Eskişehir Tarım Platformu (TMMOB) Ziraat Mühendisleri Odası Eskişehir Şubesi'nde “Tarımsal Girdilerden Biri Olan Gübre” üzerine açıklama gerçekleştirdi.


Platform Üyesi olan Odunpazarı Ziraat Odası Başkanı Naci Erdemli tarafından yapılan açıklamada, Platformun diğer üyeleri TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Eskişehir Şubesi, Eskişehir-Bilecik Veteriner Hekimler Odası, Eskişehir Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği, Eskişehir Ziraatçiler Derneği,  Tarım Orkam Sen ve S.S. Eskişehir Bölgesi Hayvancılık Kooperatifleri Birliği yetkilileri hazır bulundu. Naci Erdemli açıklamasında, 2021 yılında kuraklık ve olumsuz iklim şartlar sebebiyle çiftçinin yeterli ürün alamadığını, Ekim ayında gübreye aşırı zamdan dolayı neredeyse hiç gübre kullanamadıklarını ifade etti.
FİYATLAR SÜREKLİ YÜKSELİYOR
Ortalama fiyatı 10.000 lira olan taban gübresinin ekilecek ürüne bağlı, toplamda 50 kilogram kullanılması gerektiğini ve bir dekar alanın maliyetinin 500 TL’ye çıkacağını söyleyen Erdemli, üreticiye gübre desteği olarak verilen miktarın artması gerektiğini belirtti. Erdemli, hammaddenin yüzde 100’e yakınının ithal olduğundan söz ederek, şunları söyledi: “Gübre kullanımının yüzde 12'lik kısmını tek başına karşılayan Rusya; gübre ihracatını yılsonuna kadar askıya aldı. Demek ki; ekim yılı içinde de gübre fiyatları artmaya devam edecek. Bunların farkındayız. Üreticilerin gübre kullanmadan yeterli ürün alamayacağının da farkındayız. Bu durum; ülkemizde bir nevi ‘Gübre Kuraklığı’ yaşatacaktır.”

Editör: Mustafa YILDIRIM