İYİ Parti Ekonomiden Sorumlu Eskişehir İl Başkan Yardımcısı Adnan Türkmen, "Eskişehirli çiftçiler cezalandırılıyor mu" diye sordu

Virüsün Türkiye ve tüm dünyayı etkilediği bu günlerde insanların ekonomiyi bile geri plana atarak, sağlığını ve beslenmesini düşündüğünü ifade eden Türkmen, "Bu vesileyle en kritik ve stratejik sektörün tarım olduğu bir kez daha anlaşılmıştır" dedi. Bilim Kurulu gibi bir Bilim Tarım Kurulu'nun da oluşturulmasının gerekliliğine vurgu yapan Adnan Türkmen, "Virüsten dolayı kurulan bilim sağlık kurulunun gerekliliği kadar tarım konusunda da acilen bilim tarım kurulunun oluşturulmasını gerek İYİ Partimizin yetkilileri, gerekse tarımla ilgili olan kişi ve kuruluşlar defalarca dile getirmiştir. Bilim Tarım Kurulu kurulmasının istenilmesindeki neden ise, tarım üretiminin sürdürülebilirliğini sağlayacak önlemlerin ortak akılla alınmasını sağlamaktır" şeklinde konuştu.

PLANSIZ SOKAĞA ÇIKMA YASAĞININ BEDELİ

TARIMDA KENDİNİ GÖSTERECEKTİR

Geçtiğimiz hafta sonu, plansız, öngörüsüz ve vatandaşlara bilgi verilmeden uygulamaya konulan sokağa çıkma yasağı nedeniyle yaşananların da Tarım Bilim Kurulunun gerekliliğini bir kez daha ortaya koyduğunu ifade eden İYİ Parti İl Başkan Yardımcısı Türkmen, "Çiftçilerimizin çok iyi bildiği gibi; tarımda 1 saat 1 güne, 1 gün bir haftaya, 1 hafta 1 aya,1 ay 1 yıla mal olur. Ama, ne yazık ki, plansız olarak ilimizde de yapılan sokağa çıkma yasağı uygulaması nedeniyle bir çok Eskişehirli çiftçimiz zamanla yarıştığı ilaçlama gibi temel etkinliklerini yerine getirememiştir. Bu hatanın bedeli, rekoltede kendini gösterecektir."

21 İL İÇİNDE ESKİŞEHİR NİYE YOK

Çiftçinin yaşadığı ekonomik zorluklara da değinen Türkmen, sözlerini şöyle sürdürdü: "Tohum, gübre, mazot, zirai ilaç gibi ana girdilerin fiyatlarının  aşırı artması, buna karşılık ürün fiyatlarının aynı oranda artmaması, plansız üretim nedeniyle arz talep dengesinin olmaması, üretilen ürünlerin üretici bazında makul bir satış fiyatının oluşmaması ve üretici fiyatları ile son tüketicinin aldığı fiyatlar arasındaki uçurum nedeniyle zaten mağdur olan Eskişehirli çiftçilerimiz , iktidarın aldığı son tedbir paketleri içinde tarıma somut desteğin olmaması ve 21 ilde verilecek hibe tohum desteğinden yararlandırılmaması nedeniyle tam bir hayal kırıklığı yaşamaktadır. Eskişehirli çiftçilerimiz, iktidarın kendilerini cezalandırdığı, illeri arasında siyasi ayrımcılık yapıldığını düşünmektedir. Koronavirüs tedbirleri kapsamında, Pandeminin olumsuz etkilerini azaltmaya yönelik, tarımsal üretime destek olmak amacıyla, 21 ilde 7 üründe yüzde 75 hibe tohum desteği verileceği Tarım Bakanlığı'nca açıklanmıştır. Ancak açıklanan 21 il içerisinde; 507 bin ton buğday, 466 bin ton mısır, 272 bin ton arpa, 47 bin ton ayçiçeği üreten Eskişehir yoktur. İktidar, günlerdir başta tarım meslek örgütleri olmak üzere çiftçilerimizden gelen tepkilere  de kayıtsız kalarak çözüm için hiçbir adım atmamıştır.Hani Çitçinin Kara Gün Dostuydunuz! Çitçinin bugün yanında olmayacaksınız da ne zaman olacaksınız?"