Çalıştığınız alanda zaman geçtikçe daha fazla beceri ve deneyim kazanırsınız. Böylece öz geçmişiniz gelecekte gireceğiniz yeni işler için gelişmiş olur. İş değiştirmeyi ve yeni iş başvuruları yapmayı düşünüyorsanız 4 - 5 yıl önceki CV'nizi kullanmamalısınız. CV’nizi, çalıştığınız alanda gelişme kaydettiğinizi gösterecek profesyonel ayrıntılarla güncellemelisiniz.  

Böylece kendinizi iş piyasasında daha iyi konumlandırmış olacaksınız. Bir firmaya CV'nizi gönderdiğinizde, insan kaynakları uzmanı, CV’nizi inceler. Ona ulaşan öz geçmişler arasında tarama yaparken belli özellikleri olan kişileri arayabilir. Bu noktada yıllar içinde kazandığınız tecrübeler, beceriler ve özellikler ön plana çıkmanızı sağlayabilir. 

Yeni bir iş arama sürecine başladığınızda, CV'nizi nasıl güncelleyebileceğiniz hakkında hiçbir fikriniz yoksa aşağıda bahsedeceğimiz ipuçlarına bir göz atın. Öz geçmişinizin, yeni bir iş bulmanıza ve böylece daha iyi bir maaş almanıza yardımcı olması aşağıda vereceğimiz tavsiyeleri uygulayabilirsiniz.

Öz geçmişinize anahtar kelimeler ekleyin

Günümüzde, e- posta ile öz geçmiş göndermek çok yaygın olarak kullanılan bir yöntem. Özellikle Kariyer, Indeed, Secretcv gibi sitelerdeki iş ilanlarına bakarken tek bir ilana yüzlerce başvuru yapıldığını görebilirsiniz. Neyse ki işe alım uzmanları öz geçmişleri elerken belli bazı anahtar kelimeleri kullanarak tarama yaparlar.

Aday Takip Sistemi denen bu sistemler, içerisinde doğru anahtar kelimeleri içermeyen CV’leri eler. Bir aday olarak elenmekten kurtulmanızın en iyi yolu, her bir pozisyon için özelleştirilmiş bir öz geçmiş hazırlamanızdır.

Başvurmak istediğiniz iş ilanlarında aranan özelliklere odaklanın ve öz geçmişinizdeki bilgileri işverenin beklentilerine göre şekillendirin. Öz geçmişinize söz konusu pozisyon için uygun olacağını düşündüğünüz anahtar kelimeler ekleyin. Böylece en azından ilk turda elenmemeyi garanti etmiş olacaksınız.

Geliştirdiğiniz becerileri ekleyin

Birkaç yıllık deneyime sahip profesyoneller, öz geçmişlerine, sorumluluk veya baskı altında çalışma gibi temel becerilerin ötesinde başka beceriler de ekleyebilirler. Örneğin belli programları kullanabilme gibi becerileri bir artı olacak ve onları rekabette ön plana çıkaracaktır.

Söz konusu muhasebecilik gibi mesleklerse, belli ofis araçlarıyla çalışmayı öğrenmiş olmak önemlidir. Adayların, bu becerileri çalışma deneyimleri sırasında mükemmele yakın bir hale getirmiş olmaları, onlara yeni iş arayışlarında ivme kazandıracaktır.

Bazı illüstrasyon araçlarının yanı sıra Canvas, PhotoShop gibi programları nasıl kullanacaklarını bilmek ise pazarlama, reklam gibi alanlarda kariyer yapanların işine yarayabilir.

Kısa ve öz bir dil kullanın

Daha önce birkaç işte çalışmış olabilirsiniz. Bu işlerde elde ettiğiniz deneyimleri kısa ve öz bir şekilde ifade etmeyi bilmeniz çok önemlidir. Uzun uzadıya cümleler kurmaktan kaçınmalı, her ne olursa olsun anlam bütünlüğünü sağlamalısınız.

Ayrıca işe alım uzmanları bir sayfadan daha uzun özgeçmişleri okumak istemeyebilirler. Dolayısıyla uzun bir CV hazırlamak sizin açınızdan dezavantaja dönüşebilir. Son olarak, daha net bir etki yaratmak istiyorsanız, daha önceki iş deneyimlerinizde elde ettiğiniz başarıları aksiyon fiillerini kullanarak anlatabilirsiniz:

●       Koordine ettim.

●       Oluşturdum.

●       Geliştirdim.

●       Sürdürdüm.

●       Tasarladım.

●       Tanımladım.

İhmal edilmemesi gereken bölümler

Öz geçmişinizde yer verdiğiniz bilgileri doğru bir şekilde yerleştirmekte zorlanabilirsiniz. Daha önce hiç CV hazırlamadıysanız, asla es geçmemeniz gereken bazı bölümler olduğunu unutmayın. Bu bölümlerden bazılarını şöyle sıralayabiliriz:

●       Özet

●       İş deneyimi.

●       Eğitim

●       Beceriler

Editör: Mustafa YILDIRIM