Çekişmeli boşanma davası, kapsamı oldukça geniş bir dava türüdür. Çünkü bir boşanma davasının anlaşmalı mı yoksa çekişmeli mi olduğunu saptamak için en temelde eşlerin boşanma hususunda herhangi bir mutabakata varıp varmadıklarını baz alırız. Anlaşmalı boşanma davalarında, eşlerin boşanmanın her türlü hukuki sonucunda anlaşması beklenir. Bu anlaşma hususu velayet, mal paylaşımı veya nafaka gibi boşanmanın getireceği hukuki sonuçlar olabilir. Fakat boşanmanın sonuçları hususunda anlaşmaya varamayan eşler, anlaşmalı boşanma davası açamazlar, dolayısıyla çekişmeli boşanma davası olarak karşımıza çıkacaktır.

Bununla birlikte eşlerden biri boşanmak istemiyorsa da açılacak olan dava çekişmeli boşanma davası olur.

Türk Medeni Kanunu, Aile Hukuku 2. Kitabında 161. Madde ve devamında boşanma sebeplerini düzenlemektedir. Belirtmek gerekir ki bu boşanma sebeplerinin 166/3 (Anlaşmalı Boşanma) istisnası haricinde tamamı çekişmeli boşanma davası konusudur. Çünkü ortada her türlü bir uyuşmazlık vardır. Örneğin, Zina (m.161) dayanaklı açılan bir boşanma davasında, diğer eşin zina yaptığını öne süren davacı, bu iddiasını ispatlamak zorundadır. Burada özel hukuka ilişkin ispat kuralları geçerli olur. Bundan sebeptir ki ispatı gereken bir husus, uyuşmazlık konusudur. Uyuşmazlık içeren boşanma davaları ise çekişmeli boşanma davası kabul edilir.

ÇEKİŞMELİ BOŞANMA DAVASI NASIL AÇILIR?

Çekişmeli boşanma davasında bir uyuşmazlık söz konusu olduğundan bahsetmiştik. Dolayısıyla aslında davada istenen uyuşmazlığın çözümü ve karşılığında talep edilecek edimdir. Bundan sebep, davacı eşin boşanma sebeplerini, uyuşmazlık konularını ve taleplerini, davayı açacağı dilekçede belirtmesi gerekmektedir.

Özel hukuka ilişkin olan medeni yargılama hukuku kurallarına tabi olmakla beraber, mahkeme işlemlerinde de 6100 sayılı HMK uygulanmaktadır.  Bununla birlikte Türk Medeni Kanun’u m. 184, yargılama usulüne bir açıklık getirmiştir;

Boşanmada yargılama usulü

Madde 184- Boşanmada yargılama, aşağıdaki kurallar saklı kalmak üzere Hukuk Usulü

Muhakemeleri Kanununa tâbidir:

Uğur Tepe, “Seyitgazi-Kırkan yolu için hızlı çözüm bekliyoruz” Uğur Tepe, “Seyitgazi-Kırkan yolu için hızlı çözüm bekliyoruz”
  1. Hâkim, boşanma veya ayrılık davasının dayandığı olguların varlığına vicdanen kanaat getirmedikçe, bunları ispatlanmış sayamaz.
  2. Hâkim, bu olgular hakkında gerek re ‘sen, gerek istem üzerine taraflara yemin öneremez.
  3. Tarafların bu konudaki her türlü ikrarları hâkimi bağlamaz.
  4. Hâkim, kanıtları serbestçe takdir eder.
  5. Boşanma veya ayrılığın Fer’i sonuçlarına ilişkin anlaşmalar, hâkim tarafından onaylanmadıkça geçerli olmaz.
  6. Hâkim, taraflardan birinin istemi üzerine duruşmanın gizli yapılmasına karar verebilir.

Çekişmeli boşanma davası, yukarıda yazan maddede belirtilen usul kurallarıyla görülmektedir. Ayrıca çekişmeli boşanma davası açmak, aşağıdaki sırayla yapılmalıdır;

  1. Dava dilekçesi hazırlamak: Dava dilekçesinde,

Tarafların kimlik bilgileri

Evlilik bilgileri

Boşanma sebebi

Nafaka, tazminat, velayet, mal paylaşımı gibi talepler detaylı bir şekilde açıklanmalıdır.

