Büyükşehir Belediye Meclisi’nde Kalabak Suyu krizi gündeme alındı. Büyükerşen’in başkanlık ettiği mecliste AK Partili meclis üyelerinin son kullanma tarihi geçmiş Kalabak suyu damacanası sorununa ilişkin sorularını ESKi Genel Müdürü Ahmet Şekerci ve Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen yanıtladı.
Tarihi geçmiş damacanaların kullanılmasının halk sağlığını tehdit ettiğini ve zamanında değiştirilmeyen damacanalar nedeniyle, vatandaşın Kalabak suyuna ulaşma sorunu yaşadığını ifade eden AK Parti grubu, bunun nasıl gözden kaçırıldığını, bu kontrolsüzlükten kimin sorumlu olduğunu sordu?
BÜYÜKERŞEN: DAMACANALARI BEN Mİ KONTROL EDECEĞİM?
“Kim evindeki damacananın altına bakıyor, bunun son kullanma tarihi için, ben mi bakacağım, başkan olarak?” diyerek soruya yanıt veren Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, “Bir genel müdürlük var, damacanaların belli tarihte değişmesine ilişkin yönetmelik geldikten sonra belli periyotlarla eskiler yavaş yavaş piyasadan alınmaya başlandı” diye konuştu. Konuya ilişkin söz alan ESKİ Genel Müdürü Ahmet Şekerci ise, “Sadece geçen sene 179 bin damacana değiştirildi yenilenme devam ediyor, bu sene de ciddi miktarda damacana geri dönüşüme gönderildi. Vatandaşların hassasiyetine bağlı olarak, tüm eski damacanaları yeniliyoruz. Her geçen gün eski damacanalar azalmakta bugün yüzde 50 oranlarına kadar düştü en yakın zamanda tamamen yeni damacanalarda sağlıklı su sunma imkânı bulacağız” şeklinde konuştu.
KALABAK CİDDİ PAZAR KAYBI YAŞIYOR
AK Partili Meclis Üyesi Murat Özcan, ise şunları söyledi: “Burada bir çözüm önerisi konuşulmalıdır. Şehir sizden bilgilendirme istiyor. Çünkü kentin su kuyrukları ile anılmasını en az sizin kadar biz de istemiyoruz. Kalabak suyunun marka değeri ve pazar payını konuşalım, çözüm önerilerini konuşalım bizim derdimiz eleştirmek değil çözümdür. Yöneticiler bu konuda sorumluluk almalıdır, ESKİ genel müdürü istifası yeterli değildir. Burada kriz yönetiminin doğru yapılması lazım, 12 litre ambalajını sadece Eskişehir kullanıyor çünkü sakalar 12 litre taşıyabiliyor. Artık damacananın kendisi bir sorun olmaya başladı. 12 litreyi üreten olmadığı için 1,2 firmaya ihaleyi verdiniz ve yüksek bir fiyat aldınız. Acaba bunun makinasını satın alamaz mı belediye? Belediye damacanaları kendisi üretemez mi? Belediye Kalabak’tan yılda 57 milyon lira kazanmış, şimdi ise çok ciddi bir pazarı kaybediyoruz. Ocak ayına kadar şakaların hizmet etme şansı olmadığını görüyoruz, ancak kent halkının bu kadar bekleyecek durumu yoktur. Bu kriz çok uzun sürecek. Özellikle sağlık anlamında ciddi bir sorun var, özellikle pandemi döneminde sorunun hızlıca çözülmesini öneriyoruz.”
