AK Parti Eskişehir Milletvekili Prof. Dr. Emine Nur Günay, pandemi döneminde esnafa verilen destekleri paylaştı. Devletin her zaman olduğu gibi bu sıkıntılı dönemlerde de esnafın yanında olduğunun altını çizen Günay, ‘’Covid-19 Pandemisi tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de belli iş kollarında ve özellikle esnaflarımız arasında ekonomik anlamda kendini oldukça fazla hissettiriyor. Devletimiz bu sıkıntıları en aza indirmek, bu süreci dengeli bir şekilde götürmek amacıyla esnafımıza yönelik çeşitli destekler açıkladı ve açıklamaya devam ediyor. Örneğin, Cumhurbaşkanımızın açıkladığı gibi Nefes Kredisi 2021 yılında da artarak devam edecek. Kira, elektrik, su, doğal gaz ödemeleri konusunda yaşanılan sıkıntı iletiliyordu, belirlenecek miktarda hibe ödeme yardımında bulunulması için Ticaret Bakanlığı ve Hazine ve Maliye Bakanlığı çalışma yürütüyor. Ancak hepimize görev düşüyor. Alışverişlerimizi mümkün olduğunca mahallemizdeki, yerel esnaflardan yapalım, hem biz desteğimizi verelim hem de onlar bu dönemden en az etkilensin. Toplum olarak birbirimize destek olmamız lazım. Hep birlikte bu dönemi atlatacağız.’’ Şeklinde konuştu.
PANDEMİ ETKİLERİNİ EN AZA İNDİRMEK İÇİN HIZLA AKSİYON ALINDI
Destekler ile ilgili Prof. Dr. Günay, ‘’İlgili bakanlıklarımız Cumhurbaşkanımızın liderliği ile hızla aksiyon aldılar ve gerekli noktalarda esnafımızı rahatlatacak, pandeminin etkilerini en aza indirecekler paketleri açıkladılar. Buna göre KDV beyannameleri 27 Haziran'a ötelenirken, ticari, zirai ve serbest meslek erbabı yaklaşık 2 milyon vatandaş da "mücbir sebep hali" kapsamına alındı. Nisan, Mayıs ve Haziran’da muhtasar ve KDV beyannamelerine ilişkin ödemeler 6’şar ay ötelendi. Bu aylarda verilmesi gereken muhtasar ve KDV beyannameleri verilmeyecek, 27 Temmuz 2021’e ertelendi. Karşılıksız çıkan çek, protesto edilmiş senet, kredi kartı ve diğer kredi borçlarını zamanında ödeyemedikleri için risk merkezine bildirilen kişilerin 31 Aralık 2020 tarihine kadar borçların tamamının ödenmesi ya da yeniden yapılandırılması halinde bunlara ilişkin olumsuz kayıtların dikkate alınmaması sağlandı. İşçilerin sigorta primlerinin işveren hissesi ödemesinde kullanılabilecek işveren sendikası dayanışma ve yardımlaşma fonu desteğinin azami sınırı yüzde 25’ten yüzde 35’e çıkarıldı. KOBİ’lerin KOSGEB ödemeleri 30 Haziran 2021’e ertelendi. Tıbbi maskeler, solunum cihazları, etil alkol ithalatında uygulanan gümrük vergileri kaldırıldı. Bunlar desteklerden bazıları. İlgili kurum ve kuruluşlarımız çalışmalarına devam ediyorlar. Bizler mesleki odalarımız ve zanaatkarlarımızın sorunlarını takip ediyoruz, iletişim halindeyiz. Sahadan aldığımız bilgileri, istek ve önerileri ilgililer ile paylaşmaya devam ediyoruz.’’ Şeklinde açıklamada bulundu.
AYDA 1.3 MİLYAR TL HİBE
Kira ve destek ödemeleri ile, finansman seçeneklerine de değinen Prof. Dr. Günay, “İşletme finansman desteği” ile işletmelere 6 ay ödemesiz ve 12 ay vadeli, üst limiti 25 bin TL’yi bulan destek verilecek. İstihdamın korunması amacıyla ‘kısa çalışma ödeneği’ yürürlüğe girdi, maaşının %60’ını alabilecek çalışanlar için kolaylık getirildi. 30 Haziran 2020 tarihine kadar geçerli olmak üzere kısa çalışma ödeneğinden yararlandırılma koşullarında kolaylaştırma yapıldı. İşyeri kira olan büyükşehirlerdeki esnafa 750, diğer şehirlerdeki esnafa 500 lira kira yardımı yapılacak. Kira desteği basit usule tabi olmanın şartlarına görev yapılacak. Kira desteği kapsamında aylık 1.3 milyar TL kaynak aktarılacak. 30 büyük şehirde toplam 1 milyon 486 bin, 51 ilde de 497 bin esnaf bulunuyor. Salgından etkilenen 1.2 milyon esnafa 3 ay boyunca bin lira da destek ödemesi yapılacak. 1 milyon 239 bin esnafa 3 ay boyunca 1.000 lira destek yapılacak. Hibe destekten taksi, dolmuş, servis işletmecisi, pazarcı, terzi, oto tamircisi, lokantacı, pastaneci, kadın-erkek kuaförü, pansiyon, yurt, kreş, düğün salonu işletmecisi gibi kesimler faydalanıyor. Böylece ayda 1 milyar 240 milyon liradan toplamda 3 milyar 718 milyon liralık bir desteği esnafımızın hizmetine sunmuş oluyoruz. Yıl sonuna kadar yüzde 20’den yüzde 10’a indirilen gayrimenkul kiralarındaki stopaj oranın uygulanma süresini 1 Haziran’a kadar uzatıldı. Benzer şekilde yüzde 18’den yüzde 8’e indirdiğimiz iş yeri kiralama hizmetlerindeki KDV oranını da 1 Haziran’a kadar yüzde 8 olarak uygulamaya devam edilecek.
ESNAFA FİNANSMAN DESTEĞİ
Esnafa yönelik olarak Halk Bankasından "Esnaf Destek Paketi", "İşletme Kredisi" ve "Paraf Esnaf Kart" paketlerini kullanıma sunuldu. Ekonomik İstikrar Kalkanı kapsamında uygulamaya konulan Esnaf Destek Paketi, Kovid-19 salgınından olumsuz etkilenen esnafa önemli katkı sağladı. Uygulama çerçevesinde 747 bin 801 esnaf ve sanatkar, kadım 2020 itibari ile Halkbank vasıtasıyla toplam 18 milyar 526 milyon lira kredi kullandı. Yıllık satış hasılatı 3 milyon lirayla sınırlı şahıs işletmelerini kapsayacak yüzde 7,5 maliyetle, 6 ay ana para ve faiz ödemesiz toplam 36 ay vadeli ‘İşe Devam Desteği Küçük İşletme Can Suyu Kredisi’ uygulandı. 2020 yılı içinde, geçen yıllardan devirler hariç 962 bin 302 esnaf ve sanatkarımıza 40,3 milyar TL tutarında faiz indirimli kredi kullandırıldı. İşlerinin olumsuz etkilendiğini beyan ederek talepte bulunan esnaf ve sanatkarların Halkbank’a olan kredi borçlarının, 2020 yılında Nisan, Mayıs ve Haziran anapara ve faiz ödemelerini 3 ay süreyle ve faizsiz olarak ertelendi. KGF tarafından’ Kefaletli İşe Devam Kredi Desteği’ verildi.
2 MİLYAR LİRALIK KREDİYE YAPILANDIRMA
Günay ayrıca, ‚‘Koronavirüs salgını nedeniyle yaklaşık 220 bin esnaf ve sanatkarın gecikmiş 2 milyar lira esnaf kredisi yapılandırma uygulaması yapılacak. 30 Haziran 2020 tarihinden önce takibe düşen borcu bulunan esnaflara yapılandırma imkanı sunuluyor. 1 Ocak 2021'de esnaf ve sanatkarların finansman ihtiyaçlarının uygun koşullarda karşılanmasını amaçlayan karar yürürlüğe girdi. Karar kapsamında, Halkbank tarafından Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri (ESKKK) kefaletiyle veya doğrudan esnaf ve sanatkarlara kullandırılmış olup, bakiyesi 2021'e devreden krediler ile 1 Ocak 2021-31 Aralık 2021 döneminde bankacılık usul ve esasları çerçevesinde Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Birlikleri Merkez Birliğine (TESKOMB) bağlı bölge birliklerine ortak olan ESKKK'lar kefaletiyle veya ESKKK'ların kefaleti olmaksızın, bankaca doğrudan esnaf ve sanatkarlara kullandırılacak kredilere 1 Ocak 2021-31 Aralık 2021 döneminde geçerli olmak üzere faiz indirimi uygulanacak.
YÜZDE YÜZ FAİZ İNDİRİMİ DESTEĞİ
Esnaf ve sanatkarlara yönelik faiz indirimi konusunda da bilgi veren Günay, ‚‘Geleneksel, kültürel, sanatsal değeri olan kaybolmaya yüz tutan meslek kollarında (el dokuma işleri, bakır işlemeciliği, çini, çömlek yapımı, sedef kakma ve ahşap oyma işleri, kaşıkçılık, bastonculuk, semercilik, yazmacılık, yorgancılık, keçecilik, lüle ve oltu taşı işçiliği, çarıkçılık, yemenicilik, oyacılık ve bu işlere benzerlik gösterdikleri Bakanlıkça kabul edilen) faaliyet gösteren ve "Esnaf Vergi Muafiyet Belgesi" sahibi esnaf ve sanatkarlara, 2021'de kullandırılacak krediler ile önceki yıllarda kullandırılan kredilerden bakiyesi 2021'e devreden krediler için uygulanacak faiz indirimi yüzde 100 olacak. Genç girişimci esnaf ve sanatkarlar KOSGEB tarafından onaylanan projelerini bankaya sunmaları durumunda 100 bin liraya kadar yüzde 100 faiz indirimi uygulanarak kredi kullanabilecek. Esnaf ve sanatkarlara makine, ekipman ve demirbaş alımları, iş yeri modernizasyonu veya ham madde ve döner sermaye ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla 30 bin liraya kadar kullandırılan kredilerden bakiyesi 2021'e devreden krediler için yüzde 100 faiz indirimi yapılacak. Bunlar dışında 2021'de kullandırılacak krediler ile önceki yıllarda kullandırılan kredilerden bakiyesi 2021'e devreden kredilere yüzde 50 faiz indirim oranı uygulanacak.‘‘ şeklinde açıklamada bulundu.