TMMOB, DİSK, TTB Eskişehir Tabip Odası, KESK Eskişehir Şubeler Platformu iş cinayetlerine karşı tepki göstererek hükümeti eleştirdi. Merkez Postane önünde bir araya gelen grup adına açıklama yapan TMMOB Eskişehir İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Neşet Aykanat,  İstanbul’da bir rezidans inşaatında 10 işçinin iş cinayetine kurban edildiğini kaydederek, "Bu cinayetin sorumlusu kimdir?" diye sordu. Cinayetin sorumlusunu Aykanat şöyle tanımladı; "Her fırsatta kentin boş alanlarını betonlaştırmakla, ormanları, kıyıları, ne varsa imara açarak ülkeyi koca şantiyeye çevirmekle övünenler, işçi sağlığı ve iş güvenliği konusunda alınması gereken tedbirleri ise birer maliyet unsuru olarak ele alanlardır.
Hızla artan iş cinayetleri bu gerçeği olanla çıplaklığıyla ortaya koymaktadır. Sermaye maliyet unsuru olarak gördüğü iş güvenliği ve eğitimlerini, güvenceli çalışmayı ortadan kaldırarak karlarına kar katarken olan işçilere oluyor. İşçiler üçer beşer onar ölüyorlar."
İSTANBUL'DA 10 KİŞİ ÖLDÜ
Son olarak cumartesi günü mesai dışı bir saatte Torunlar GYO inşaatında çalışan 10 işçinin asansörün düşmesi sonucu hayatlarını kaybettiğini hatırlatan 

 Aykanat, "Taşeron çalışma ve bunun sonucu olarak işçilerin eğitim ya da donanımdan yoksun bırakılmaları ölüm nedenlerinin başında geliyor. Diğer bir neden ise, devletin sermayeye bir maliyet unsuru olarak gördüğü işçi sağlığı, iş güvenliğine yönelik alması gereken tedbirleri sürekli sermaye lehine yeniden düzenlemesidir. Deyim yerindeyse, işçinin eli kolu bağlanıyor, taşerona, sendikasızlaştırılmaya, güvencesiz çalıştırılmaya mahkum ediliyorken, sermayenin denetimi yok edilirken, her hareketi serbestleştiriliyor.
Be nedenle Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı; iş sağlığı ve iş güvenliği yasasıyla bu alanı piyasaya devreden, denetimi yapanın işverenden maaş aldığı bir sistem kuran, yine tüm uyarılara rağmen bu alandaki denetim yetkisinin bağımsız emek ve meslek örgütlerine vermeyi reddedenler, her yıl ölen binlerce işçinin faili konumundadır"diye konuştu. 

TAŞERON KALKMALI
İş cinayetlerinin artışına neden olan taşeron çalıştırmanın  derhal yasaklanması gerektiğini kaydeden 
 Aykanat, "İşçi sağlığı ve iş güvenliğini payasaya devreden iş güvenliği yasası kaldırılmalı, tüm denetim yetkisi emek ve meslek örgütlerine verilmelidir. Bizler, piyasalaştırılmış, değil insan odaklı bir işçi sağlığı ve iş güvenliği yasasının takipçisi olacağız. düşük maliyet ve daha fazla kar uğruna insanların ölmesine ve doğanın katledilmesine karşı durmaya devam edeceğiz"dedi.
 

Editör: TE Bilişim