Eskişehir Teknik Üniversitesi Yer ve Uzay Bilimleri Enstitüsü Müdür Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Muammer Tün, 01 ‘Eskişehir’deki Deprem Tehlikesi ve Riskleri’ konulu bir basın toplantısı gerçekleştirdi. Bölgemizin deprem riskinin değerlendirildiği toplantıda, kamuoyunun merak ettiği konularda değerlendirmelerde bulunuldu.

ESTÜ Yer ve Uzay Bilimleri Enstitüsü’nde gerçekleştirilen toplantıda sunum yapan Muammer Tün, Enstitümüzde depremlerin sürekli olarak izlendiğini ve kaydedildiğini söyledi.  Tün, “Bursa, Bilecik, Eskişehir ve Kütahya illerinde yer alan deprem istasyonlarından gelen verileri anlık olarak kayıt altına alıyoruz. Kayıt altına aldığımız verileri İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Yönetim Durumu Başkanlığı ile eş zamanlı olarak paylaşıyoruz.” dedi.

“Enstitümüz bünyesinde disiplinlerarası çalışmalar yürütüyoruz.”

Eskişehir Teknik Üniversitesi Yer ve Uzay Bilimleri Enstitüsü kapsamında yürütülen çalışmaların sadece üniversite sınırları içinde kalmaması gerektiğini vurgulayan Dr. Öğr. Üyesi Tün, “Daha önce yaşanan deneyimlerin herkes için önemli olduğunu vurgulamak istiyorum. Bu konuda 20 Şubat 1956 günü şehrimizde meydana gelen 6.4’lük depremi konu edinen Yüksek Mühendis İlhan Ersoy’un raporunu örnek gösterebiliriz. Rapordan anlaşıldığı üzere 1956 yılında Eskişehir’de meydana gelen 6.4 büyüklüğündeki depremde kent merkezinde hasar meydana gelmemiş; köylerimiz yıkılmıştı. Önemli olan köyde veya kentte yaşamak değil, önemli olan depremi önceden belirleyip ona göre önlem almaktır.” dedi.  Bilimin ve bilim insanlarının insanlığın bekası ve huzuru için çalıştığını belirten Tün, “Enstitümüz kapsamında, jeolojik jeofizik, haritacılık ve inşaat mühendisliği uygulamaları başta olmak üzere farklı disiplinlerin bir araya geldiği çalışmalar yürütülmekte. Başta Eskişehir olmak üzere amacımız her kesimden insanın mutluluğunu ve refahını sağlamak. O nedenle biz bilim insanlarının yaptığı öngörü ve açıklamaları gerekli merciiler dikkate almalılar.” ifadelerini kullandı.

Eskişehir’de Çukurhisar-Sultandere fay segmentinin Eskişehir’i boydan boya geçen bir fay olduğunu belirten Tün, “Bu fay 6’nın üzerinde deprem üretme potansiyeline sahip ama bu fay hattı ne zaman kırılır onu bilmiyoruz. Şu an için mevcut bilim ve teknoloji ile depremi tam anlamıyla ön görmek mümkün değil. O nedenle deprem öngörüsünde bulunulan haberlere itibar etmemekle birlikte tehlikenin her zaman farkında olmalıyız.” dedi.

Konuşmasının ardından soruları yanıtlayan Tün, “Eskişehir için hazırlanmış bir Deprem Master Planı maalesef yok. Bu tür sorumluluklar genelde büyükşehir belediyelerine verilir ve illerdeki üniversitelerin imkân ve olanakları kullanılmak suretiyle deprem master planları üretilir. Yer ve Uzay Bilimleri Enstitüsü olarak elde ettiğimiz çıktılar gerçekten ulusal afet yönetimi ve risk azaltma politikalarına uygun çıktılar.” dedi.