Atatürkçü Düşünce Derneği Eskişehir Şube Başkanı Dr. Azmi Kerman, Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşlarının 22 Haziran 1919 yılında yayınladıkları Amasya Genelgesi ile ilgili açıklama yaparak  bu genelgenin tam bağımsız Türkiye Cumhuriyeti’nin temellerini oluşturan ilk belge olduğunu söyledi.

Amasya Genelgesi’nin önerdiği çözümün ne İngiliz ne Amerikan mandası ne de sultana teslimiyettir diyen Kerman, “Çözüm; Emperyalizme karşı tam bağımsızlık ve sultana karşı ulusal egemenliktir. Bundan tam 100 yıl önce yayınlanan Amasya Genelgesi’nde vatanın bütünlüğünün tehlikede olduğu, Türk Ulusu’nun yok kabul edildiği vurgulanmıştır” dedi.

Amasya Genelgesi’nin sadece Türk Milleti’nin değil, tüm mazlum milletlerin özgürlük ve bağımsızlık bildirisi olduğunu ifade eden ADD Eskişehir Şube Başkanı Azmi Kerman, “ 100 yıl önce olduğu gibi bugünde mücadelemizin kaynağı ve assıdır. Bugün Lazistan, Kürdistan, Rum Ordoks Ekumenliğinden söz edilmektedir. Gene bugün Osmanlı saltanatçılığını ve Sevr’i savunma cüretini gösterenler vardır. Bu anlayışa karşı mücadelemizi sürdüreceğiz” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilişim