HABER / ERTUĞRUL ALTINEL

Özgür, ‘’Kira artışları; 11 Haziran 2022- 01 Temmuz 2023 tarihleri arasında geçerli olacak. Borçlar Kanunu’na geçici olarak eklenen madde: kira bedelinin %25’ini geçmemek koşuluyla sınırlandırılmıştır. Bu geçici maddenin uygulanmasına başlanmasından beri, mağduriyetler ortaya çıkmıştır. Ev sahipleri hukuka uygun olmayan birçok yola başvurmaktadır.

Bu mağduriyete ilişkin hukuki görüşler nelerdir?

Borçlar Kanunu’na eklenen geçici madde; ev sahiplerini maalesef mutlu etmedi. Bu konu ile ilgili ev sahipleri; kirayı yükseltemediği için mevcut kiracılarını evden çıkartmak istiyor. Kanunda yer alan kiracının evden tahliye sebepleri de oluşmadığında ise; maalesef hukuksuz ve hakkaniyete aykırı uygulamalar yapıldığına şahit oluyoruz. Ev sahipleri: kendi üstlerine olan aboneliklerini iptal ediyorlar. Bu usulsüz ve hukuksuz davranışın hem cezai boyutunun hem de tazminat boyutunun olduğunu unutuyorlar.

Yasal değil

Bu uygulamalar yasal değil. Türk Borçlar Kanunu’na dikkatinizi çekerim. Kira bedeli; kiralanan taşınmazın yan giderleri, taraflar arasında imzalanan kira sözleşmesinde, aksine hüküm yok ise, kiracı tarafından ödenir. Yani bu ödemelerden yasal olarak kiracı sorumludur.

Kira sözleşmesine bakılmalı

Kira sözleşmesinde; kiracının, ya da ev sahibinin, yan giderlere katılıp katılmayacağı hususuna bakılmalıdır. Şunu da söylemek gerekir ki: Ev sahipleri, Türk Ceza Kanunu’nun 123. Maddesi olan ‘Kişilerin Huzur ve Sükununu Bozma’ suçunu da abonelikleri kapatarak ihlal etmektedirler’’ dedi

Editör: Mustafa YILDIRIM