HALKIN PANİKLE YENİ DAMACANA ALMA TALEBİ NEDENİYLE SIKINTI YAŞANDI
Özcan’ın eleştirilerini çok objektif bulduğunu ifade eden Büyükerşen, konuya ilişkin ESKİ Genel Müdürü’ne söz verdi. ESKİ Genel Müdürü Şekerci şöyle konuştu: “Ağustos ayının 24’ünden bugüne 34 bin damacana 2020 tarihli olarak kullanıma sunulmuş durumda. Bunu en kısa zamanda çözmekle ilgili ciddi çalışmalarımız var. Her yıl yapılan bir ihalemiz var 2015’ten itibaren alınan damacana sayısı son ihale ile birlikte 700 bindir. Yalnızca 2018’de yeni damacana alınmadı. 500 bin damacana ve şu anki 34 bini de katarsak 534 bin damacana şu anda Eskişehir’e hizmet ediyor. Şu anda günde 60 bin damacana kullanılan kentte bu panik ile birlikte yeni damacana alma isteği çok fazla olduğu için sorun yaşandı. AK Parti’nin söylediğinden çok daha kısa sürede çözeceğiz. Olağanüstü teknik şartlar karşımıza çıkmazsa, kısa sürede çözeceğiz.
AK PARTİ’DEN DAMACANALARI BELEDİYE ÜRETSİN ÖNERİSİ
AK Partili Orhan Durmuş, “Genel müdürün açıklamaları bizi tatmin etmiyor, sorumlular önlemleri almakla mükelleftir, ESKİ’nin bütçesi uygundur, damacana üretim tesisinin yapılabilir olduğunu düşünüyorum. Böylece kentin önemli bir sorunu kalıcı olarak çözülecektir. Damacananın yanı sıra sepetler de oldukça eski ve kirlidir, bununla da ilgilenilmeli ve değiştirilmelidir,
AK Partili Meclis Üyesi Murat Özcan ise; “ESKİ Genel Müdürü günlük ‘60 bin damacana var ve bu günlük ihtiyacı karşılamaya yeterli’ dedi, ‘insanlar panik oldukları için fazla talep etti sorun bundan kaynaklanıyor’ dedi. O zaman ortada bir sorun yok yönetilemeyen bir panik sorunu mu var?
GÜNLÜK 30 BİN DAMACANAYA ULAŞILDI
ESKİ Müdürü Şekerci Özcan’a yanıt vererek, şunları söyledi: “60 bin damacanayı bugün vatandaşa sunamıyoruz, çünkü eski tarihli damacanaların sürekli gelmesi sonucunda bir damacana açığı oluştu. Aldığımız kadar damacanayı vatandaşa sunamıyoruz maalesef. 30 bin damacananın dolumunu bugün sağlamış durumdayız. Bu sayı giderek artacak sorun çözülecek. Sepet konusunda bir sıkıntımız yok. Damacana üretme konusunda ciddi bir araştırma çalışması içindeyiz sorunsuz bir kalıp ve üretim sunmak için. Çalışma başlatılmış durumda yurtiçi ve dışı araştırmalarımız sürüyor. Kaynakla ilgili hiçbir sıkıntımız yok. Petlerle ilgili çalışmamız sürüyor. 8 ve 1,5 litreliklerin üretimi ile ilgili de hiçbir sıkıntımız yok. Ancak kriz ne zaman bitecek net bir tarih vermek olanaklı değil.
PAZARLIK USULÜ İLE ALINABİLİRDİ
Damacana konusunda cam kullanımının gündemde olduğunu ifade eden Yılmaz Büyükerşen, “Pandemi 2020 başında başladı, o zamana kadar ESKİ damacana alımı için hep ihaleye çıkıyordu, ihale 3, 4 aylık bir süreç bunu beklememek için, biraz zekice davranılarak damacanalar pazarlık usulü ile alınabilirdi, o zaman mesele bitecekti, ancak yapılmadı sonra da ülke koşulları ihaleye çıkmaya elverişli olmadı” diye konuştu.
KURT: DAMACANA TOPLAMADA MUHTARLIKLARI DEVREYE SOKALIM
Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt ise; “Sağlıkla ilgili bir sorun yok, telaşlanmaya gerek yok, mevcut sistem doğru organize edilirse damacana sorunu da yok. 800 bin damacananın 600 bini değiştirilmiş, buradan siyaset üretmemek lazım, mecliste de bu olgunluğu gördüm. ESKİ damacana yenileme konusunda muhtarlıkları da devreye sokarsak, bu işi daha hızlı çözeceğiz” ifadelerini kullandı.