Bir açıklama yapan şube başkanı Nalan Karagöz şunları söyledi; “Sarayın AKP iktidarının Ocak ayı başından itibaren geçerli olmak üzere açıkladığı emekli maaşları gün be gün erimeye devam ediyor. Ocak ayında yoksulluk siniri 27 bin liraya ve açlık sınırının ise 10 bin liraya dayandı. EYT'lileri de eklersek ülkemizdeki emekli sayısı 16 milyonu aşıyor. Bunların % 80 nin aylık maaşları asgari ücretin ve açlık sinirinin altında kalıyor. 8 bin 506 lira olan asgari ücrette açlık sinirinin altında kaldı. Diğer taraftan milletin vekili emekli vekillerin aylıkları 39 bin liradan 51 bin 790 liraya çıkarıldı. Vekil, aslının kat kat üstünde maaş alıyor. Adaletli gelir dağılımı bunun neresinde Ülkemiz dışında dünyanın hiçbir ülkesinde milletvekilliğinden emekli olmak yok.
Emekliler insanca yaşanacak aylık maaş almadıkları sürece ülkemizde adaletli bir gelir dağılımı sağlanamaz. En düşük emekli aylığı yoksulluk sınırının üzerinde olmalıdır ki, ancak o zaman adaletli gelir dağılımı sağlanmış olur. Uluslararası ILO sözleşmesi gereği emeklilerin de Toplu Sözleşmeli Sendika hakları var. Bu hakkımız yasal güvence altına alınmalıdır. Sarayın AKP iktidarı % lik maaş artışlarıyla biz emeklileri yokluğa yoksulluğa ve sefalete mahkum etmek istiyor. Sefalete teslim olmayacağız.
Emekli keseneklerini-primlerimizi peşin ödeyerek emekli olma hakkını kazandık. Dilenci değil, emekliyiz. İnsanca yaşamak biz emeklilerin de hakkıdır. Enflasyon % 180 lerin üzerinde seyrediyor. Temel gıda ve zorunlu ihtiyaçlarımızdaki fiyat artışları her gün yükselmeye devam ediyor. En düşük emekli aylığı hemen 10 bin liraya çıkarılmalıdır. Tüm emekliler birleşerek mücadelemizi yükselterek hakkımız olanları mutlaka bir gün alacağız. Emekliler birleşip örgütlenirsek, hiçbir siyasi iktidar haklarımız karşısında sessiz kalamaz.
Ülkemizde özellikle de son zamanlarda yaşanan ekonomik krizden kaynaklı olarak emeklilerin alım gücü çok büyük oranda düşmüştür. Tüm temel ihtiyaç maddelerini bile almakta zorlanır hale geldik.
2023 bütçesi de taleplerimizi karşılamamıştır. Aksine, durumumuzu daha da kötü hale getirecek biçimde kabul edilmiştir. Artık bu durum bizler için taşınamaz hale geldi.
Acil olarak taleplerimizin karşılanması için, TBMM'den; Maaşlarımıza insanca yaşanacak bir şekilde ek zam yapılmasını, sağlık ve ilaç ihtiyaçlarımızın katkı payı kesilmeden karşılanmasını, yılda dört kez en az asgari ücret tutarında ek ödeme yapılmasını, emeklilerin sendikal haklarının yasal güvence altına alınmasını, intibak yasasının derhal çıkarılmasını, evde bakım hizmetlerinin yasal güvence altini alınarak düzenlenmesini, EYT'lilerin aylık maaşlarının Ocak ayından başlamak üzere sorunlarının çözülerek, bir an önce sonuçlandırılmasını istiyoruz.
Tüm Emeklilerin Sendikası olarak bütün emeklileri tek çatı altında güçlerimizi birleştirerek haklarımızı alma mücadelesini yükseltmeye çağırıyoruz.”