebilir. Bebeklerde şaşılık teşhisinde, göz muayenesi ve gelişim takibi kritik rol oynar. Bebeklerde şaşılık tedavisi için birden fazla seçenek vardır. Tedavi ameliyat, gözlük, kapama ile gerçekleşebilir.

Bebeklerde göz kayması ameliyatı, genel anestezi altında gerçekleştirilir. Ameliyat sırasında, göz kaslarının uzunluğu ve pozisyonu düzeltilerek gözlerin paralel hareket etmesi sağlanır. Ameliyat süresi, göz kaymasının şiddetine ve yapılan işlemlere bağlı olarak değişir; ancak genellikle 1-2 saat arasında tamamlanır.

Göz Kayması Ameliyatı Ne Kadar Başarılıdır?

Göz kayması ameliyatlarının başarı oranı, göz kaymasının türüne ve ameliyat öncesi yapılan değerlendirmelere bağlı olarak değişir. Genel olarak, göz kayması ameliyatlarının başarı oranı oldukça yüksektir.

Editör: Mustafa YILDIRIM