Milli Eğitim Bakanlığı Stratejik Planı, On Birinci Kalkınma Planı, 2022 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı, Yeni Ekonomi Programı ve 2021-2023 belgelerinde yer alan hedefler doğrultusunda bütün çocukların okulöncesi eğitim almasını sağlamak ve erken çocukluk eğitim hizmetinin yaygınlaştırılması için çalışma başlatıldı.

Milli Eğitim Bakanlığı 20’nci Milli Eğitim Şurasında alınan karar doğrultusunda öncelikli 5 yaş grubu okulöncesi çağ okullaştırılma sayılarının artırılmasına yönelik Milli Eğitim Bakanlığı tarafından ülke genelinde bir dizi çalışma uygulamaya konuldu.

Bu hedeflere ulaşmak için de fiziki mekânların sayısı arttırılarak farklı erişim modelleri geliştirilmiş ve okulöncesi eğitimde ailelere düşen maliyeti azaltacak düzenlemeler yapılarak çocuk gelişimini destekleyici içerikler geliştirilmektedir.

Okulöncesi eğitimde büyük kapasite artışı üç-beş yaş aralığında okullaşma oranında çok önemli artış sağladı. Buna göre Eskişehir’de beş yaş okullaşma oranı yüzde 66'dan yüzde 99’a yükselerek tarihi rekora ulaştı. 

Son yıllarda Milli Eğitim Bakanlığı himayelerinde Eskişehir Valisi Sayın Erol Ayyıldız’ın destekleriyle Eskişehir İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından titizlikle yürütülmekte olan çalışmalar sayesinde, Eskişehir’de 2022-2023 eğitim öğretim yılında 19 okulöncesi eğitim kurumu hizmete açıldı ve anaokulu sayısı 2002 yılında 6 iken 2022 yılında 57'ye yükseldi. Okulöncesi eğitimi alan öğrenci sayısı 2002 yılında 4.112 iken 2022 yılında 15.659’a ulaştı. 5 yaş grubu okullaşma oranı ise 2002 yılında %32,86 iken 2022 yılında % 99’a yükseldi. 3 ve 4 yaş öğrenci grubu okullaşma oranlarında da büyük artışlar sağlandı.

Okulöncesi çağı okullaştırılması için İl Milli Eğitim Müdürlüğü, İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri ve okul müdürlükleri okulların kayıt bölgelerinde alan taraması yaparak okulöncesi çağı nüfusunun okullaşmasına dönük çalışmaları aralıksız yürütmektedir.

Yapılan kapsamlı çalışmalar sonucunda 5 yaş grubunda olup da okula gitmeyen çocuklar tespit edilerek, bu çocukların okullaşması sağlanmıştır.

Bu çalışmalar neticesinde Eskişehir genelinde okulöncesi çağ nüfusu 5 yaş grubunda okullaşma oranı %99’a ulaşmıştır.

Eskişehir İl Milli Eğitim Müdürlüğü 2023 eğitim yatırım programında 19 tane okulöncesi ve 3 tane özel eğitim anaokulu olmak üzere 22 okulun proje çalışmaları yapılmış olup ihalesi yapılmak üzere hazır hale getirilmiştir. Böylelikle okullaştırma oranının %100’e ulaşması için çalışmalar kapsamlı bir şekilde yürütülmektedir.

Editör: Mustafa YILDIRIM