  1. Dava dilekçesini ve delilleri mahkemeye sunmak: Dava dilekçesi ve deliller, boşanma davasının açılacağı aile mahkemesine sunulur.
  2. Duruşmalara katılmak: Mahkeme tarafından duruşma günü belirlenir ve taraflar dinlenir. Tanıkların dinlenmesi, bilirkişi incelemesi gibi delillerin toplanması da duruşmalarda gerçekleşir.

Belirtmek gerekir ki çekişmeli boşanma davası açmak için mahkemeye dava değeri üzerinden bir harç yatırılmalıdır. Şayet ki davacı, harç ödeyemeyecek durumdaysa, mahkemeden adli yardım talep edebilir.

ÇEKİŞMELİ BOŞANMA DAVASI NEREDE AÇILIR?

Çekişmeli boşanma davalarında yetkili mahkeme Aile Mahkemeleridir. Şayet Aile Mahkemesi yoksa, Asliye Hukuk Mahkemesi, Aile Mahkemesi sıfatıyla davaya bakacaktır.

Bununla birlikte çekişmeli boşanma davasında görevli mahkeme ise üç farklı şekilde olabilir. Bunlar;

  • Eşlerden birinin yerleşim yeri aile mahkemesi
  • Davalı eşin yerleşim yeri aile mahkemesi
  • Eşlerin son altı aydan beri birlikte oturdukları yer aile mahkemesi

ÇEKİŞMELİ BOŞANMA DAVASI İÇİN GEREKEN EVRAKLAR NELERDİR?

Çekişmeli boşanma davası açabilmek için birtakım evrakın mahkemeye ibraz edilmesi gereklidir. Bunlar;

  1. Dava Dilekçesi
  2. Evlilik cüzdanı sureti
  3. Nüfus cüzdanı sureti
  4. Vukuatlı nüfus kayıt örneği
  5. Gelir belgesi
  6. Dilekçeye konu olan diğer belgeler
  7. Varsa çocukların kimlik belgeleri
  8. Tarafların iddialarına ait delil listesi
  9. Tanık listesi
  10. Varsa avukat vekâletnamesi

Bununla birlikte dava harcının ödendiğine dair makbuz veya davacının adli yardımdan yararlandığına dair belge sureti de mahkemeye ibraz edilmelidir.

Çekişmeli boşanma davası, evlilik birliğinin sarsılması sonucunda boşanmak isteyen eşlerin boşanmak için açtığı dava türüdür. Hukuk Muhakemeleri Usulü içerisinde “İnşai Dava” türünde olan çekişmeli boşanma davası, aslında uygulamada gördüğümüz boşanma davalarının birçoğunu oluşturmaktadır. Çünkü çekişmeli boşanma davasının kapsamı çok geniştir. Buradaki çekişmeden kasıt, bir uyuşmazlık durumudur. Eşlerin boşanmaya ilişkin herhangi bir konuda anlaşamamalarından kaynaklanır.

Bu yazımızda çekişmeli boşanma davası hakkında detaylı bilgi vermek amaçlanmaktadır. Harbiye Hukuk Bürosu olarak alanlarında uzman boşanma avukatı sizlere gerek danışmanlık hizmeti gerek de avukata sorhizmeti sunmaktan onur duymaktayız.

Günümüzde hukuki uyuşmazlıklar için danışmanlık hizmeti almak sanal yani internet aracılığıyla da yapılabilmektedir. Bu görüşmeler yüz yüze yapılabileceği gibi internet ortamında da gerçekleştirilebilmektedir. Yaşanılan uyuşmazlıklarda her zaman hukuk desteği almak danışanların faydasına olmaktadır. Kişilerin hak kaybına uğramamak için mutlaka alanında uzman bir avukattan destek alması yerinde olacaktır. Detaylı ve sonuç odaklı görüşmelerin sağlanabilmesi için mutlaka Ankara avukat ile görüşme yapılmasını tavsiye ederiz.