Eskişehir - BEBKA, sürdürülebilir kırsal kalkınma hedefi doğrultusunda 10 milyon TL’yi aşan destek sağladığı Eskişehir’de gerçekleştirdiği Kırsal Kalkınma Çalıştayı’nda ilgili paydaşları aynı masada buluşturdu.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı koordinasyonunda çalışmalarını yürüten Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı (BEBKA), Bursa’nın ardından Eskişehir Sanayi Odası’nda (ESO) gerçekleştirilen Kırsal Kalkınma Strateji Geliştirme Çalıştayı’nda kırsal kalkınmaya yönelik çalışmalar yürüten kurum temsilcilerini bir araya getirdi.

DURAK: İSTİHDAM VE ÜRETİME KATKI ARTACAK

Çalıştayın açılış konuşmasını gerçekleştiren BEBKA Genel Sekreteri M. Zeki Durak, “Ulusal Kalkınma Stratejisi kapsamında 2014’ten 2020’ye kadar kırsal kalkınma özelinde 75 projeye destek verdik. 35 milyon TL’lik bütçenin 10,4 milyon TL’si ile Eskişehir’deki projeler desteklendi. Önümüzdeki dönemde de bu destekler, artarak devam edecek. Kırsalda hibe projelerimiz sürecek. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü, 2022’yi ‘genç istihdamı’ yılı olarak belirledi. Hem kadın kooperatiflerimiz, hem de gençlerimiz için istihdam ve üretime katma değer sağlanması noktasında projelerimizi hayata geçirmeye devam edeceğiz. Bursa, Eskişehir ve Bilecik’i kapsayan çalıştaylarımızda BEBKA uzmanlarımızın yanı sıra Tarımsal ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu, Ticaret ve Tarım İl Müdürlükleri uzmanları ile paydaşlarımızı bir araya getirmekten dolayı çok mutluyuz” dedi.

KESİKBAŞ: İLÇELERİMİZ İNCİ GİBİ PARLATILMALI

Eskişehir Sanayi Odası (ESO) Yönetim Kurulu Başkanı ve BEBKA Yönetim Kurulu Üyesi Celalettin Kesikbaş da cazibesi her geçen gün artan kente herkesi davet ettiklerini belirterek, “Bütün ilçelerimiz o kadar güzel ve kıymetli ki hepsinin farklı farklı alanlarda bambaşka altyapıları var. Eskişehir’in yüzde 92’si kent merkezinde dolayısıyla ilçelerin nüfusu az. Her gittiğimiz ilçenin müthiş bir potansiyelinin olduğuna tanıklık ediyoruz. Bütün ilçelerimiz inci gibi ve parlatılmayı bekliyor. Bu çalıştay, bizim için ayrıca heyecan verici. ESO olarak biz de bu çalışmaların içinde yer almak istiyoruz. Kalkınmanın yerelden başladığı gerçeğinden hareketle Eskişehir’i kırsal kalkınmada hep birlikte örnek kent haline getirebiliriz” ifadelerini kullandı.

AĞCA: KENTİMİZİ AHTAPOTA BENZETİYORUM

Eskişehir Vali Yardımcısı Akın Ağca da kentin kırsal kalkınma konusunda potansiyelinin çok yüksek olduğunu kaydederek, “Bu toplantının en önemli özelliği, merkez 2 ilçemiz dışındaki 12 ilçede kırsal kalkınma konusunda neler yapılabileceği ile ilgili fikirlerin ortaya konmasıdır. Eskişehir sanayisiyle, turizmiyle katma değer yaratan çok önemli bir şehir. Eskişehir’i ahtapota benzetiyorum. Ahtapot gibi gövdesi kocaman, kolları çok ince. Dolayısıyla bu kalkınmayı, gelişmeyi yaymamız lazım. Kolları öyle güçlendirmemiz lazım ki daha dengeli ve istikrarlı bir biçimde bölgemize katkıda bulunabilelim. BEBKA’nın Kırsal Kalkınma Çalıştayı’nın en önemli çıktıları bununla alakalı olacak. İlçelerimiz hem üretim, hem de turizm açısından çok ciddi potansiyele sahip. Bu potansiyeli yansıtmak için anlamlı bir toplantı olmuştur” diye konuştu.

Her masada görevlendirilen BEBKA uzmanları ile projelerin değerlendirildiği görüşmeler ile tamamlanan çalıştaya kaymakamlar ve ilçe belediye başkanları da katıldı.