Portekiz’de yaşayan Uluslararası Multimedya Sanatçısı Sinem Taş, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi öğrencileriyle bir araya geldi. Taş, yönetmenliğini yaptığı “Benim Kabe’m İnsandır” belgeselini ve “Autruı-Öteki” fotoğraf sergisini anlattı.

Lizbon Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi, Multimedia Fotoğraf Bölümü’nde doktorasına devam eden Uluslararası Multimedya Sanatçısı Sinem Taş, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi öğrencileriyle bir araya geldi. Dünyanın farklı ülkelerini gezerek, insan hikayelerini toplayan Taş, fotoğraf ve yazıyı buluşturarak ortaya çıkardığı “Autruı-Öteki” fotoğraf sergisi ile Portekiz’de sığınmacı olarak yaşayan insanları konu edinen “Benim Kabe’m İnsandır” belgeselini öğrencilere anlattı.

“DUYGULARINA ODAKLANDIM”

İlk olarak belgesel filmin izlendiği söyleşide, Taş daha sonra hazırladığı sunumla hem belgeselin ortaya çıkış sürecini hem de fotoğraf sergisi ve bu kapsamda devam eden projesini öğrencilere aktardı. “Bu belgeseli çekme fikri Akdeniz'i botlarla geçmeye çalışan çok sayıda insanın bu sularda kaybolduğu ve hayatını kaybettiği dönemin hemen ardından 2017 başlarında oluştu” diyen Taş, “Benim Kabe’m İnsandır Alevi felsefesinin mottosudur. Bu filmle amacım bu tehlikeli yolculuğa çıkarak evlerini terk eden insanların üzerine yapışmış 'mülteci' etiketini çıkarak biraz daha onların hislerine, duygularına odaklanabilmek, ortak paydamızı görebilmek ve gösterebilmek, bir mültecinin ilk aşk acısını dinleyerek 'mülteci doğulmadığını ancak sonradan olunduğu' gerçeğinin ayırdına varabilmek” dedi.

FİLM AMACINA ULAŞIYOR

Gençlerin belgeseli izledikten sonra bakış açısının değiştiğini ifade eden Taş, “Gerek Portekiz'de gerek Türkiye'deki gençler filmi izledikten sonra bakış açılarından birtakım değişimler olduğunu söylediler. "Daha önce hiç onların gözünden bakmadığını fark ettim" diyen genç arkadaşlar oldu. Çok sevindim. Film amacına ulaşmış demek ki. Aldığım geri dönüşlerden çok memnunum” diye konuştu.

ADIM ATMAKTAN KORKMAYIN

Hayallerini gerçekleştirme noktasında gençlere tavsiyelerde de bulunan Taş, “Yeni bir yolculuk, bilinmeyene adım atmak korkutucu olabilir. Haklı olarak gençler de yeni adım atmaya çekinebilirler. Ben “Kervan yolda dizilir” sözünü çok severim. Bazen bir şeyin üzerinde fazla düşünmek onu olduğundan daha korkutucu hale getirebiliyor. Ancak adım atıp içine girdiğimizde düşündüğümüz gibi olmadığını görebiliyoruz. İç sesi dinlemek ve kanatların açılması için o adımı atmak gerekiyor. Paulo Coelho'nun da yazdığı gibi “Siz bir amaç için yola çıktığınızda evren size gerekli her şeyi önünüze serer.” Etrafa bakıp onu görmek ve almak için elini uzatmak cesareti gerekir. Gençlere önerim: Cesur olun, adım atmaktan korkmayın ve iç sesinizi dinleyin. Tıpkı Vasalisa'nın bebeği gibi iç sesiniz size yönü gösterecektir” şeklinde konuştu. Daha sonra kendi yolculuğundan da bahseden Taş, öğrencilerin sorularını da yanıtladı.   

Editör: Mustafa YILDIRIM