Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, demokratik kitle örgütleri, sendika, meslek odaları ve vatandaşlarla bir araya gelmeye devam ediyor. Başkan Kurt son olarak Eskişehir Sanat Derneği ile bir araya geldi. Alaaddin Cafe’de gerçekleşen buluşmaya, Eskişehir Sanat Derneği üyesi çok sayıda sanatçı, yazar ve şair katıldı.

Buluşmada konuşan Eskişehir Sanat Derneği Başkanı Şehabettin Tosuner, Kazım Kurt’un her zaman sanatın ve sanatçının yanında olduğunu kaydetti. Tosuner, sanat ve sanatçıya verdiği değer ve destek için Başkan Kurt’a teşekkür etti.

SANATÇIYA SANSÜR UYGULAMAK HİÇ KİMSENİN HADDİ DEĞİL”

Odunpazarı’nı kültürün ve sanatın merkezi yapacaklarını söyleyen Başkan Kurt, çalışmalarını bu hedef doğrultusunda gerçekleştirdiklerini dile getirdi.  Son 5 yılda Odunpazarı’nda farklı bir bakış açısı sergilemeye çalıştıklarını anlatan Başkan Kurt,  “Bunu da gerçekleştirdik diye düşünüyorum, çünkü 5 yıl önce Odunpazarı’nda bazı yenilikleri yapma şansımız yoktu. Bazı etkinliklere aydın, demokrat, gerçekten sanatı yaşamak isteyen arkadaşlarımın katılma şansı yoktu. Yandaş, destekçi ve sadece kendi çevresindeki insanla iş birliği yapan bir anlayış vardı” diyen Başkan Kurt, sanatçıya sansür uygulamanın kimsenin haddi olmadığının altını çizdi. Bu mantıkla hareket edilirse herkesin birlikte çalışabileceğini vurgulayan Başkan Kurt, “Böyle olunca Eskişehir Odunpazarı’nda farklı bir tablo ortaya çıkar, ama bunu hazırlamanın alt yapısını yapmak da bize düşüyor. Biz bu görevimizi yerine getirdik. Bütün sanatçılarla bütün sanat dernekleriyle işbirliği içinde hareket ettik. Bundan sonra da işbirliği içinde hareket edeceğiz. Şuana kadar Odunpazarı’nda 4 tane Uluslararası Festival gerçekleştirdik ve artık bu kalıcı oldu. Bundan sonraki dönemde de bunu sürdürdüğümüz takdirde Odunpazarı uluslararası sanat dergilerinde görünür hale gelecek. Eskişehir’de farklı bir yaklaşım var zaten ama bunu yan yana getirip bir hamur yapacak bir eser ortaya çıkaracak çalışma yok. Biz şunu yaptık Odunpazarı Tarihi Bölgede 5 tane müze açtık ve hizmete sunduk” dedi. Önümüzdeki dönemde Odunpazarı Tarihi Bölge’de 5 tane müze açacaklarını belirten Başkan Kazım Kurt, bu müzelerin farklı alanlara ilgisi olan sanatseverlerin dikkatini çekeceğini söyledi. Türkiye’nin yetiştirdiği en önemli ressamlarından biri olan Devrim Erbil için bir konağın Devrim Erbil Müzesi’ne dönüştürüleceğini kaydeden Başkan Kurt, “Böylelikle Devrim Erbil, belki bir iki ayda bir kere Eskişehir’e gelecek ve Eskişehir’de ki dostlarıyla, sanat çevreleriyle orada değerlendirme yapacak, sizlerle kaynaşacak, bizlere yeni ufuklar açacak” dedi. Şair ve yazar Ataol Behramoğlu’nun kütüphanesini Odunpazarı Belediyesi’ne bağışladığını söyleyen Başkan Kurt, Ataol Behramoğlunun adına Yağcızade Konağı’nda bir Ataol Behramoğlu şiir müzesi ve kütüphanesi açacaklarını ifade etti.

“ÜÇ BELEDİYE DE KÜLTÜR, SANAT VE BİLİM KONUSUNDA ÇAĞDAŞ BİR YAPIYA SAHİP”

Burada Ataol Behramoğlu’nun Eskişehirlilerle sanat konuşacağını dile getiren Başkan Kurt, konuşmasına şu sözlerle devam etti. “Gültekin Çizgen isimli bir fotoğraf sanatçısı 1 milyona yakın arşivlediği fotoğrafı bize bağışlıyor. Eskişehirspor adına bir müze sözü verdik, onu gerçekleştireceğiz. Lületaşı müzemizle ilgili bir farklı çalışma yapmalıyız. Bunu da yine hep birlikte değerlendirelim. Mekânlar olmadan sanatı gerçekleştirme şansımız yok. Resim atölyeleri, sanat sokağı ve kültür merkezlerinde bu sanatların sergilenmesini gerçekleştirmeliyiz. Yunus Emre Kültür Merkezi’ni yıkıp yeniden yapacağız ve bu yeni yapım sırasında Eskişehir’in tüm ihtiyaçlarını dikkate alan bir proje yapacağız. Değişik atölye grupları, değişik sunum salonlarını birlikte düşünelim, tasarlayalım. Yenikent ve Osmangazi Mahallesi’ne yapacağımız Pazar yerlerinin üstüne kültür merkezi açacağız. Sanayi Çarşısının dönüşümü sırasında Sanayi Çarşısına yeni bir belediye binası yapacağız, o hizmet binasının içinde de kültür merkezleri, sergi salonları ve değişik sunum alanları olacak. 2019 – 2024 yılları arasındaki 5 yıllık dönemde Odunpazarı’nda 5 tane kültür merkezi olarak kullanılacak alan yapacağız. Eskişehir’de ki üç belediye de kültür, sanat ve bilim konusunda çağdaş bir yapıya sahip. “Bizler, çağdaş uygarlık düzeyine ulaşmayı hedefleyen bir mantığa sahibiz.  Bizlere ve çalışmalarımıza sahip çıkacağımıza inanıyorum.”

Editör: TE Bilişim