Eskişehir 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti Ajansı etkinlikleri kapsamında, Bosna-Hersek Cumhuriyetinin kurucusu ve ilk devlet başkanı Aliya İzzetbegoviç için düzenlenen anma törenlerine katılmak üzere Eskişehir’e gelen;  Aliya İzzetbegoviç 'in kızı Lejla Akšamija ve beraberindeki heyet Vali Güngör Azim Tuna’yı makamında ziyaret etti.

Ziyaret sırasında konuşan Izetbegovic'in kızı Lejla Akšamija, Bosna Hersek'te yürüttükleri faaliyetlerden bahsetti. Davetleri için Eskişehir Valiliği'ne ve Türk Dünyası Kültür Başkenti Ajansı'na teşekkür eden Akšamija, "Bizim halkımızı, kendi değerlerimize nasıl önem vermemiz gerektiğini sizler öğretiyorsunuz. Bizler Alija Izetbegovic'i unutmamalıyız. O, Bosna Hersek'teki tüm vatandaşları için savaşıyordu." diye konuştu.

'Aliya İzzetbegoviç' için yapılacak olan etkinliklere Bosna Hersek’ten yetim, yoksul ve başarılı öğrencileri Eskişehir'e getirdiklerini anlatan Akşamiya, şunları bildirdi:

"Öğrencileri kendim buldum. Çocukların çoğu ilk kez pasaport çıkarttı. O heyecanı görmek her şeye değerdi. Böyle bir davet nedeniyle teşekkür ediyorum. Halkımıza kendi değerlerimize nasıl sahip çıkmamız gerektiğini sizler öğretiyorsunuz. Bosna Hersek'in devlet idaresi o kadar karışık ve zor ki bir kısım 'Aliya İzzetbegoviç' ismini duymak bile istemiyor. O yüzden Saraybosna'da ne havalimanı ne de bir sokağa 'Aliya İzzetbegoviç' adı veriliyor. Bu bize acı veriyor. İnşallah ileride değişecek. Aliya İzzetbegoviç adını taşıyan sadece bir kurumumuz var. O da bir müze. Aliya İzzetbegoviç'i asla unutmamalıyız.”

2 gün boyunca Bosna Hersek'ten gelen misafirleri ağırlayacaklarını belirten Vali Tuna, ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, “Orta Asya'da Balkanlara uzanan Türk dünyası coğrafyasında atalarımızın izleri olan medeniyetimizde, çocuklarımızın kardeşçe ilişkiler içinde birbirlerine destek olmalarının temennisi açısından var olan köprülerin güçlendirilmesi önem arz ediyor” dedi.

Eskişehir’in Türk dünyasının buluşma noktası olduğunu kaydeden Vali Tuna, konuşmasına şu sözlerle devam etti:

“Bu coğrafyada yaşayan herkesin birbiriyle çok eskilere dayanan gönül bağı var. Onların acısı bizim acımız, sevinci bizim sevincimizdir. Ülkemizde Bosna'dan gelip yerleşen vatandaşımız var. Biz de Saraybosna'ya gittiğimizde kendimizi Anadolu'nun bir kenti hissediyoruz. Geçmişte yaşanan acıların tekrarlanması için birbirimize destek olmak amacıyla çalışmalar yapıyoruz. Eskişehir'den dünyaya evrensel mesajlar veren Yunus Emre ve Nasreddin Hoca gibi değerlerimiz var. Tamamen insanların barış içinde yaşaması için gayret gösteren medeniyetin çocuklarıyız."

Kültür gezisi adı altında Eskişehir’den öğrencileri Balkanlara ve Türk dünyası ülkelerine gönderdiklerini, oralardan da öğrencilerin Türk Dünyası Kültür Başkenti Eskişehir’i görmeye geldiklerini anlatan Vali Tuna, konuşmasının devamında şu cümlelere yer verdi:

“Bizim atalarımızın, ecdadımızın izlerinin olduğu geniş coğrafyada çocuklarımızın gelecekte dostça ve kardeşçe birbirlerine destek olmaları için bugün var olan köprülerin genişletilmesi, aramızdaki ilişkilerin daha da artması önem arz etmektedir. Birbirimize destek olmak için neler yapabiliriz bununla ilgili çalışmalar yapıyoruz.”

Konuşmalardan sonra Vali Tuna, Akşamiya'ya günün anısına 2013 TDKB anı tabağı hediye etti. Akşamiya da, Vali Tuna'ya Bosna'yı anlatan bir kitap takdim etti.

 

Editör: TE Bilişim