Eğitim-İş Şube Başkanı Fadime Arslan, özel sektörde çalışan öğretmenlerin yaşadıkları sorunları gündeme getirdi. Özel sektör öğretmenlerinin bazı kurumlarda asgari ücretten daha düşük maaşla çalıştığını söyleyen Arslan, “Sermaye sahipleri zengin olurken devlette ataması yapılmadığı için özel kurumlarda çalışmak zorunda bırakılan öğretmenler mağdur edilmektedir.” açıklamasında bulundu.
“Devlet eğitimi özelleştirerek piyasalaştırdı”
MEB’in örgün eğitim istatistiklerini değerlendiren Eğitim-İş Şube Başkanı Fadime Arslan, “Türkiye’de örgün eğitimde (resmi + özel) 17,5 milyon öğrenci bulunmaktadır. Yüzde 81’i devlette, yüzde 19’u özel kurumlarda eğitim almaktadır. AKP iktidarından önce yüzde 2 olan bu oran şu anda yüzde yirmiye dayanmıştır. Bu da eğitimde özelleştirme, eğitimin piyasalaştırılmasının sonucudur. Devlet kendi eliyle yaptığı nitelikli okul, proje okulu, Anadolu ve fen lisesi çeşitlemesine özel ve devlet okulunu da dahil ederek sosyo-ekonomik düzeyleri farklı olan öğrencilerin eğitimlerinin de farklı olmasına neden olmaktadır. Bu da Anayasal hak olan eğitimde fırsat eşitliğine aykırıdır.” dedi.
“Asgari ücretten düşük maaş veren kurumlar var”
Özel sektörde çalışan öğretmenlerin en büyük probleminin ücret olduğunu söyleyen Arslan, “Şu anda değil devletteki öğretmenle aynı ücreti vermek asgari ücretten daha düşük ücret veren kurumlar vardır. Özel sektör öğretmenleri aynı kurum içinde bile farklı ücretle çalıştırılır. Ücretlerinde bir standart yoktur. Hatta girdikleri sınıflar bile farklıdır. Sözleşmesi yapılan öğretmenlerin ne kadar ücret alacağını diğer öğretmen bilmez. Özel kurumlarda görev yapan öğretmenlere nöbet ücreti ödenmez. Ek ders ya da sosyal faaliyet yapıldığında fazladan ücret ödenmez. Yani özel sektör öğretmenine devletle aynı parayı vermediği gibi öğretmenini mesai saatleri dışında da çalıştırarak emek hırsızlığı yapmaktadır.” ifadelerini kullandı.
“Beğenmiyorsan çık” diyorlar
Özel sektör patronlarının keyfine bağlı olarak öğretmenlerin çalışma akdine son vermelerine bağlı olarak özel eğitim kurumlarında çalışan öğretmenlerin çok sık kurumlarını değiştirdiklerine de dikkat çeken Arslan, “KPSS mağduru olarak bekleyen ve yeni mezunlarla her yıl büyüyen işsiz eğitimciler kadrosuna yeni kişiler eklenmekte bu da sermaye sahiplerinin elini güçlendirmektedir. Beğenmiyorsan çık, anlayışıyla özel kurum öğretmenleri mağdur edilmektedir. “Sözleşme aktinin yenilenmemesi” tehdidiyle öğretmenler üzerinde sürekli mobbing uygulanmakta, “mentor öğretmenlik” uygulamasıyla öğretmenlere mesai dışında veliler arattırılmakta, bu aramaların ücreti de kurum tarafından öğretmenlere ödettirilmektedir.” şeklinde konuştu.
Eğitim-İş, özel sektör öğretmenlerinin sorunlarını dile getirdi
Eğitim-İş Şube Başkanı Fadime Arslan, özel sektörde çalışan öğretmenlerin yaşadıkları sorunları gündeme getirdi.
Yorumlar
Trend Haberler
Eskişehirspor Taraftarlarından protesto
Tramvay kullananlar dikkat!
Eşinin 1 adet bileziğini bozdurarak kurduğu firmasında başarı yakaladı
Kamu Platformu Çalışanlarından Vergi Adaleti Talebi
Doktor başına poşet geçirilmiş halde ölü bulundu
Kendisinden 4 gün haber alınamayan şahıs evinde ölü bulundu