Mayıs 2019’da tamamlanacağının açıklanmasına rağmen bitmeyen Eskişehir Gündüzler Barajı’nın akıbetini Tarım ve Orman Bakanlığı’na soran Cumhuriyet Halk Partisi Eskişehir Milletvekili Dr. Jale Nur Süllü “Bu yıl 11 Milyon TL ödenek ayrılan barajın bitirilmesi su sorunu yaşayan bölge için hayati önem taşıyor.” dedi.
Tarım ve Orman Bakanlığı’nın verilerine göre ülke ekonomisine yıllık 5.120 520 TL. katkı, 250 kişiye de istihdam alanı sağlanması hedeflenen ve depolanacak su ile 12,020 dekar zirai arazinin sulanmasını sağlayacak Gündüzler Barajı ile ilgili 2020’de bakanlığa verdiği soru önergesine gelen cevapta %23’lük gövde beton dolgusu, %75 ölçüm cihazları montajı tamamlandığı cevabını almalarının ardından geçen sürede konuyu yakından takip ettiklerini belirten CHP Eskişehir Milletvekili Süllü, Bakan Yardımcısı Akif Özkaldı’ya barajın son durumunu sordu.
Üyesi bulunduğu Küresel İklim Değişikliğinin Etkilerinin En Aza İndirilmesi, Kuraklıkla Mücadele ve Su Kaynaklarının Verimli Kullanılması Amacıyla Kurulan Meclis Araştırması Komisyonu’nda konuyu dile getiren Süllü, baraj inşaatının bir an önce tamamlanarak bölgede halkının hizmetine sunulmasının, kuraklığın arttığı bu dönemde hayati değer taşıdığına dikkat çekerek, “2019’da ‘Kanal İstanbul’a Değil Gündüzler Barajı’na Bütçe Bulun’ demiştim. Geçen sürede Kanal İstanbul için gösterilen ısrar, Gündüzler Barajı için gösterilseydi baraj çoktan biterdi. Sayın Bakan Yardımcısı komisyonda barajın %42’nin tamamlandığını ve 2021 yılı için bütçe ayırdıklarını söyledikten sonra ‘Eskişehir, Afyon, Konya ve İç Anadolu’nun bu bölgelerinde su sorunu var. Farkındayız.’ diyerek susuzluğun geldiği boyutu kabul etti. Yılan hikayesine dönen baraj inşaatının tamamlanmasını talep ediyoruz.” dedi.
ESKİŞEHİR SU KAYBININ EN AZ YAŞANDIĞI İLLER ARASINDA
Komisyonda gerçekleştirdiği konuşmada su kayıp ve kaçaklarının, su fakiri Türkiye için büyük bir tehdit olduğuna dikkat çeken Süllü, “Eskişehir Büyükşehir Belediyemiz, 2004 yılından beri izleme ve kontrol fonksiyonlarını yerine getiren, sahadaki olaylara anında tepki veren, SCADA sistemini kullanarak bakanlığın sunumunda yer alan haritada %24’lük oranıyla en düşün iller arasında yer alıyor. Eskişehir’in eski olan tarım sulama sisteminin sorunlarının da çözülerek yenilenmesi su tasarrufu açısından şehrimizi daha yukarılara taşıyacaktır. Devlet Su İşleri’nin en eski sulama tesislerinden biri Eskişehir’de bulunuyor. Eskişehir sulama sisteminin çok eski olması, ana sulama kanallarının yaklaşık olarak %83’nün toprak kanal olması ve şehir merkezinden 36 Km’lik alandan geçmesi sebebiyle bir birçok sorunu beraberinde getirmektedir. Ana kanalda su iletiminin yetersizliği sebebiyle sulama oranı ortalama %75’dir. Büyükşehir Belediyemiz üzerine düşeni fazlasıyla yapmasına rağmen merkezi hükümet görevini yerine getirmiyor. Projenin ne durumda olduğunu Tarım ve Orman Bakanlığı’na sorduğumda sistemin yenilenmesi için 1,5 milyar TL’lik bir maliyeti olduğunu ve yatırım programında teklif ettiklerini belirterek merkezi hükümetin bütçe ayırmadığı bilgisini verdi.” diyen Süllü, kayıp olan 128 Milyar Dolar’ın küçük bir kısmına denk para ile Eskişehir’in çok önemli bir sorununa çözüm bulunabileceğini sözlerine ekledi.