Bu dönem genellikle 3-6 yaş arası oldukça önemlidir. Çünkü bu dönemde çocuklar konuşmayı öğrenmiş olur ve etraflarındaki her şeyi daha hızlı bir şekilde anlamlandırmaya başlarlar. Çocukların bu çağlarda duyularını ve becerilerini kullanmaları günlük hayata ve geleceğe karşı daha donanımlı olmalarını sağlar. Çevreyle olan ilişkileri arttığından bu etkileşimin desteklenmesi gerekir. Bu konuda yardımcı çeşitli oyunlar ve oyuncaklarla çocuklar gerekli olan gelişimi eğlenerek edinebilir.

Bilişsel beceriler olarak sıralanan faktörler arasında çocukların düşünce süreçleri, hafıza kapasitesi ve problem çözme becerileri yer alır. Çocuklar bunları çevreyi duyularıyla gözlemleyerek deneyimler. Buna bağlı olarak çocuklar bu deneyimlerini anlamlandırır ve zihinsel süreçleri gelişir. Çocuk gelişiminde genellikle bilişsel ve el becerileri gelişmesi birlikte desteklenir. Bu sayede bütünsel ve kapsayıcı bir öğrenme gerçekleşmiş olur. Çocukların bu becerilerini geliştirecek eşyalar için oyunterapimarket.com kurucusu Gülşah Altıntaş beş farklı eşya önerisinde bulundu.

●       Oyun Hamuru

Oyun hamuru çocukların el kaslarının ve becerilerinin gelişiminde kullanılabilecek en uygun oyuncaklardandır. Yumuşak olması sebebiyle el kaslarını incitmeden güçlendirir ve uzun süre kullanılabilir. Çocuklar hayal güçlerini kullanarak elleriyle şekil vermeyi ve kafalarında canlandırdıklarını somutlaştırmayı öğrenirler. Bilişsel ve el becerileri gelişimi aynı anda desteklenmiş olur. Oyun hamurları 3 yaş ve üzeri için uygun bir oyuncaktır.

●       Boncuk Dizme Oyunu

Boncuk dizme oyunu, çocukların görsel ve ince el becerilerini kullanmasını teşvik eder. Bu oyunda verilen görsellere bakarak aynı sırada ve yerlerde boncuklar arka arkaya dizilir. Çocuklar bu şekilde taklit etmeyi ve gördüğü bir şeyin aynısını kendi kendine yapmayı öğrenir. Bununla birlikte zil ile oynanan bir şekli de vardır. Bu oyun şeklinde çocuklar verilen vakitte boncukları dizerek el ve zihinsel koordinasyonlarını pekiştirmiş olurlar. Boncuk dizme oyunu 3 yaş ve üzeri için uygundur.

●       Kalem Tutma Aparatı

Kalem tutma aparatı çocukların sağlıklı bir şekilde kalem kullanmasını kolaylaştırırak el becerisinin gelişmesini sağlar. Bu aparatlar çocukların dikkatini çekecek renkler ve şekillerde modellere sahiptir. Böylelikle yazma ve boyama gibi soyut kavramları somutlaştırma becerileri geliştirilmiş olur. Okul öncesi eğitimde sıklıkla tercih edilir ve çocukların okul dönemine alışmaları kolaylaşmış ve erkenden adım atılmış olur. Bu aparat 4 yaşından itibaren kullanılabilir.

●       Saat Öğrenme Oyunu

Çocukların zaman algısını pekiştirmek ve oturtmak için saat öğrenme oyunları iyi bir tercihtir. Çocuklar bu sayede hem sayıları öğrenir hem de zaman kavramını zihinlerinde görselleştirebilirler. Bu oyunlar sadece akrep ve yelkovan yardımıyla saati göstererek veya sayıların blok şeklinde olup elle yerleri değiştirildiği şekillerde oynanabilir. Bu oyun da diğer oyunlar gibi 3 yaş ve üzeri için uygundur.

●       Seyahat Bavulu

Çocuklar için olan çocuk seyahat bavulu hem bavul işlevini görür hem de üzerine binerek sürülebilir. Bu sayede çocuklar eşyalarını ve oyuncaklarını düzenleyip kendilerine ait olan bavula yerleştirmeyi ve bavulu sürerken bacak kaslarının gelişimini sağlamış olurlar. Buna ek olarak ebeveynler tarafından elle çekilebilecek askıya da sahiptir. Çocuklar eğlenirken seyahat etmek de çocuklar ve ebeveynler için keyifli hale gelmiş olur. Seyahat bavulları 3 yaş ve üzeri çocuklar için uygundur.

Denizli24 Haber Ajansı

Editör: Mustafa YILDIRIM