Derneğin tüzüğü konusunda oluşturacağınız madde sayılarında bir kısıtlama bulunmamaktadır. Dernek tüzüğü hazırlamak kurum tarafından istenilen zorunlu bilgilerin yer almasıyla 20 veya 40 maddeli bir tüzük bile olabilmektedir. Özellikle basit adımlarla dernek tüzüğü hazırlamak, dernek tüzüğü nasıl yapılır sorularına cevaplar bulacağız.

Dernek tüzüğü maddeleri yapı itibariyle bizlere bazı şeyler anlatmaktadır. Örneğin numaralandırılmış olanlar tüzüğün zorunlu olan unsurlarını göstermektedir. Bunun yanında alt maddeler ise tamamen isteğe bağlı olacaktır. Fakat faaliyet alanınızı genişletmek istiyorsanız, kesinlikle dernek tüzüğünde tüm ayrıntılı detaylara yer verin.

1. Dernek Adı

Dernek kurmak için derneğinizin adını bulun ve e-devlet üzerinde bulunan dernek sorgulama ekranına giriş yapın. Bulduğunuz dernek ismini orada sorgulatın. Daha önce o dernek isminin alınmadığından emin olmanız önemlidir.

2. Dernek Şubesi Veya Derneğin Merkezi

Açtığınız derneğin hangi il üzerinde faaliyet yürüteceğini belirtmek zorundasınız. Bu nedenle dernek üzerinde bir şube kurulacaksa, bunun belirtilmesi gerekmektedir. Yurt içi veya yurt dışı üzerinde bir faaliyet sürdürülecekse bunun tüzük üzerinde nasıl yapılacağı anlatılmalıdır.

3. Dernek Amacı

Aslında derneklerin onaylanması ve tüzüklerin sorunsuzca işlemden geçmesinde bu alanın önemli bir payı bulunmaktadır. Burada en az 7 kişinin ( dernek kurmak için min. kişi sayısı ) hangi amaçlarla toplandığı ve derneği neden kurmak istediği açıkça yazması gerekir. Örnek vermek gerekirse bir kömür madencileri için dernek kurulacağını varsayalım. Buraya madendeki oluşacak hastalıkların önüne geçilmesi madencilerin hukuki haklarını korunması vb. şeyler yazılabilir.

4. Derneğin Faaliyet Alanı

Özellikle bu alanda dernek çalışmalarını nerede yürütecekse, bu alanda belirtmesi gerekmektedir. Çünkü sonradan yapacağı faaliyetler bu alana yazılanlarla eşitlik göstermesi gerekmektedir. Örnek vermek gerekirse fuarlara katılım, sergi yapma, dernek geceleri düzenleme vb. şeyler olabilir. Fazla fazla yazmaya gayret gösterin.

Genel olarak bakıldığında dernek tüzüğünde yer alması gereken ayrıntıların başında bunlar gelmektedir. Fakat diğer madde başlıkları da bulunuyor. Bunlara kısaca bakalım.

l Dernek üyeliği

l Derneğin faaliyet organları

l Genel kurul bilgileri

l Oy kullanmanın nasıl yapılacağı

l Dernek şubeleri

l Derneğin tüm gelirleri

l Borçları ve giderleri

l Derneği deneyleyecek kurumlar

l Dernekte noter tasdikli tutulacak evraklar

Vb. alanlar ve daha fazlası olabilmektedir. Bu sizin derneğin faaliyetleri ve işleyişi konusundaki önem arz eden yerleri doldurmanızla alakalı olmaktadır.

Kaynak: Elif KARATAŞ