Konuyla ilgili verdikleri dilekçelerden sonuç alamadıklarını ifade eden Sarıkaya, “Bağ-Kur ve SSK arasında 10 yıl gibi bir zaman dilimi var ve SSK emeklisi Bağ-Kur emeklisinden yüzde 18 daha fazla maaş alıyor. Biz esnaf olarak bir fark istemedik ama adaletli olmasını istedik. Ne yazık ki üyelerimize verilen sonuç alamadık cevabı bir yönetici olarak beni çok üzüyor. Bu sorunlarda çözüm odaklı olunması gerekiyor.” şeklinde konuştu.

150 BİN LİRA BORÇ 500 BİN OLDU

Bağ-Kurluların yaşadığı soruna açıklık getiren Başkan Sarıkaya bunu şöyle anlattı: “EYT Yasası ile birlikte Bağ-kur’da af kapsamı oldu, esnafın ödeme yaparken zorlandığı dönemde 5 yıllık Bağ-Kurları sildirme hakkı vardı, uyuyan Bağ-Kur dediğimiz bu hakları EYT kapsamında tekrar alarak emeklilik hakkı kazanmak isteyen esnaf arkadaşlarımız var, ancak şöyle bir sorunla karşılaşıldı; Aralık 2022 yılında hesaplattığımızda 150 bin lira olan borcumuz Mart 2023 yılında hesaplandığında 580 bin liraya tekabül etti, devletimiz uyuyan Bağ-Kur’lara herhangi bir af sunmadı. Bu geçmişse yönelik Bağ-Kurlarımız bugünkü primle ve geçmişe dönük faizle hesaplandığında ortaya böyle afaki rakamlar çıktı. Bunu da federasyonumuzla paylaştık.”

ESNAFIN SESİ DUYULMALI

Sorunların çözümü için taleplerini de açıklayan Gürdal Sarıkaya, şunları söyledi: “Olduğumuz yerde sonuç beklemek çok zor. Esnafın ayakta kalması için federasyonumuzun (Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu) TESK’in verdiği dilekçelere hükümetin kulak vermesi gerekiyor. 650 bin lira kredi çekip emekli olacak esnafımızı bu parayı nasıl ödeyecek? Çözüm için tek dileğimiz uyuyan Bağ-Kurlarımızın affa girmesi ve faizlerin silinmesidir. Bu yasa çıkmazsa emeklilik hayali kuran esnafın büyük bir hayal kırıklığı yaşayacağını düşünüyoruz. İsteğimiz Bağ-Kur, SSK arasındaki eşitsizliğin giderilmesidir. Esnafın sesi duyulmalı, haklarımız verilmelidir.”

TEMİZLİKÇİ ÇALIŞTIRIRKEN DİKKAT!

Temizlik firmalarının da oda bünyesinde yer aldığını sözlerine ekleyen Sarıkaya, “Bina, ev ve kurum temizliği yapan kişilerin part-time sigortalı olması gerekiyor, onların herhangi bir firmaya bağlı olmaması temizlik yaptıran şahıslar için büyük sorunlar yaratır, bir firma ile bağlantı kurarak, temizlik işlerinin yapılması gerekir, aksi halde yaşanan sorunlarda büyük miktarlarda tazminatlarla karşı karşıya kalınabilir. Lütfen kaçak çalışan değil, firmaya bağlı temizlik işçileri ile çalışın.” ifadelerini kullandı.  

Editör: şenay Yıldırım