Eskişehir Ticaret Odası Başkanı Metin Güler, tüm dünyada emtia fiyatlarının katlanmasıyla birlikte kamuya iş yapan müteahhitlerin zor durumda olduğunu belirterek, bu firmalara fiyat farkı verilmesi ve cezasız tasfiye hakkı tanınması gerektiğini kaydetti.

Eskişehir Ticaret Odası (ETO) Başkanı Metin Güler, kamuya iş yapan müteahhitlerinin yaşadıkları mağduriyet hakkında açıklamada bulundu. Covid-19 salgınıyla birlikte tedarik zincirinin bozulması ve yakın zamanda başlayan Ukrayna-Rusya savaşıyla beraber tüm dünyada emtia fiyatlarının hızla tırmandığını belirten ETO Başkanı Metin Güler, yaşanan bu artışların kamuya iş yapan müteahhitleri mağdur ettiğini söyledi. İnşaat sektörü için hayati önem taşıyan tüm malzemelerinin fiyatlarının küresel piyasalarda alt üst olduğunu, demirden çimentoya kadar birçok üründe fiyatların 3’e ve hatta 4’e katlandığını belirten ETO Başkanı Metin Güler, bu sebeple hem malzeme tedarik etmede hem de maliyet hesabında sorun yaşandığını dile getirdi.

Bu emtia fiyatlarıyla firmaların işi zorlaştı

Kamu ile iş yapan müteahhitlerin yaşadıkları bu sorunun çözümü için yüklenici firmalara fiyat farkı verilmesi gerektiğini belirten ETO Başkanı Metin Güler, ayrıca bu firmalara cezasız tasfiye hakkı tanınması gerektiğini kaydetti. İnşaat sektörünün maliyetlerini etkileyen emtia fiyatlarındaki artışın öngörülemez olduğunu belirten ETO Başkanı Metin Güler, kamu ile iş yapan inşaat sektöründeki firmaların bu emtia fiyatlarıyla ayakta kalmasının ve faaliyetlerine devam etmesinin mümkün olmadığını dile getirdi.

 Kamuyla iş yapan firmalara ek süre tanınmalı

Kamuyla iş yapan tüm firmaların fiyat farkı ve tasfiye hakkı beklentisi olduğunu ve devletin gerekli adımları atmasını beklediğini belirten ETO Başkanı Metin Güler,  firmaların acil bir çözüm beklediğini ifade etti. Bu güne kadar iyi niyetle sözleşme yükümlülüklerini yerine getirmiş ancak küresel çaptaki fiyat artışlarından olumsuz etkilenerek taahhütlerini yerine getirmekte zorlanan firmalara da ek süre tanınması gerektiğini belirten Güler, sektörde yaşanan mağduriyetin çözülmesinin muhtemel iflasların önüne geçeceğini kaydetti. 

Editör: Mustafa YILDIRIM