AB standartlarında lokomotif ve yük vagonu ile diğer alt komponentlerini üretebilecek tezgâh ve tesis kabiliyetine sahip olan TÜLOMSAŞ’ın son dönemdeki en önemli tezgâh yatırımı; 12 adet eski üniversal tezgâhın fonksiyonunu yerine getirebilen ve lokomotiflere ait büyük ve kritik alt parçaları hassas olarak işleyebilen, çok amaçlı işlem yapabilen CNC İşleme Tezgâhı oldu. Tezgâh yatırımı ile kalite düzeyi artırılırken, işçilik ve enerji yönlü verimlilik sağlanarak, bir dizel motor gövdesinde işleme süresi yüzde 90 oranında düşürüldü.

Ülkemizin önde gelen sanayi kuruluşlarından olan TÜLOMSAŞ (Türkiye Lokomotif ve Motor Sanayii A.Ş.), 1894 yılında Anadolu-Bağdat Demiryolu Hattının inşası sırasında Bakım ve Onarım Atölyesi olarak kurulmuş olup, halen 540 bin metrekare açık, 183 bin 700 metrekare kapalı alanda faaliyet gösteren ve motor, elektrik makinaları, lokomotif, vagon,  raylı sistem araçları, dişli ve tekerlek imalat ile bakım ve yardımcı üretim fabrikalarından oluşan yedi fabrika ile entegre bir tesis olarak çeşitli tipte çeken ve çekilen araçların imalat, bakım ve onarımını yapan bir kuruluş. Başta TCDD olmak üzere yurt içi ve yurt dışı kuruluşların çeşitli tipte lokomotif, yük vagonu, yol bakım araçları ve bunlara ait alt komponent ile yedek parça ihtiyaçlarını karşılayan kuruluşta 237 idari, 178 mühendis ve bin 42 işçi olmak üzere toplam bin 457 personel çalışıyor.
ST Endüstri Medya şirketi olarak Demir Yolu Sanayi kapak konumuz kapsamında bu ay, Türkiye’nin alanındaki en önemli kuruluşlarından TÜLOMSAŞ’ı konuk ediyoruz. 

kaynak

https://www.stendustri.com.tr/

haberin devamı için linki tıklayın

https://www.stendustri.com.tr/makina/cnc-tezgahi-yatirimiyla-motor-govdesini-yuzde-90-daha-hizli-isliyor-h105948.html

Editör: TE Bilişim