Eskişehir Barosu Engelli Hakları Komisyonu Başkanı Av. Pınar Cengiz tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:
10 Mayıs ile 16 Mayıs arasında Engelliler Haftası, Birleşmiş Milletler’e üye 156 ülkede aynı tarihlerde farkındalık çalışmalarının eş zamanlı olarak gerçekleştirildiği bir haftadır. Eskişehir Barosu Engelli Hakları Komisyonu olarak biz de bu haftada engelli bireylerin yaşamlarını doğrudan etkileyen ve engellilerin toplum yaşamına bütünüyle etkin katılımları önünde engel olan olumsuzlukların ortadan kaldırılması inancını taşıyoruz. Bugün ülkemizde yaşayan milyonlarca engelli vatandaşımız başta eğitim, çalışma hayatı, ulaşım, sağlık ve adalet gibi birçok alana erişimde sorunlar yaşamaktadır. Deyim yerindeyse “engellerle” karşı karşıya kalmaktadırlar. 6 Şubat tarihinde Ülkemizde meydana gelen ve birçok ilimizi etkileyen ve halen yaralarımızın sarılamadığı deprem felaketinde olduğu gibi maalesef ki yaşananlar engelli vatandaşlarımızın hayatını çok daha zorlayıcı bir hale getirmiştir. Yaşadığımız bu kötü tecrübe acil müdahale planlarında engelli bireylerin ihtiyaçlarına cevap verecek çalışmaların olmadığını bir kez daha göstermiştir. Devletler insanların yalnızca insan olmasından ve doğuştan gelen temel haklara sahip olmaları gerektiği düşüncesinden kaynaklanan gerekli yasal düzenlemeleri yapmak, uygulamak ve engellilerin hayata dâhil olabilmelerini sağlamakla yükümlüdür. Yapılan düzenlemeler ve gösterilen çabaların ise gerçek hayata yansımasının şart olduğu unutulmamalıdır.
BİR KUSURLULUK HALİ DEĞİL!
Engelli olmanın bireye yüklenebilecek bir kusurluluk hali olmadığı, engellilik alanındaki hassasiyetin üst standartlara yükseltilmesi ve önyargılı algılardan, farkındalıktan uzak ayrımcı iletişim dilinden vazgeçilmesi gerektiği dikkate alındığında 25 Nisan 2023 tarihinde gerçekleşen engelli öğretmen atamasında söz alan bir öğretmene Sayın Cumhurbaşkanın “Ama sen pek engelliye benzemiyorsun... Engelli misin?” diye sorması, engelli hakları konusunda daha çok çabaya ve farkındalığa ihtiyaç duyduğumuzu açıkça göstermektedir. Engelliler haftasında bir konuya daha dikkat çekmek istiyoruz. 14 Mayıs 2023 tarihinde gerçekleşecek Cumhurbaşkanlığı ve genel seçimlerde, kural olarak her seçmen oyunu kullanacağı mekâna yalnızca kendisi girebilmektedir. Bununla birlikte görme engelli vatandaşlarımız, felçli vatandaşlarımız ve iki kolunu da kullanamayan vatandaşlarımız da o seçim çevresi seçmeni olan ve o sırada sandık çevresinde bulunan akrabalarından birinin, akrabası yoksa başka bir seçmenin yardımıyla oylarını kullanabilirler. Ayrıca görme engelli vatandaşlarımızın kendileri için sandıkta özel hazırlanmış oy pusulası ve oy pusulalarının yerleştirileceği oy pusulası şablonları olması durumunda tek başına seçim kabinine girebilme haklarının da bulunduğunu hatırlatmak isteriz.
SEÇİMENGELLİLER İÇİN DE ÖNEMLİ
Görme engelli bireylerimiz açısından dikkat çeken bir husus var ki o da, onlara özgü bir seçmen pusulası hazırlanmış olmasıdır. Ancak burada üzerinde durulması gereken nokta, oy pusulasında “Braille Alfabesi” ile yazılan kodlamayı kaç görme engelli vatandaşın okuyabilecek yeterlilikte olduğudur. Kendilerini ilgilendiren bir konuda bile yeterli eğitim verilmeden bilmedikleri bir alfabeyi seçim esnasında kullanabilme yetisini bu vatandaşlarımızdan beklemek, ne yazık ki çok da gerçekçi değildir. Bu nedenle, önümüzdeki seçimlerde bu konuda gerekli özenin gösterilmesi de büyük önem taşımaktadır. Farklılıklara hoşgörülü olduğumuz, engel yaratmadan hep birlikte yaşayabildiğimiz, eşit bireyler olduğumuzu hissettiğimiz, doğru iletişimi kurabildiğimiz bir düzlemde gerek sosyal gerek çalışma hayatında beraberce var olmak inancıyla engelliler haftasının tüm yurtta bu farkındalık içerisinde geçirilmesini diliyoruz. Son olarak unutmamalıyız ki; her insan bir engelli adayıdır. Hayatı paylaşmak için engel yoktur.
Kamuoyuna saygı ile sunarız.