Göbek fıtığı ameliyatı, karın duvarı ameliyatı olarak da bilinir. Kendiliğinden iyileşmeyen fıtıklarda ameliyata ihtiyaç duyulur.

Doğumdan sonra karın duvarında yer alan katmanların tam olarak birleşmemesi fıtık oluşumuna yol açar. Kimi zaman bağırsaklarda veya yakınındaki bölgede bulunan yağ dokuları, göbek deliğinin çevresindeki açıklıktan dışarı doğru çıkıntı meydana getirir. BU da göbek fıtığıyla sonuçlanır.

Bebeklerde ve yetişkinlerde çeşitli sebeplere bağlı olarak gelişebilen bu durum, bazen kendi kendine ortadan kaybolur. Bazen de cerrahi tedavi gerektirir.

Göbek Fıtığı Belirtileri

Bebeklerdeki fıtığın en önemli belirtisi, bebek ağladığı zaman göbek deliğinin çıkıntı oluşturmasıdır. Yetişkinlerde ise şiddetli ağrı gözlemlenebilir. Öyle ki bu ağrı, kişinin yürümesini ve gündelik işlerini zorlaştırabilir.

Göbek deliğinin olduğu yerde, ağrılı ve kalıcı bir şişlik mevcuttur. Dışarıdan rahatça fark edilir. Bununla beraber göbek fıtıklarının herhangi bir belirtiye yol açmaması da mümkündür.

Göbek Fıtığı Sebepleri

Aşağıdaki faktörler göbek fıtığı riskini artırır:

·        Düşük doğum ağırlığı

·        Erken doğum

·        Karın kasları arasında bulunan göbek kordonu açıklığının tam kapanmaması

·        Karın ameliyatları

·        Aşırı kilo

·        Çoğul gebelik

·        Sık hamilelik

·        Şiddetli ve kalıcı öksürük

·        Karın boşluğunda çok fazla sıvı birikmesi

·        Ağır egzersizler

·        Ânî hareketler

·        Kronik kabızlık

Göbek Fıtığı Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Bu sorunun cevabı fıtığın konumuna ve türüne göre değişir. En güvenli tedavi yöntemi olarak sıklıkla yama tekniği kullanılır.

Bu teknik ile gerçekleştirilen göbek fıtığı ameliyatı sonrası fıtığın tekrarlama riski %1 civarındadır.

Eğer fıtık 3 cm’den küçük ise açık ameliyat yöntemine başvurulur. Çünkü laparoskopi tekniği üç ayrı noktada kesi açmayı gerektirir. Ancak fıtık büyük değilse tek bir kesi yeterli olacaktır. Bundan dolayı açık ameliyat tercih edilir.

Şâyet fıtığın boyutu büyükse, buna paralel olarak büyük bir kesiye ihtiyaç duyulacaktır. Onun için laparoskopi yöntemi daha uygun bir alternatiftir.

Açık veya kapalı göbek fıtığı ameliyatı sırasında yama yöntemi kullanılırken, tüle benzeyen özel bir malzemeden yararlanılır. Fıtığın meydana getirdiği açıklık, gerdirilmeden bu malzeme ile kapatılır.

Böylece operasyonun uygulandığı bölgede zamanla sağlıklı doku gelişir. Kullanılan malzeme hastalarda rahatsızlık hissi oluşturmaz.

Göbek Fıtığında Kullanılan Yama Türleri

·        Inlay Yamalar: Doğrudan karın içerisine yerleştirilir.

·        Sublay Yamalar: Adalenin arkasına konur.

·        Onlay Yamalar: Adale üzerine uygulanır.

Göbek Fıtığı Ameliyatı Sonrası Ağrı Olur mu?

Dikiş yöntemiyle uygulanan operasyonlardan sonra bir müddet ağrı gözlemlenir. Fakat yama tekniğiyle yapılan ameliyatlardan sonra iyileşme dönemi ağrısız geçer. Tension free (gerdirmesiz onarım) olarak da bilinen bu yöntem, ağrı oluşumuna sebebiyet vermez. Fıtığı güvenli bir şekilde onarmayı sağlayan bu yöntem, hastayı en kısa sürede gündelik hayatına döndürmeyi amaçlar.

Yüksek teknoloji ürünü bu yamalar ameliyathanede şekillendirilebileceği gibi, hazır olarak da alınıp yerleştirilebilir.

Göbek Fıtığı Ameliyatı Sonrası Nelere Dikkat Edilmeli?

·        Ameliyattan sonra araç kullanmayın.

·        Birkaç gün ağır kaldırmaktan uzak durun.

·        Kan sulandırıcı ilaç veya aspirin kullanıyorsanız, bunları yeniden kullanmaya başlamak için doktorunuzun önerisini alın. Diğer ilaçları kullanmaya devam edebilirsiniz.

·        İşinize ne zaman geri dönebileceğiniz; ne iş yaptığınıza, nasıl bir ortamda çalıştığınıza ve fıtık ameliyatınızın türüne göre değişir. Bu konuda da yine hekiminizin tavsiyelerine uymalısınız.

·        Açık göbek fıtığı ameliyatı yapıldıysa; bisiklet, koşma ve yüzme gibi sportif aktivitelere başlayabilmek için 4-6 hafta beklemek gerekir. Kapalı fıtık ameliyatlarından sonra bu sporlara dönüş süresi genellikle 1-2 haftadır.

·        Eğer halter veya buna benzer ağır sporlarla uğraşıyorsanız, ne zaman başlayabileceğiniz hususunda hekiminizden bilgi almalısınız.

Kaynak: https://www.callhealer.uk/TR