Eskişehir Osmangazi Üniversitesi'nde ücretli giriş uygulamaya hazırlanan yönetime 5 sendika temsilcisi tepki gösterdi.

Paralı geçiş uygulamasının hatalı olduğunu belirten Türk Eğitim Sen 2 nolu Şube Başkanı Gürol Yer,  "Eskişehir Osmangazi  Üniversitesi Meşelik Yerleşkesinin giriş ve çıkışlarının kontrol altına alınabilmesi için üniversite senatosu 22.09.2021 tarih ve 28/13 sayı ile HGS sistemine geçilmesi kararı almıştır. Bu karar çalışanlarımızın ve öğrencilerimizin güvenliği için yerindedir. Ancak  üniversite yönetim kurulunun 22.09.2021 tarih ve 36/31 sayı ile bu kurulacak sistem  için  çalışanların ve öğrencilerin araçlarında bulundurması  gereken taşıt tanıtım kartlarının akademik personele 50 TL, idari personele ve öğrenciye 30 TL, karşılığında ücretle verileceği  duyurulmuştur.

Anayasamızın 130. Maddesi, üniversitelerin güvenliğinin devlet tarafından sağlanacağı  ve  6331 sayılı İş Sağlı Ve Güvenliği Kanunun 4 .maddesinde  İşverenin , iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerinin maliyetini çalışanlara  yansıtamayacağı hususları çok net olarak ifade edilmiştir"dedi.

İki üniversite ücretsiz yaptı

Kentte bulunan diğer iki üniversitenin aynı uygulamayı ücretsiz hayata geçirdiğinin altını çizen Yer, "Şehrimizde bulunan yanı başımızdaki Anadolu Üniversitesinde   aynı güvenlik sistemi kurulmuştur. Anadolu Üniversitesi bu taşıt tanıtım kartları için personelinden herhangi bir ücret talep etmemiştir.Yine Eskişehir Teknik Üniversitesi  plaka tanımlama sistemi kurarak çalışanlarına herhangi bir maliyet yüklememiştir.

Diğer üniversitelerdeki durum böyle iken Eskişehir Osmangazi Üniversitesi  yönetiminin taşıt tanıtım kartlarını ücretli olarak dağıtması yanlış bir karardır. Ayrıca ücretsiz  olarak verilmesi gereken kartların akademik personele 50TL, idari personele 30 TL olarak verilmesi kararı  anayasanın  eşitlik  ilkesine aykırı,  ayrımcılık yaratan bir durumdur.

Akademik , idari ve diğer çalışanların kendilerinin görevli olduğu çalışma alanlarında mesainin başlangıcı itibari ile zamanında  bulunma sorumluluğu vardır. Çalışanlar bu sorumluluklarını yerine getirirken üniversite yönetimi çalışma alanlarına giden yolların üzerine bu güvenlik bariyerlerini can ve mal güvenliği açısından koyabilir ,ancak  bunu yaparken alacağı tedbirleri kendi bütçesinden karşılamalı, bu giderleri tamamını yada bir kısmını çalışanlarına yükleyerek,  personelinden taşıt tanıtım kartı  ücreti altında para talep etmesi  kabul edilemez. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi'nde yemeği zaten pahalı yiyoruz, kantinlerimizde ürün fiyatları şehirden pahalı, birde kampüse paralı gireceksek, durumun vahametini varın siz düşünün"şeklinde konuştu.

Konuyu yargıya taşıyacaklarını belirten Yer, "Konu ile ilgili itiraz dilekçemizi 28.09.2021 tarihinde Rektörlük makamına ilettik. Fakat yapmış olduğumuz görüşmelerde, yönetimin almış olduğu bu karardan vazgeçmeyeceği  tarafımıza bildirilmiştir. Bunun üzerine üniversite yönetiminin  bu konudaki kararına itiraz ettiğimizi, bu konudaki  haklı taleplerimizi idari yargıya taşıyacağımızı siz basın mensupları aracılığı ile çalışanlarımıza ve kamuoyuna bildirmek isteriz."dedi.

Açılamaya, Türk Eğitim Sen Eskişehir 2 Nolu Şube, Tez Koop İş Sendikası,                            Türk Sağlık Sen, Öğretim Elemanları Sendikası, Tüm  Sağlık İş Sendikası destek verdi.

Editör: TE Bilişim