Gözde içe kayma ezotropya olarak da adlandırılan sık karşılaşılan göz kayması problemlerinden biridir. Doğuştan veya sonradan gelişebilen bu durum sürekli görülebileceği gibi günlük hayatın bazı dönemlerinde görülebilir. Gözde içe kaymanın temelinde farklı nedenler yer alabileceğinden bu tür göz kaymaları farklı başlıklar altında sınıflandırılır. Genellikle 3 ana başlık altında toplanan ezotropya; erken başlangıçlı bir diğer adıyla infantil içe kayma, akomodatif (hipermetropi nedeniyle gelişen) kayma ve diğer türler olarak ayrılabilir. Hastanın hangi tür göz kayması problemine sahip olduğuna göre ise farklı tedavi planlamaları yapılabilir.

Erken Başlangıçlı İçe Kayma ve Tedavisi

İnfantil içe kayma eski ismiyle konjenital içe kayma olarak da adlandırılan bebeğin ilk 6 ayında ortaya çıkan göz kaymasıdır. Erken çocukluk döneminde gelişen şaşılık türleri arasında en sık görülen kayma tipidir. Göz tembelliği ile ilişkili olabilen bu durum geniş açılı kaymalara sebep olur. Geniş açılı kaymalar ebeveynler tarafından kolayca fark edilebilir.

İnfantil kayma motor bozuklukları nedeniyle de gelişebilir. Bu tür bir durumun söz konusu olması halinde genellikle göz kayması 2 yaşından sonra daha belirgin hale gelir. İçe kaymanın haricinde; çapraz kayma, yukarı kayma veya bir göz kapatıldığında diğer gözde titreme gelişmesi gibi problemler dahilinde gelişim gösterebilir.

Erken başlangıçlı içe kayma da genellikle göz dereceleri normal sınırlar içindedir veya çok yüksek olmayan bir hipermetropi mevcuttur. Bebeğin göz hareketlerinde bir kısıtlılık söz konusu değildir. Ancak şaşılığın ilerlemesi beraberinde göz tembelliğini getirebileceğinden veya halihazırda göz tembelliği ilerleyip görme kaybı riski yaratabileceğinden şaşılık tedavi edilmelidir.

İnfantil içe kaymada tedavi olarak ilk sırada gözlük tedavisi yer alır. Özellikle kırma problemi olması halinde kırma problemine yönelik derecede bir gözlük verilebilir. Göz tembelliği bulunan çocuklarda gözlük tedavisine ek olarak kapama egzersizleri uygulanabilir. Tedavilerin etkili olmadığı veya kayma derecesinin ileri seviyede olduğu durumlarda ise direkt olarak ameliyata başvurulur. Yapılacak olan şaşılık ameliyatıyla kayma başarılı bir şekilde tedavi edilebilir.

Hipermetropiye Bağlı İçe Kayma ve Tedavisi

Hipermetropi çocuklarda göz kaymasına neden olabilir. Yakını ve uzağı görebilmek için akomodasyon mekanizmasının uyum içinde çalışması gerekir. Göze gelen ışık retina tarafından belirli oranlarda kırılarak nesneler net bir şekilde görülebilir. Gözlerin büyümesi, küçülmesi ve netleşmesi akomodasyon mekanizmasının temel hareketleri olurken bu mekanizmada oluşabilecek aksaklık beraberinde içe kaymayı da getirebilir. Bu tür içe kayma tedavilerinde ilk sırada gözlük kullanımı yer alır. Sadece yakın veya hem uzak hem yakın derecelerde gözlükler kullanılarak gözün net bir şekilde görebilmesi sağlanır ve şaşılık ortadan kaldırılabilir. Ancak ileri derecede kaymalarda yine ameliyata ihtiyaç duyularak şaşılık giderilebilir Hipermetropiye yönelik bir ameliyat uygulanmadığı müddetçe şaşılık ameliyatından sonra hastaların gözlük kullanmaya devam etmeleri gerekebilir.

Diğer İçe Kaymalar

Gözde içe kayma geçirilen bir hastalık sonucunda, diyabet, tiroid gibi kronik hastalıkların varlığında, göz kaslarında gelişen felçler gibi farklı sağlık problemleri nedeniyle gelişebilir. Genellikle yetişkinlik döneminde açığa çıkan bu durum nörolojik bir problemden de kaynaklanabilir. Gözlük tedavisi uygulanabileceği gibi cerrahi müdahale de gerektirebilen bu durumların tedavisinde genellikle şaşılık ameliyatı uygulanır. Göz kaslarına yapılacak olan müdahaleler ile iki göz arasındaki paralelliğin yeniden kazanılması sağlanabilir.

Şaşılık ameliyatı her yaş grubuna uygulanabilen bir ameliyattır. Ameliyat sırasında göz kaslarına  müdahaleler yapılır. Ameliyathane ortamında gerçekleştirilen ameliyat lokal veya genel anestezi etkisi altında uygulanabilir. Başarılı bir şaşılık ameliyatı sonrasında göz kayması tamamıyla veya ciddi derecede tedavi edilebilir.