Haber: Gökhan Koçal

Eskişehir Sanayi Odası (ESO) Yönetim Kurulu Üyesi Emre Sarar, Eskişehir sanayisinin ihracat performası ve Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesinin Desteklenmesi (URGE) Projelerini değerlendirdi. Yönetin Kurulu Üyesi Ömer Benli ve Genel Sekreter Yardımcısı İsmail Öztürk’ün de yer aldığı basın toplantısında konuşan Sarar oda olarak ihracata önem verdiklerini söyleyerek, “2017 yılında 2,9 milyar dolarlık ihracat yaptık. İhracatımızı 5 milyar dolar seviyesine getirmek istiyoruz.  URGE projelerine ağırlık vereceğiz. URGE projesiyle 200 firmaya ulaşmak istiyoruz ” dedi. ETİ Maden, TUSAŞ ve ETİ Gıda gibi 5 firmanın toplam ihracat miktarının 1,36 milyar dolar olduğunu ifade eden Sarar, “İlk 5 firmasının toplam ihracat oranı yüzde 60. Magnesit, Veli Akgün, Yurtbay gibi ilk 10 firmanın toplam ihracat payı yüzde 73. Europen, Entil, Lande ve Emsa gibi 20 firmanı ihracattaki payı yüzde 84” dedi.

EN ÇOK İHRACAT ABD’YE

İhracatın sektöre göre dağılımı hakkında ise Sarar, “Elektrikli ürünler sanayi, makine imalat sanayi, kimya, kauçuk ve plastik sanayi, taş ve toprağa dayalı sanayi, gıda sanayi, metal ürünleri imalat sanayi, ana metal sanayi, hazır giyim ve tekstil sanayi, madencilik sektörü, kağıt, ağaç, orman ürünleri ve mobilya sanayi şeklinde” diye konuştu. En çok ihracatın ABD’ye yapıldığını ifade eden Sarar, “ABD yanı sıra İngiltere, Çin, Fransa ve Almanya en çok ihracat yaptığımız ülkeler” dedi.

EN ÇOK SATIŞ BEYAZ EŞYA

En çok ihracat edilen ürünler hakkında da bilgi veren Sarar şunları söyledi: “Beyaz eşya 710 milyon dolar, maden 460 milyon dolar, havacılık 360 milyon dolar, yapı malzemeleri 240 milyon dolar, Gıda 175 milyon dolar ve otomotiv 170 milyon dolar şeklinde.” Sarar ayrıca, “Oda olarak kentimizi de düşünüyoruz. Bir portal hazırladık. Bazı sosyal sorumluluk projesi geliştirmeye başladık” dedi.

İTHALATIN ÖNÜ KESİLMELİ

ESO Yönetim Kurulu Üyesi Ömer Benli ülkenin kurtuluş yolunun ihracattan geçtiğini aktararak, “Ülkenin kurtuluş yolu ihracattan geçmekte. İthal ürünlere karşı seferberlik başlatılması gerekir. İthal edilen ürünlerin hangisinin ülkemizde üretildiği tespit edilmeli. Devrim arabasını yapmış sanayicilerin çocukları onları biz bunları yapmaya hazırız. İthalatın önce önünün kesilmesi lazım. Eskişehir sanayisi olarak ithalatın önünü kesecek kapasiteye sahibiz” dedi.

NİTELİKLİ PERSONEL AÇIĞIMIZ VAR

Nitelikli eleman sıkıntısının yaşandığını söyleyen Benli, “Malzemelerimiz mevcut bunları çalıştıracak nitelikli elemana ihtiyacımız var. Nitelikli personel açığımız var. Oda olarak ihracat ve eğitime çok önem veriyoruz. Nitelikli personel açığı ile ilgili odamız iştirakleriyle eğitim konusunda önemli adımla atacağız. Önümüzdeki ay bununla ilgili neticeler alacağız.  Teknolojik makineleri kullanacak eleman yok. En önemlisi kaynakçı kalmamış. Nitelikli personel eğitim konusunda çalışmalar yapacağız” şeklinde konuştu.

PAZAR TÜRKİYE DEĞİL, DÜNYA

Benli firmaların birbirini tanımadığını aktararak şunları söyledi: “Firmaların birbirine çok tanımadıklarını gördük. Avrupa’dan ürün ithal eden san sanayicinin iki sokak arkasında ürünün üretildiğini bilmediğini gördük. Her Çarşamba fuarlar organize ediyoruz. Bu fuarlar çok etkili oldu. 700 civarı firmamız var 5 firmayı çıkardığımızda aslında ihracat yapılamadığını görüyoruz. Öncelikle firmaları tanıtmaya çalışıyoruz. Firmaların markalaşması üzerine çalışmalıyız. Daha nitelikli ürünler üretmeliyiz. Pazarın Türkiye olmadığını dünya olduğunu Eskişehir’e göstermeliyiz. Fuarlar çok önemli.  Madencilik sektörünü geliştirilmesi gerekiyor. Madenci şirketlerimizi bir araya getireceğiz. Yapı malzemeleriyle ilgili URGE projesi başlatıldı. İhracatın Eskişehir’de geri kalmasının sebebi limana bağlantısının olmaması. Bursa Gemlik bağlantı olarak kullanılması gereken Hasanbey Lojistik Merkezi. Bazı bürokratik engeller var sanırım.”

Genel Sekreter Yardımcısı İsmail Öztürk ise, “Odanın 5 yıl içerisinde Eskişehir’e 13 bin istihdam sağlanması gerekiyor. Kapsamlı mesleki eğitim merkezi kurulması lazım. 1 yıl içerisinde bu merkezi tamamlayacağız” dedi.

Editör: TE Bilişim