Muhacir Dernekleri Federasyonunca hazırlanan ‘Geleneksel Kış Sezonu Gecesi’ Ket Twenty Six26’da gerçekleştirildi.

Gece öncesi bir açıklamada bulunan muhacir dernekleri Federasyon Başkanı Zihni Çalışkan, “Eskişehir Muhacir Dernekleri Federasyonu 2005 yılından bu yana 12’incisini düzenlediği Geleneksel Kış Gecesi’nde bağlı 9 derneği ve bunların hemşeri boyutunda ki üyeleri her yıl bir araya gelmekte. Aralık ayında farklı mekanlarda hem kaynaşma, dayanışma, bilgi aktarımı ve sosyal ihtiyaçların paylaşıldığı geceyi organize ediyoruz. Tüm misafirleri bir arada görmekten dolayı bizler mutluluk duyuyoruz. Eskişehir bu anlamda birbirine çok ciddi anlamda saygı duyan bir şehir. Muhacirler, Tatarlar, Karaçaylar, Kafkas göçmenlerinin bir arada yaşadığı bir şehir ve bir kültür mozaiği. Bunu hem Eskişehirli hemşerilerimize hem benzer nitelikteki derneklerdeki hemşerilerimize kültürümüzü aktarmak, folklorik yönümüzü göstermek,  yöresel yemeklerimizi tanıtmak adına hareket ediyoruz” dedi.

Derneklerin güçlenmesi adına da organizasyonlar gerçekleştirildiğinin altını çizen Çalışkan, “Avrupa Birliği projelerimiz var. Somut olmayan kültürel miras anlamında çalışmalarımız var. Hepsini bir arada değerlendirip gerek balkanlara, gerekse şehrimize faydalı olmaya çalışan bir yapımız var. Başta yönetim kurulu üyelerine ve eşlerine katkı sağladıkları için ben teşekkür ediyorum. Eskişehirli hemşerilerimizi hem bizim etkinliklerimizi seyretmeye, danslarımızı seyretmeye, yemeklerimizi tatmaya davet ediyoruz. Biz bu şehirde yaşamaktan dolayı son derece mutluyuz. Şehrimizin bir kültürel zenginliği olduğu kanaatindeyiz. Birlikte yaşamaktan, düşünmekten, çalışmaktan son derece keyifliyiz. Bu bir zenginlik ve katkı Türk Dünyası Başkenti olmasındaki temel gayede zaten buydu. Bu bağlamda tüm çalışmalarımızı tüm derneklerimiz, Federasyonumuz diğer kardeş derneklerle birlikte yürütüyoruz” diye konuştu.

Dernek ve Federasyon hakkında kısa bir bilgi aktaran Başkan Zihni Çalışkan Şunları aktardı:  “Bizim burada Federasyonumuza bağlı 9 derneğimiz var. Bizim Federasyonumuz da 9 federasyonun bağlı olduğu ve merkezi Bursa’da bulunan Balkan – Rumeli Türkleri Konfederasyonumuz var. Bu Konfederasyon bünyesinde de 175 derneğimiz var. Biz aynı zamanda Genel Başkan Vekili, denetim kurulu üyesi anlamında Konfederasyonumuzda da ciddi görevler alıyoruz. Konfederasyonumuzun Balkanlarda, Batı Trakya’da, Kosova’da, Makedonya’da, Bosna ve Bulgaristan’da ciddi etkinlikleri var. Oradaki hemşerilerimizi bir araya getirmek, siyaseten dayanışmalarını sağlamak daha kolay sosyal yaşam üretmelerini sağlamak adına çaba sarf ediyoruz.

Eskişehir’de faaliyetlerimiz ise bu dönemde en son yaptığımız etkinliğimiz İdrisyayla Derneğinin Geleneksel Macun Şenliği, Somut Olmayan Kültürel Miras anlamında ki etkinliğinde bir araya geldik. Aynı dönemde Konfederasyon Yönetim Kurulu toplantısını da burada yaptık. En son etkinliğimizi 9 Ekim tarihinde gerçekleştirmiş olduk. Fakat gerek sosyal projeler üretme anlamında, gerekse yurt dışında öğrencilerin gelmesi anlamında, eğitimde yaz dönemi hızlandırılmış kurslar, Üniversitelerle diyalog anlamında yürütülen faaliyetlerden bir tanesi. Balkanlarda da Türk Öğretmenler Birliğinin kurulması, bu bağlamda oradaki bilgilenmeyi hızlandırmak, eğitim müfredatını güncellemek ve Türkçe öğretimini kolaylaştırmak adına çabalar sarf ediyoruz. Yine Balkanlarda siyasal ayrışmaların önüne geçmek adına katkı sağlayıp insanları bilinçlendiriyoruz.

Bundan sonraki süreçte, folklorik dernekçilik yerine, yani her seferinde folklor gösterileri yapan, yemek lezzetleri üreten ve sadece bu bağlamda dernekçilik yapmaktan çıkaracağız. Bundan sonra stratejik dernekçilik üretmeye, derneklerimizi Türkiye’de söz sahibi, her konuda fikir sahibi pozisyona getirmeye çalıştık. Tabii burada ayrımcılığı ya da ayrıştırıcılığı hedeflemedik. Türkiye bütününde olmamız gereken ve katkı sağlamamız gereken ne varsa her konuya ilişkin fikir sahibi olduk.

 Bugün Kudüs’e ilişkin bizimde söyleyecek çok şeyimiz var. Anayasaya ilişkin söylemlerimizde daha önce basında yer almıştı. Bundan sonra da gündeme hangi konuya ilişkin bir konu gelirse biz bu konuya ilişkin, Yüce Türk Milletinin çıkarları doğrultusunda söylem üretmeye devam edeceğiz. Bizim tek ve yegane vatanımız Anavatandır. Ata vatanımızın da bilinçlenmeyi, sosyal gelişmeyi de Balkanlarda hizmet üretmeye devam edeceğiz. Aynı güç ve istikrarla.”

Daha sonra geleneksel gecede folklor gösterileri ve balkan yörelerine has yiyeceklerin tanıtımı ile eğlenceli vakit geçiren konuklar birlikte güzel bir gece geçirdiler.

Editör: TE Bilişim