Cumhuriyet Halk Partisi 81 ilde meydanlarda yaptıkları oturma eylemi ile iktidarı uyardılar. Eskişehir’de Odunpazarı Meydanı’nda bir araya gelen CHP’lilerin eylemine demokratik kitle örgütleri temsilcileri ve vatandaş destek verdi.

OHAL kararlarına tepki göstermek adına yapılan oturma eyleminde konuşan CHP İl Başkanı Sinan Özkar, ülkenin 21 aydır OHAL ile yönetildiğini belirterek OHAL ile ülkede hiç kimsenin can ve mal güvenliğinin kalmadığını söyledi.

20 Temmuz’da OHAL altında gidilen referandumda meşruiyeti olmayan bir rejim değişikliğinin ülkeye dayatıldığını öne süren Özkar, “ ‘Evet’ demenin devletin küm kurumlarıyla desteklendiği, ‘Hayır’ demenin ise adeta yasaklandığı bir dönem yaşanmıştır. İlan edilişindeki amacından uzaklaşarak demokrasi ve hukuk sistemine yönelik bir saldırıya dönüşen OHAL rejimi; insan haklarını ifade özgürlüğünü ve her türlü protesto eylemini baskılamanın da aracı olmuştur. KHK’lar eliyle parlamento, yani halkın iradesi gasp edilmiştir. Türkiye’yi tek tipe sokmak için sendikalar, meslek oda birlikleri ile sivil toplum kuruluşlarına yönelik operasyonların ardı arkası kesilmemiştir” dedi.

OHAL’i, AKP iktidarının muhaliflerine bir sopa olarak kullandığını öne süren CHP İl Başkanı Sinan Özkar şunları söyledi:

“OHAL giderek sağcı-solcu, muhafazakar-sosyal demokrat, kimseyi ayırmadan tüm toplumu baskı altına alan otoriter bir rejime dönüşmüştür. OHAL ile ülkemizde hiç kimsenin can ve mal güvenliği kalmamıştır. İlan ederken bir buçuk ay bile sürmeyecek dedikleri, milleti etkilemeyecek dedikleri OHAL, bardağı çoktan taşırmıştır. Sabır testisi kırılmış, toplumun büyük çoğunluğu OHAL rejimine artık yeter demeye başlamıştır.

Bugün iktidar partisi ve yeni ortakları, Türkiye’yi uçuruma adım adım yaklaştıran OHAL’i bir kez daha uzatmanın peşindedir. Postallı darbelerle mücadele etme vaadiyle gelenler, gelinen noktada benzer uygulamalara imza atmaktadırlar.

Bizim talebimiz kesindir; halkın iradesine karşı işlenen bir suç haline gelen OHAL rejimine derhal son verilmelidir.

Hukukun askıya alındığı, parlamentonun yok sayıldığı, milli iradenin tanınmadığı, milletvekillerinin rehin alındığı baskıcı uygulamalar ortadan kalkmalıdır.

Sendikalar, meslek odaları ve birlikleri ile sivil toplum örgütlerine yönelik iktidar gücü ile uygulanan sindirme politikaları son bulmalıdır.

Tek koltukta birleştirilen yasama, yürütme ve yargı erkleri, yeniden çağdaş demokrasilerde olduğu gibi kendi koltuklarına geçmelidir.

Sadece bu meydandan değil, Türkiye’nin 81 ilindeki meydanlardan Ankara’daki Saraylıları uyarıyoruz.”

CHP Burdur Milletvekili Mehmet Göker de yaptığı kısa konuşmada Bakan Beraat Albayrak’ın bir konuşmasını hatırlatarak, “Sayın Albayrak ‘ordumuzun dışarıda savaşta, bizde 2019 seçimleri için örgütlerimizle savaştayız, Başkomutanımızı destek vermeye hazır mısınız’ diye konuştu. Bu ülkede savaş demek suç, barış demek suç, sizin kullandığını dil suç ama size serbest.

Sonuçlarından yararlandığınız OHAL rejimine sona erdiniz. Türkiye'de laik demokratik, hukuk üstünlüğü inanan cumhuriyete taşıman için sonuna kadar mücadele edeceğiz” diye konuştu.

Daha sonra eyleme katılan herkes bulunduğu yere oturarak ‘oturma eylemi’ni gerçekleştirdi. Oturma eylemi sırasında sık sık sloganlar atarak OHAL’a karşı tepkilerini dile getirdiler.

Eyleme; CHP Parti Meclis Üyesi Mehmet Ali Çelebi, Burdur Milletvekili Mehmet Göker, Eskişehir Milletvekilli Cemal Okan Yüksel, İl Başkanı Sinan Özkar, Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç, Han Belediye Başkanı Erdal Şanlı, Mahmudiye Belediye Başkanı İshak Gündoğan, CHP Tepebaşı İlçe Başkanı Atilay Dalgıç, il ve ilçe örgüt yöneticileri ile sivil toplum kuruluşları temsilcileri katıldı.

Editör: TE Bilişim