Odunpazarı Kent Konseyi Başkanı İsmail Kumru,  Alpu’da tarım arazileri ile lületaşı kaynakları başta olmak üzere çevreye ve doğaya son derece zarar verecek olan Kömürlü santralin şehre kabul ettirilme sürecini hayretle  takip ettiklerini belirterek Enerji Bakanlığı’nın toplantına neden çağrılmadıklarını sordu?

 Eskişehir’in Anadolu’nun göz bebeği haline geldiğini ifade eden Kumru, “Şehrimizin tanıtımı modern şehircilik anlayışı ile yapılırken, Enerji Bakanlığı Tepebaşı’nda yani şehrimizin göbeğinde Kömürlü Termik Santral projesini ortaya attı. Ülkemizin birçok yerinde yapılan termik santrallerin, doğa katliamı, tarım arazilerinin verimsiz hale getirilişi, insana ve hayvanlara verdiği çok ciddi sağlık sorunları yaşattığını gördük” dedi.

Enerji Bakanlığı’nın, ‘milli kaynaklarımız ve öz sermayemiz’ söylemiyle Cuma günü Eskişehir’de muhtarları bir otelde basına kapalı bir şekilde toplantıya çağırarak kömürlü santralle ilgili ikna toplantısı düzenlediğini hatırlatan Kumru şunları söyledi:

“Bakanlığın bu toplantısına bizler; yani siyasi ve rantsal hesapları olmayan, sadece kentlilik bilinci ile şehrinin gelişimine katkı veren Kent Konseyleri, konu ile ilgili sivil toplum kuruluşları, ziraat odaları, mühendislik odaları, üniversiteler, çevre dernekleri maalesef çağırılmadı.

Bizlerin çağırılmadığı gibi, Kömürlü Termik Santrali kurulacak olan bölgelerin belediye başkanları, başta Tepebaşı Belediye Başkanı, kömür atıkları depolama alanları kapsamında gözüken bölge olan Odunpazarı Belediye Başkanı, hatta bu kömürlü termik santralin yapılmasının yılmaz savunucusu Alpu Belediye Başkanı ve tabii ki tüm şehrin yetki ve etki bakımından planlayıcı ve uygulayıcısı olan Büyükşehir Belediye Başkanı neden çağırılmayarak düşünceleri ve önerileri sorulmadı?

Bu toplantıyı düzenleyenler bizleri, yani şehrin önemli dinamiklerini dikkate almayarak hata yaptılar. Bilinmelidir ki; bu toplantıya çağırılmayan dinamikler, şehrine ve insanına zarar verecek her türlü projeye karşı çıkacaktır.”

Editör: TE Bilişim