Pandemi nedeniyle uzaktan eğitim gören öğrenciler 1.5 yıl aranın ardından yarın yüz yüze eğitime başlayacak. Öğrenciler arkadaşları ve öğretmenlerine kavuşmanın heyecanını yaşarken, okul alışverişine çıkan dar gelirli aileler ise artan kırtasiye ve okul kıyafeti masraflarına isyan ediyor. Eskişehir’in Taşbaşı ve Yunus Emre Çarşısı’nda okul alışverişine çıkan aileleri dinleyen CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, “ Bir öğrencinin sadece okul kıyafeti masrafı 450 lirayı buluyor. Bunun içinde defteri, kalemi, kitabı, okul çantası, ayakkabısı yok! Fiyatlar ateş pahası. Yüzde 21 büyüme diyorlar. Bu büyüme çarşıya, pazara, okul alışverişine çıkan vatandaşın cebine uğramamış” açıklamasında bulunurken, “Dar gelirli ailelerin eğitim masrafları için devlet desteği şart” dedi.

“DÜKKANDÜKKAN GEZİP EN UCUZUNU ARIYORUZ”

Pandemi nedeniyle uzaktan eğitim gören öğrenciler, bir buçuk yıl aranın ardından yarın yüz yüze eğitime başlayacak. Okula başlayan çocukları için haftasonualışverişe çıkan aileler, kırtasiye masraflarından, okul kıyafetlerine artan fiyatlara tepki gösterdi. İçinde pantolon, kısa kollu/uzun kollu gömlek ve mont bulunan bir alışveriş masrafı 2019 yılında 125-200 TL iken, 2021 yılında 300 ile 450 TL arasında değişiyor. Aileler, “Dükkandükkan gezip en uygun okul kıyafetini, çantayı, kalemi, defteri arıyoruz. Yoksulluğumuzun ne hale geldiğini okul alışverişinde de gördük” dedi.

“YÜZDE YÜZ ARTIŞ VAR!”

Çoçuğuile birlikte alışverişe çıkan Elif Durgun, “Bir kısa kollu, bir uzun kollu tişört aldığımızda 90 TL tutuyor. Benim kızım okula başladığında bir kurşun kalemi bir liraya alıyordum şimdi 2,5 liradan aşağıya kalem yok. Yüzde yüz artış var” dedi.

Babası ile birlikte alışverişe çıkan 7. sınıf öğrencisi Ela Naz ise, “Tişört, sweat ve pantolon alacağız. Tişört için 50 TL, pantolon için ise 90 TL istediler. Bu fiyatlar bizim için çok pahalı” dedi.

ÇAKIRÖZER: “YÜZDE 21 BÜYÜME VATANDAŞIN CEBİNE UĞRAMADI”

Taşbaşı ile Yunus Emre Çarşısı’nda alışverişe çıkan aileleri dinleyen CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, “Öğrencilerimiz arkadaşlarına, öğretmenlerine kavuşacağı için heyecanlı, ailelerimiz ise artan fiyatlar karşısında kara kara düşünüyor. Bir okul kıyafeti alışverişi 450 TL, daha bunun içinde kalemi, defteri, çantası, ayakkabısı yok! Yüzde 21 büyüme diyorlar. Bu büyüme çarşıya, pazara, okul alışverişine çıkan ailelerin cebine uğramamış. Sadece enflasyona uğramış. Büyümeden bahsedenler çarşıya, pazara inip vatandaşın, velilerin derdini dinlemeli.” dedi.

“DEVLET DESTEĞİ  ŞART”

Okul alışverişine çıkan aileler için fiyatları değerlendiren Çakırözer, “İçerisinde pantolon, kısa kollu, uzun kollu gömlekve sweat bulunan bir okul kıyafeti 200 TL ile 300 TL arasında değişiyor. Bunun içine eşofman takımı da girerse fiyat 400-450 TL oluyor. Aynı alışverişi 2019 yılında 125 TL’ye yapabiliyordu insanlar. 2 yıl içinde fiyatlar yüzde 100 oranında artmış. Eşofman takımı 125 TL’den, 225 TL olmuş. Pantolon 70-90 TL, kısa kollu 43-53 TL, uzun kollu 54-64 TL, sweat90-105 TL arasında.Dar gelirli aileler bu rakamlarla çocuğuna nasıl okul kıyafeti alacak. Dar gelirli ailelerimizin eğitim masrafları için devlet desteği şart” diye konuştu.

ESNAF: “3 TL İNDİRİME BÜYÜK TEŞEKKÜR EDİYORLAR”

Yıllardır okul kıyafeti satan esnaf İsmail Çetinkaya, ailelerinin bütçesi doğrultusunda alışveriş yapabildiğini söyleyerek, “ Geçen yıllarda insanlar kıyafetlerini çekinmeden alabiliyorlardı. Şimdi aileler olduğu kadar alıyor, tepki gösteriyorlar. Fırsatçılıkla suçlayabiliyorlar bazen. Ürünlerin yüzde 80’i ham madde ve kumaş maliyetleri. 2019 yılında iş yaptırdığımız atölyeci 5 bin lira elektrik faturası ödüyorsa, şimdi 20 bin lira ödüyor. İpliğe, kumaşa, boyaya gelen zamlar, sigorta giderleri bunların hepsi maliyetlere yansıyor.  Eskiden 5 liraya dikilen bir ürün şimdi 12 liraya dikiliyor.  Artık 3 TL indirim yaptığımızda çok büyük teşekkür, minnet ediyorlar. Çünkü o 3 TL ile evine ekmek götürecek. Böyle devam ederse yoksullaşma sürerse 2,3 yıl içinde okul kıyafetini ne biz üretebiliriz ne de insanlar alabilir. Çünkü önceden vadeli yaptırdığımız işleri, şimdi peşin yaptıramıyoruz” diye konuştu.

Editör: TE Bilişim