Eskişehir Ziraat Mühendisleri Odası yönetim kurulu üyeleri Tarım Haftası nedeniyle Atatürk Anıtı’na çelenk sundu.

 Burada bir açıklama yapan Eskişehir Ziraat Mühendisleri Odası şube başkanı Muazzez Günay, şunları söyledi, “Ülkemizde ilk tarımsal eğitim-öğretim faaliyetleri, 10 Ocak 1846 tarihinde İstanbul'da bugünkü adi ile Yeşilköy semtinde bulunan Ayamama Çiftliği'nde kurulan Halkalı Ziraat Mektebi ile başlamış ve bu tarihten itibaren 10 Ocak gününü kapsayan hafta ülkemizde Tarım Haftası olarak kutlanmaktadır.

Bilindiği üzere tarım, insanlarımızın beslenme ihtiyaçlarının karşılanmasının yanı sıra, ürünlerinin tarıma dayalı sanayinin hammaddesi olması ve ülkemizin dış satımında aldığı payla ülke ekonomisinin en önemli sektörlerindendir. İklim ve toprak koşulları tarım için çok son derece uygun olan ülkemizin bu avantajlarını değerlendirebilmesi ve dünya piyasalarında rekabet edebilmesi için bilim ve teknolojinin de bu varlıklara eşlik etmesi son derece önemlidir. Hızla değişen teknoloji çiftçilerimize aynı hızla aktarılması büyük önem arz etmektedir. Diğer taraftan hızla tükenen doğal kaynaklar dolayısı ile tarımın sürdürülebilirliği tehlike altındadır.

Ülkemizde ve Dünyada kuraklık her geçen yıl etkisini daha da arttırmaktadır. Bu yıl hepimizin de hissettiği gibi maalesef üretim sezonu bu açıdan çok iyi başlamadı. Yağışlar son derce yetersiz olmuş ve meteorolojik veriler bunun bir müddet daha süreceğini göstermektedir. Mevcut kaynakların tüketmeden kullanılmasını amaçlayan sürdürülebilir uygulamaların çiftçilerimize ivedilikle benimsetilmesi gerekmektedir. Yine içinde bulunduğumuz pandemi süreci bize gıdanın insanlar için ne kadar öncelikli bir ihtiyaç olduğunu gösterdi. Bu sürecin bize gösterdiği bir diğer gerçekse paramız olsa bile kendi halkının ihtiyaçlarını karşılama telaşında olan tedarikçi ülkelerin bize mal satamayacağı olmuştur.

 İşte bu nedenlerle çiftçiyi bilgi ile buluşturan, bir bakıma çiftçi ile bilgi ve teknoloji arasında köprü vazifesi gören Ziraat Mühendislerinin önemi her geçen gün daha da artmaktadır. Çok geniş bir çalışma alanına sahip olan ziraat mühendisleri birçok mühendislik disiplinini bünyesinde taşımak zorundadır. Ziraat mühendisinin çalışma alanı sadece bitkisel ve hayvansal gıda üretimi ile sınırlı değildir. Ziraat Mühendisleri endüstriye hammadde temininden, biyodizel gibi tarımsal kaynaklı enerji üretimine, hatta küresel ısınmanın kontrol altına alınmasına kadar pek çok konuda çözüm üretmek zorundadırlar. Bizler böylesine güzel ve önemli bir mesleğin üyesi olmaktan gurur duyuyoruz.

175 yıl önce Halkalı Ziraat Mektebi ile başlayan ilk tarımsal eğitim-öğretim faaliyetleri bugün farklı illerimizdeki sayıları 41 olan ve ülkemizde tarımsal üretime önemli katkılarda bulunan Ziraat Fakülteleri ile devam etmektedir. Bu fakültelerde 150 dolayında bölümde her yıl 5000 dolayında öğrenci alımı yapılmaktadır. Bir kısmı seçerek, diğer bir kısmı ise tesadüfen bu okullara giren öğrenciler, öğrenim hayatları boyunca edindikleri bilgiler ve deneyimlerden sonra büyük çoğunlukla bu mesleğe gönülden bağlanmakta ve saygı duymaktadır. Mezuniyet sonrası mesleklerini icra ederek geçimlerini sağlamak ve ülkelerine bu yolla hizmet etmek için istek doludurlar. Bugün vesilesi ile bu haklı taleplerini dile getirmeyi görev sayıyoruz.

Öte yandan meslek disiplinimizin yetkisinde olan bazı alanlarda, ilgisi olmayan mesleklere hak tanınması hususunda şikayetlerimiz vardır. Son yapılan yönetmelik değişikliği ile Bitki Koruma Ürünleri Satış Yetkisinin Eczacilar, Kimya Mühendisleri, Kimyagerler dışında Orman Mühendislerine de verilmesi mesleğimiz adına son derece üzücüdür. Bu işi yapacak yeter sayıda meslektaşımızın olduğunu yetkililere bir kez daha hatırlatırız.

Son olarak ülkemiz tarımına hizmet eden meslektaşlarımızdan hayatta olanları saygıyla, aramızdan ayrılanları rahmetle anıyoruz. Bizlere emek veren tüm hocalarımıza şükranlarımızı sunuyoruz. Bu yıl 175. sine eriştiğimiz tarım haftamız kutlu olsun.”