DİSK Emekli-Sen Eskişehir Şube Başkanı Suat Başaraner, “Evde kalma zorunluluğunun etkilerine karşın emeklilerin yaşamlarını idame ettirebilmeleri için sokağa çıkma yasağı son bulana dek her emekliye 2.000 TL katkı sunulmalıdır” dedi.

Pandeminin başında toplum sağlığı için alınması gereken önlemleri açıkladıklarını anımsatan DİSK Emekli-Sen Eskişehir Şube Başkanı Suat Başaraner, bunları şöyle sıraladı: “En düşük emekli ücreti asgari ücret seviyesine çekilmeli ve tüm ücretler buna göre yukarı çekilmeli, aynı şartlarda farklı dönemlerde emekli olanların maaş farkları ortadan kaldırılmalı, intibak yasası hayata geçirilmeli, sadece bugün değil, sürekli parasız ve nitelikli sağlık hizmeti sunulmalı, sağlık ve ilaçta katkı payı kaldırılmalıdır dedik. Emeklilerin yaklaşık 8 milyonunun ikinci bir işte çalışmak zorunda olduğu ülkemizde, evde kalma zorunluluğunun etkilerine karşın emeklilerin yaşamlarını idame ettirebilmeleri için sokağa çıkma yasağı son bulana dek her emekliye 2.000 TL katkı sunulmalıdır, Pandemi boyunca elektrik, doğalgaz ve su evlere ücretsiz ulaştırılmalıdır işten çıkarmalar ve ücretsiz izin gibi çocuklarımızı açlığa mahkûm edecek uygulamaların önüne geçilmelidir dedik.” Taleplerinin karşılık bulmadığını ifade eden Başaraner, “Sonuç mu? Güvenilir olmayan verilere göre; 5 milyon vaka; 39 bin ölüm! Sorumlular sorumluluk almaktan kaçanlardır. Sorumlular salgına karşı mücadelede işçileri, emekçileri, emeklileri kendilerine kalkan yapanlardır” diye konuştu.

Üç haftalık kapanma genelgesi yayınlanmasının ardından, “Bu kararın alınması için milyonlarca vakanın, binlerce ölümün gerçekleşmesi mi gerekiyordu” diye soran Başaraner, “1 Mayıs’ı, İşçi Sınıfının Uluslararası Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü’nü fiilen yasaklayanların bu kararı alıncaya kadar yaptıkları tüm o ‘lebalep’ kongrelerinde virüs bulaşmıyor muydu? Vakaların bunca ivmelenerek artmasında Türkiye’nin dört bir yanından bir araya gelinip yapılan o kongrelerin etkisi yok mu? Biliyoruz: Virüsten çok 1 Mayıs’tan; işçilerin, emekçilerin, emeklilerin, işsizlerin, yoksulların birliğinden korkuyorlar” şeklinde konuştu.

İktidarın uzun yıllardır uygulamaya koyduğu ekonomik politikalar nedeniyle emeklilerin zaten bayramları bayram tadında geçiremediğini belirten Başarener, “Önümüzdeki bayrama pandemi koşulları nedeniyle çok daha zor şartlar altında gireceğiz. Yıllarca sendikamızın emekli ücretlerinin düşürülmesine ve asgari ücretin gerisinde kalmasına karşı yükselttiği mücadele sonucu 2018 yılında yılda iki kez verilmeye başlanan ve o tarihten itibaren güncellenmeyerek 1000 TL olarak verilmeye devam edilen bu ikramiyenin ‘bayram ikramiyesi’ değil ‘emekli ikramiyesi’ adı altında değiştirilmesini ve asgari ücretin altına düşmeyecek şekilde yılda iki ikramiye olarak güncellenmesi talebimizi de haykırmaya devam edeceğiz. Bizler yaşamın ekonomik, toplumsal, kültürel her alanında söz söylemeye, mücadele etmeye devam edeceğiz! Sarayın krizinin faturasını işçinin, emekçinin, emeklinin cebinden çıkarmaya çalışanlara karşı mücadele etmeyi sürdüreceğiz!           Haklarımız için, emeklilikte insan onuruna yaraşır bir yaşam sürmek için, torunlarımıza onurlu bir gelecek bırakmak için 13 milyon emeklinin sesi olmaya devam edeceğiz!” ifadelerini kullandı.