Törende Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen’e aldığı görevlerde yarattığı fark ve toplumu kucaklayan anlayışı nedeniyle, “Sürekli Başarı İnsani Gelişme Ödülü” takdim edildi.

 

    İnsani Gelişme Vakfı (İNGEV) tarafından “İnsani gelişme ve kapsayıcı büyüme konusunda farkındalığı yükseltmek, toplumu aydınlık zamanlara taşıyabilecek insanları, insan davranışlarını öne çıkarmayı ve onları rol model olarak önermeyi” amaçlayan ActHuman İnsani Gelişme Ödülleri görkemli bir törenle sahiplerine verildi.

   İstanbul Pera Müzesi’nde düzenlenen ve yoğun bir katılımla gerçekleşen törenin sunuculuğunu gazeteci Afşin Yurdakul’un yaparken açılış konuşmasını İNGEV Başkanı Vural Çakır gerçekleştirdi. Çakır konuşmasında İNGEV’in faaliyetleri ve 6 Şubat depremi sonrası afet bölgesinde yaptıkları çalışmalardan bahsetti.

İnsanlığın içinde bulunduğu duruma dikkat çeken Çakır, “İnsani gelişme, insanın iyi olma halini yeniden tanımlayan ve kalkınmayı bu amaca bağlayan temel bir vizyondur. Ne var ki, insanlık bu yol haritasında emin adımlarla ilerlemek konusunda özellikle son yıllarda başarılı bir performans göstermedi. Tam aksine iç içe geçmiş bir belirsizlik ve güvencesizlikler kompleksi içinden geçiyoruz. Hatta geriliyoruz. Savaşlar, zorunlu göçler hayatımızı gittikçe daha fazla zorlaştırıyor. Türkiye’de hayat pahalılığı veya yaşam standartları diye adlandırdığımız krizi iliklerimize kadar hissediyoruz. Bütün bu sürecin sonucunda bizleri daha kötü günlerin mi aydınlığın mı beklediğini artık bilemiyoruz. Ama emin olduğumuz tek şey var. Hangisi olacağını bizler, biz insanlar belirleyeceğiz. ActHuman İnsani Gelişme Ödülleri bizleri aydınlık zamanlara taşıyabilecek insanları, insan davranışlarını öne çıkarmayı, onları rol model olarak önermeyi amaçlıyor. Bizlere örnek oldukları, yol gösterdikleri için her birine çok teşekkür ediyoruz.” diye konuştu.

     Açılış konuşmaları sonrası ödül törenine geçildi. “RTÜK yöneticiliğinden, Anadolu Üniversitesi Rektörlüğü ve Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na kadar üstlendiği her görevde büyük bir fark yaratan, Eskişehir’i Türkiye ve dünya için örnek bir kente dönüştüren, bütün bu başarılarını gerçekleştirirken daima toplumun tümünü kucaklamaya ve birleştirmeye özen göstererek örnek bir kişilik modeli sergileyen”  Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen’e,  “Sürekli Başarı İnsani Gelişme Ödülü” verildi.

      Ödül, Sabancı Üniversitesi İstanbul Politikalar Merkezi Direktörü Prof. Dr. Fuat Keyman ve İNGEV Başkanı Vural Çakır tarafından takdim edildi.

   Prof. Dr. Fuat Keyman burada yaptığı konuşmada, “Yılmaz Hoca, Anadolu Üniversitesi Rektörlüğü dönemi ve sonrasında Büyükşehir Belediye Başkanlığı ile çok önemli işler yaptı. İnsan Eskişehir’e gittiği zaman ruhuna iyi geliyor. Türkiye ve dünyada örnek gösterilecek şehir, Eskişehir’dir. Yılmaz Hoca her zaman ‘Türkiye’nin Eskişehir’i var’ der. Eskişehir’e gittiğinizde bir vizyon, yaşanabilirlik, bir kapsayıcılık görürüsünüz. Ana tema bütün şehirdir. Yılmaz Hoca onlar için vardır. Eskişehir her zaman sanatın, yaşamın birleştiği yerdir. Eskişehir’de ‘ben kentte yaşıyorum’ dersiniz. Eskişehir’de gece saatlerinde korkmadan kadınları yürürken görmek farklı duygudur. Farklı görüşten insanları yan yana görürsünüz, farklı duygular hissedersiniz. Eskişehir’de tiyatrolar, senfoni konserleri hep doludur. 1999’da da saygı duyuluyordu, bugün de saygı duyuluyor. Bu müthiş bir şey. Türkiye’de ve dünyada 24 yıl kaç kişi bu saygınlığı, bu adanmışlığı görebilir. Türkiye’de Yılmaz Hoca vizyonu tüm kentlere örnektir, iyi ki varsınız Hocam.” dedi.

   İNGEV Başkanı Vural Çakır da Büyükerşen’in çok özel bir örnek olduğunu ifade ederek, üst kurul üyelerinin oy birliğiyle alternatifsiz olarak Büyükerşen’e “Sürekli Başarı” ödülü vermekten onur duyduklarını ifade etti.

    Katılımcılara seslenen Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen ise insanların gelişimine ve topluma adadığı hayatının dönüm noktalarından kesitler paylaştı. Büyükerşen, “Her insanın eğitime erişmesi için Açıköğretim Fakültesi ile Türkiye’ye bir eğitim modeli sunmak gibi görevlerim oldu. Beşikten mezara kadar her insanın eğitilmesi gerektiğine inanıyordum. Gazetelerde hep ‘duvarsız üniversite’ diye bu konuyu yazdım. Türkiye’de binlerce gencin üniversite kapısında beklediği, sınavları geçebilmek için özel hocalar tutup sınavlar için paralar harcadıklarını görünce, onları yazarak, konferanslarda anlatarak ve nihayetinde fiili olarak hayata geçirerek ‘duvarsız üniversiteyi’ gerçekleştirme şansı buldum. Birçok alanda ödüller verildi ancak benim için en büyük ödül bu oldu. Çünkü bu ödül, insanların benim onlara yapmak istediğim hizmeti örnek alarak, düşünerek veren insanların ödülü. İNGEV Başkanı Vural Çakır, yöneticilere ve Fuat Keyman’a çok teşekkür ederim. İnsanlar bulundukları şehirde mutlular ise daima iyiyi düşünüyorlarsa, tatil günlerinde müzelere, tiyatrolara, senfoni konserlerine gidiyorsa, sergileri takip ediyorsa işte bu ödül benim çocuklarıma bırakabileceğim en güzel ödüldür.” diye konuştu. Büyükerşen’in konuşması salondaki davetliler tarafından uzun süre alkışlandı.

       Gecenin deprem özel bölümünde; 6 Şubat depreminde tüm arama, kurtarma, sağlık ekipleri adına Dr. Fatma Handemir, hemşire Elif Felek, itfaiye eri Cuma Yarar, madenciler İlker Aksakal ve Muzaffer Meme, tüm uluslararası arama kurtarma ekipleri adına Yunanistan Büyükelçiliği, Mert Fırat (İhtiyaç Haritası), Haluk Levent (Ahbap), Cem Şafak Çukur (Türk Psikologlar Derneği); ikinci bölümde ise Şengül Akçar (KEDV), Gülsüm Kav Önal, Fidan Ataselim (Kadın Cinayetlerini Durduracağız), Validebağ Gönüllüleri ve Jın Davod (Peace Therapist) ödüllerini aldılar.