AK Parti Eskişehir Milletvekili Prof. Dr. Emine Nur Günay, Eskişehirde tarımsal sulamada yaşınan sıkıntılar, bu sıkıntıların giderilmesine yönelik attıkları adımlar ve sonuçları hakkında bir açıklama yaptı. Prof. Dr. Günay, “Eskişehirde 17.04.2020 tarihinde başlayan 2020 yılı sulama sezonunda Eskişehir ilimiz ve ilçelerimizde toplam 325.000 dekar tarım arazisinin sulanması hedeflenmiş olup, bunun 130.000 dekarı zirai arazi sulamasıdır. Tarımsal sulamanın kaynağı olan Sakarya nehrinde yeterli su olmadığı için Temmuz ayı itibariyle sulama sıkıntısı meydana gelmiştir. Özellikle Sivrihisar ve Günyüzü ilçelerimize bağlı mahalle muhtarlarımız Haziran ayı sonunda tarımsal sulama sıkıntısını bana ve İl Başkanımıza  ilettiler. Belediye başkanlarımız ve kaymakamlarımız ile irtibata geçtik ve Polatlı kaymakamı ile de iletişime geçildi. Tarımsal sulama sorunu Valimiz Sn. Erol Ayyıldız, Bakanımız Sn. Nabi Avcı, İl Başkanımız Zihni Çalışkan ve tarafımdan iki aşamalı çalışma ile çözüme kavuşturulması planlandı.’’ Şeklinde açıklamada bulundu

ÇİFTÇİLERİMİZİN MAĞDURİYETİNİ ACİL OLARAK GİDERMEK İÇİN HAREKETE GEÇTİK

Sorunla alakalı kalıcı çözümü gerekli kurumlar ile tespit ederken aynı zamanda anlık yaşanan mağduriyete de çözüm bulunması için harekete geçildiğini dile getiren Günay, “Önceliğimiz, bu yaz mevsiminde çitçilerimizin mağduriyetinin acil olarak giderilmesi; daha sonraki dönemde ise tarımsal sulamada yaşanacak sorunları engelleyecek projelerin hayata geçirilmesi olmuştur. İlk aşama çalışmaları Vali Erol Ayyıldız tarafından yürütülmüş, Ankara Valisi ile koordineli çalışmalara başlamış, Porsuk Çayı ve Sakarya Nehri yatağındaki su potansiyeli ve kullanımı konusunda 21.07.2020 tarihinde Ankara ve Eskişehir Tarım ve Orman İl Müdürleri, Oda ve yerel yönetim temsilcileri ile bir dizi toplantı düzenlenmiştir. Porsuk Çayında ve Sakarya Nehrinde yatakta bulunan mevcut suyun tarımsal sulamada optimum kullanımı için ve tarımsal üretimin olumsuz etkilenmemesi için Porsuk Çayı ve Sakarya Nehir yatağındaki mevcut suyun bir rotasyonprogramı ile söz konusu nehirlerden faydalananların dönüşümlü sulama takvimi oluşturulmuştur. Tarımsal sulama sorununu en aza indirmek ancak suyun verimli ve etkin kullanılması ile mümkün olacaktır. Bu nedenle kapalı sistem sulamanın yaygınlaşmasını ve sulamada su tasarrufu sağlanması önemlidir. Çiftçilerimizin bu tür arazilerde su ihtiyacı fazla olmayan bitkilere yönlendirilmesi ve bilgilendirilmesi önemli olacaktır.” şeklinde konuştu.

GÖKPINAR BARAJI PROJESİ İÇİN GEREKLİ GİRİŞİMLERDE BULUNULDU

Sulama kapasitesinin artırılması için de girişimde bulunulduğunu ifade eden Prof. Dr. Günay, “Mevcut sulama kapasitenin artırılmasına önemli katkı sağlayacak Gökpınar Barajı projesinin en kısa zamanda hayata geçirilmesi önemlidir. Valimiz Erol Ayyıldız gerekli girişimlerde bulunmuş, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından 21.08.2020 tarihli belgede 2020 için ayrılan 10 milyon TL ödeneğin harcanmış olup, Yukarı Sakarya Islahı ve sulaması 2. Merhale için 35 milyon TL ek ödeneğe ihtiyaç olduğu bildirilmiştir. Bu konuyu İl Başkanımız Zihni Çalışkan 13 Ağustos tarihinde yapılan İl Başkanları toplantısında Cumhurbaşkanımıza arz etmiş; Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatları doğrultusunda Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Mustafa Aksuya iletmiştir. Ben de ek ödenek konusunu Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı Naci Ağbala ileterek, konunun ivedilikle desteklenmesini arz ettim, Sayın Ağbal hemen geri dönerek, DSİ ile konuyu birlikte çalışacaklarını iletti, kendidi ile süreci takip ediyorum. Kısacası, sulama sorunu ile ilgili dış ilçelerden sorumlu koordinatör milletvekili olarak ben, Sayın Valimiz, Sayın Nabi Avcı ve Sayın  İl Başkanımız ilk günden beri ilgili bakanlarımızla iletişim halindeyiz ve kısa ve uzun vadeli çözüm odaklı çalışmalarımız devam etmektedir. Bu bir süreç yönetimidir, ve süreç de temmuz ayının başından itibaren devam etmektedir.’’ Şeklinde açıklamada bulundu.

