İyi Parti Sivrihisar İlçe Başkanı Recep Toptaş, TürkŞeker’in açıkladığı pancar alım fiyatları ve sorunları dile getirdi. Toptaş, “   İlçemizin önemli gelir kaynaklarından olan pancar üretimi, ilçe ekonomisi için hayati öneme sahiptir. İlçemizde 41000 dönüm arazide yaklaşık bin çiftçimiz pancar üretimi yaparak hayatını idame etmektedir. Pancar üretimi ilçemiz ekonomisi için büyük kaynaktır. Ancak, son yıllarda girdi maliyetlerini karşılamayan pancar ekicisi, TürkŞeker’in açıkladığı pancar alım fiyatları nedeniyle pancar ekiminden kaçar olmuştur. İlimiz genelinde, 2021 yılında bir kısım üreticinin pancar ekimi yapmaktan vazgeçtiği bilinmektedir.

Pandeminin neden olduğu ekonomik darboğaz nedeniyle, 2021 yılını fedakarlık yılı olarak kabul eden ve 2021 yılı için belirlenen ton başına 420 TL pancar bedelini sineye çeken üreticimiz, 2022 yılına büyük umutlar bağlamıştı.

Pancar üretiminde maliyeti belirleyen gübre, akaryakıt, elektrik, su, ilaç ve işçilik girdilerinde yüzde 100’den yüzde 400’lere varan oranlarda artışlar meydana gelmesi nedeniyle çiftçimizin 16 polar pancar için ton başına 1.200 TL olan beklentisi, haklı bir beklentiydi.

Pancar Üreticisine Yine Hüsran…

Ancak, TürkŞeker’in 2022 ürünü şeker pancarı alım fiyatını 16 polar için ton başına 800 lira olarak açıklaması çiftçimizi bir kez daha hüsrana uğrattı. Yapılan açıklamalara göre, 2022 yılı Pancar alım fiyatı, 50 TL olan posa bedeli ve 25 TL olan kota tamamlama primi ile birlikte ton başına toplan 875 lira olacak. Açıklanan rakam kabul edilebilecek düzeyde değildir.  2022 yılı içinde beklenen enflasyon artışları da göz önüne alındığında çiftçinin bu fiyatların altından kalkması mümkün değildir.

PANCAR ÜRETCİSİNİ TOPRAĞA KÜSTÜRMEYİN!

Bu fiyatlarla pancar üreticisi kaldırdığı ürünün masrafını dahi  karşılayamayacak, eşi çocuğu ve ailesi ile birlikte çektiği çile boşa gidecektir.

Bu alım fiyatları,  pancar üretimde büyük düşüşlere neden olacaktır. Görüştüğümüz bir çok pancar üreticisi böyle giderse pancar ekmeyi düşünmediklerini ifade etmektedirler. Bunun neticesinde kendi ihtiyacımız olan şekeri dahi karşılayamayarak ithal etmek zorunda kalacağız. Bu nedenle 2022 pancar fiyatları günün şartlarına göre yeniden belirlenmeli, ton başına alım fiyatı 1.000 TL’nin altına inmemelidir.

Tarımda yapılan yanlış uygulamalar sonucunda Türk tarımı gün geçtikçe zor günler geçirmekte, üreticilerimiz kazanç sağlayamadığı için toprağa küsmekte köyünü ve toprağını terk etmekte olup, ülke hızla dışa bağımlı hale gelmektedir. Gelecekte dünyayı bekleyen gıda sıkıntısı düşünüldüğünde tarıma verilen destek artırılmalı ve Türk çiftçisi, pancar üreticisi toprağına, köyüne küstürülmemelidir.”