Tabip Odası Başkanı Hamit Güçlüer, merkezi hasta randevu sistemindeki değişiklik ile ilgili basın açıklaması yaptı.

Randevu saatlerindeki değişiklikten söz eden Güçlüer, “Eskişehir Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği’nin talimatı ile geçen hafta itibariyle şehrimizdeki kamu hastanelerinde muayene randevuları 16.00’dan 16.30’a uzatılmış bulunuyor. İlk bakışta hastalar açısından iyi bir uygulama gibi görünen bu değişikliğin, aslında en başta hastalarımızın aleyhine olduğunun bilinmesi için, bu açıklamanın yapılması gerekli görülmüştür” dedi.

Bu durumun sakıncalarından söz eden Güçlüer, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bilindiği gibi, kamu hastanelerinde randevular, uzun bir süredir 10 dakikada bir verilmektedir. Dünya Sağlık Örgütü bir hastaya ayrılması gereken süreyi ortalama 20 dakika olarak belirlemiştir. 8 saatlik mesaide sadece poliklinik hastası değerlendiren bir hekim için bunun karşılığı yaklaşık 23 hastadır. Oysa bir kamu hastanesi hekiminin, servis ve yoğun bakımlarda yatan hastalarının tedavi zorunluluğu ve bazen idari görevlerinin de olmasına rağmen, bazen poliklinikte değerlendirildiği hasta sayısı 100’lere ulaşmaktadır. Bu kabul edilebilir bir durum değildir. Gün sonunda sarkan muayenelerle zaten çoklukla mesai saatlerinin dışında da çalışan hekimler için 16.00’dan sonra, yatan hastalarının değerlendirilmesi görevi devam etmektedir. Peki, yatan bu ciddi hastalara hekim ne zaman bakacaktır?”

Uygulamadan geri dönülmesini talep eden Güçlüer, “Öncelikle yeni başlatılan ek randevu uygulamasından hızla geri dönülmesini ve bir an önce hastalarımıza yeterli süre ayırmamıza olanak sağlayacak düzenlemelerin yapılmasını talep ediyoruz. İyi hekimlik yaparak nitelikli sağlık hizmeti üretmek istiyoruz. Hekimlik ve insanlık değerlerini yükseltecek sağlık politikaları istiyoruz” ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilişim