Bebekler, çocuklar, yetişkinler ve geriatrik popülasyon gibi tüm yaş gruplarından hastalar, fizik tedavi yardımı ile kendi durumlarına göre tedavi edilebilir. Bu kapsamda fizik tedavi İstanbul ve diğer illerimizde en çok talep gören tedavi türleri arasında yer alır.

Fizyoterapistler, sorunları tedavi etmek için çeşitli yöntemler kullanan eğitimli yardımcı sağlık uzmanlarıdır; böylece hastaların genel yaşam kalitelerini iyileştirmelerine yardımcı olurlar. Fizyoterapi doğuştan, yaşa bağlı, kazara ya da belirli yaşam tarzı değişiklikleri nedeniyle olabilecek belirli hareket bozukluklarından muzdarip hastalara fayda sağlar. Fizyoterapistler, hastalarına belirli egzersizler hakkında tavsiyelerde bulunarak veya rehberlik ederek ve çeşitli ağrılı ve engelli hareket koşullarının hafifletilmesine yardımcı olan belirli yaşam tarzı değişiklikleri hakkında onları eğiterek işbirliği içinde çalışırlar. Fizyoterapistler ayrıca yürüme gibi hareketleri teşvik eder ve hastaların rahatsızlıklarını iyileştirmelerine yardımcı olabilecek belirli bir hareketlilik seviyesinin kazanılmasına katkıda bulunurlar. Fizyoterapistler tarafından yapılan el masajları, kan dolaşımını iyileştirerek ve etkilenen bölgeyi gevşeterek hastaları ağrı ve sertlikten kurtarabilir. Bu teknik, etkilenen bölgenin işleyişini harekete geçirmek, manipüle etmek ve arttırmak için kullanılan manuel terapi olarak bilinir. manuel tedavi istanbul ilinde Çifte Havuzlar Fizik Tedavi merkezinde uygulanmakta olup manuel terapinin başarısı için bu alanda yeterli uzmanlığa ve deneyime sahip olunması temel şarttır.

Fizyoterapi Ne Zaman Kullanılır?

Fizyoterapistler, hastaları sigarayı nasıl bırakacakları ve sağlıklı bir yaşam tarzı sürdürecekleri konusunda eğittikleri kardiyak rehabilitasyon merkezleri işletirler. Ayrıca kronik obstrüktif akciğer hastalığı, kronik bronşit, amfizem ve kronik obstrüktif solunum yolu hastalığından muzdarip hastaları tedavi ederler.

Aynı zamanda, kistik fibrozdan (mukusun kalınlaşıp yapışkan hale geldiği ve akciğerleri tıkadığı bir durum) muzdarip hastaları, kendi evlerinin rahatlığında akciğerlerinden mukusu çıkarmalarını sağlayan belirli teknikler konusunda eğitirler. Astımlı hastalar için bir fizyoterapist, spesifik egzersizler ve direnç eğitimi tekniklerini içeren aktif bir yaşam tarzı önerecektir. Genel olarak, bu teknikler hastaların yaşam kalitelerini iyileştirebilir.

Felç, multipl skleroz, Parkinson hastalığı, serebral palsi veya omurilik yaralanması gibi nörolojik durumlardan muzdarip hastaların durumlarını fizik tedavi yöntemlerini kullanarak daha büyük ölçüde iyileştirmek mümkündür. Bir fizyoterapist, mekanik yardımlar kullanarak motor becerilerin rehabilite edilmesine ve doğru duruş ve yürüyüşün korunmasına yardımcı olabilir.

Kemik ve eklemleri etkileyen ve burkulma, sırt ağrısı ve kırıklara neden olan travma gibi belirli durumlar ortopedik fizyoterapistler tarafından tedavi edilir. Bir ameliyat gerçekleştirildikten sonra, fizyoterapistler akupunktur, sıcak ve soğuk kompres ve elektrik stimülasyonu gibi eklem mobilizasyon tekniklerini uygularlar.

Kırık durumunda, çıkık kemik sabitlendikten sonra PT, hareketin yeniden sağlanmasına, sertliğin en aza indirilmesine ve etkilenen bölgenin gücünün geri kazanılmasına yardımcı olabilirler.

Fizik tedavi kas gücü kaybıyla tanımlanabilen bir durum olan kas distrofisi gibi belirli çocukluk bozukluklarının tedavisine yardımcı olur. Kas distrofisi ve diğer ilgili durumlarda fizik tedavi hareketliliği iyileştirebilir ve ağrıyı azaltabilir. Pediatrik fizik tedavi, yürüme gibi gecikmiş motor aktivitelerden, yapılandırılmış hareketleri gerçekleştirmede zorluktan ya da hiperaktiviteden muzdarip çocuklara da fayda sağlayabilir.

Artrit, osteoporoz ve kalça ve eklem replasmanı gibi belirli yaşlılık koşulları fizik tedavi ile iyi bir şekilde tedavi edilebilir. Fizyoterapi bu hastalar için iyileşme süresini hızlandırabilir.

Fizyoterapistler, sakatlanan sporculara yaralanma hakkında tavsiyelerde bulunarak ve danışmanlık yaparak yardımcı olabilirler. Spor yaralanmasını değerlendirir, teşhis eder, rehabilite eder ve hastaları belirli kısıtlı hareketler konusunda eğitirler. Fizik tedavi bütüncül bir yaklaşım kullanarak hastaların durumlarını iyileştirmede fayda sağlayabilecek çeşitli tedavi yaklaşımlarına ve tekniklerine sahiptir. Bu nedenle vücudun hareketini ve işleyişini en üst düzeye çıkarma konusunda etkilidir.

 Fizik Tedavi Teknikleri

Fizyoterapistler, gücünüzü ve hareketliliğinizi yeniden inşa etmenize yardımcı olmak için bir dizi teknik kullanır. Genel olarak konuşursak, bu teknikler üç kategoride sınıflandırılır:

Manuel terapide; vücut dokusunu ağrıyı giderecek, dolaşımı iyileştirecek ve vücudun belirli bölgelerindeki gerilimi azaltacak şekilde manipüle etmek için eller kullanılır.

Uygulamalı tedavi harikalar yaratabilse de, fizyoterapinin aynı zamanda mükemmel bir eğitim ve tavsiye kaynağı olduğunu hatırlamak önemlidir. İyi bir fizyoterapist size egzersiz, beslenme ve duruş alışkanlıklarınız hakkında uzman görüşü sağlayabilir ve günlük aktivitelerinize uygulayabileceğiniz bazı ipuçları verebilir.

Son olarak fizik tedavi düzenli olarak hareketliliği ve işlevi geliştirmek için tasarlanmış egzersizler önerirler. Bu, etkilenen vücut bölümünü güçlendirmeye, biyomekaniğinizi iyileştirmeye ve normal fiziksel aktivite seviyenize güvenle dönmenize yardımcı olabilir.

Dereceli bir egzersiz programını takip ederek güç, dayanıklılık, hareketlilik ve aktivite seviyelerinizi kademeli olarak geliştirebilirsiniz. Fizyoterapistiniz, kendinizi zorlamadan veya ağrınızı artırmadan, nazikçe nasıl başlayacağınızı ve ardından aktivitenizi kademeli olarak nasıl artıracağınızı gösterecektir. Fizyoterapistiniz muhtemelen aşağıdakilerin bir kombinasyonunu önerecektir:

Ağrıları hafifletmeye ve eklemlerinizden en iyi hareketi elde etmeye yardımcı olacak germe egzersizleri

Eklemlerinizi destekleyen kaslarda güç oluşturmak veya sürdürmek için güçlendirme egzersizleri

Genel sağlığınız için önemli olan genel fitness egzersizleri

Denge, koordinasyon ve çevikliği geliştiren proprioseptif egzersizler.

Editör: Mustafa YILDIRIM