BAKANLIĞIMIZ KONU İLE YAKINDAN İLGİLENİYOR

Gerekli kurum ve kuruluşlar ile anlık bilgi paylaşımının yapıldığını ve konunun yakından takip edildiğini dile getiren Prof. Dr. Günay, “Biz konuyu çok yakından takip ediyor, gerekli aksiyonları alıyoruz. Bakanlığımız da her aşamada bizleri bilgilendiriyor. Bakanlığımızın tarafımıza ilettiği bilgi notuna göre, Porsuk Barajı’nın 03.09.2020 tarihi itibariyle durumu incelendiğinde 153 milyon m3 su bulunduğu görülmekte olup, %35 aktif doluluk oranına sahiptir ki bu değer son 10 (on) yılın aynı tarihine göre en düşük değeridir. Son yıllarda bölgemizdeki havzalarda yoğun olarak hissedilen kuraklıktan dolayı özellikle bahsi geçen bölgedeki çiftçilerimizin mağduriyet yaşamaması için ilk olarak 03.10.2019 tarih ve 632872 sayılı yazı ve 05.03.2020 tarih ve 153505 sayılı yazılar ile 2020 yılının kurak geçeceği öngörüldüğünden Bölge Müdürlüklerince başta Ankara, Eskişehir Valiliklerine, İlçe Kaymakamlıklarına, ilgili Tarım Örgütlerine, ayrıca bu alanlarda kontrolsüz ve yoğun olarak yapılan Halk Sulamaları iştirakçileri olan muhtarlıklar, ilgili ziraat odalarına bu hususta su ihtiyacı fazla olmayan bitkilere yönlenmesi bildirilmiştir.”

ÇÖZÜM ODAKLI SÜREÇ YÖNETİMİ İLE BAŞARI SAĞLANIR

Prof. Dr. Günay, “Toplumu ilgilendiren konularda başarıya ulaşmanın, konuyu toplum faydasına sonuçlandırmanın yolu çözüm odaklı süreç yönetiminden geçer. Biz Eskişehirde projelerimizi böyle ele alırız. Porsuk Çayı ve Sakarya Nehri yatağındaki su potansiyelinin azaldığı,  bu nedenle tarımsal sulamanın yapılamadığı ve toplumsal sorunlara neden olmaması için, 21.07.2020 tarihinde Anakara ve Eskişehir Tarım ve Orman İl Müdürleri ile İlçe Müdürleri, Polatlı Ziraat Odası Başkanı, Ankara Sulama Kooperatifler Birliği Başkanı, Polatlı Muhtarlar Birliği temsilcisinin ve idari yetkililerin iştiraki ile toplantı düzenlenmiştir. Toplantı sonucunda; Porsuk barajının mevcut durumu göz önünde bulundurulduğunda; Eskişehir İlinin içme ve kullanma suyu, devam etmekte olan Eskişehir Sulamasının sulama suyu ve Porsuk Çayı doğal hayatı koruma amacıyla ihtiyaçları karşılayacak şekilde barajdan su bırakılmaktadır. Yatakta var olan suyun belirlenen rotasyon uygulama programına göre Kaymakamlık ve kolluk kuvvetlerinin desteği ile Tarım İlçe Müdürlüklerinin koordinasyonunda, faydalananların dönüşümlü sulama yapması sağlanması konusunda mutabık kalınmıştır. Biz de bu süreci yakından takip ettik. Yani Valimiz ve iktidar temsilcileri olarak süreci izledik ve yönettik. Çünkü daha önce söylediğim gibi bu bir süreç yönetimidir, anlık popülist girişimlerle bu işler çözümlenmez.’’ Şeklinde açıklamada bulundu.