Tepebaşı Belediyesi tarafından Akıllı Şehirler Projesi kapsamında hayata geçirilen Paylaşımlı Bisiklet Sistem ‘ESPEDAL’ düzenlenen törenle resmen hizmete girdi.

Yunus Emre Spor Tesisleri önünde gerçekleşen törene CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu, Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç,  CHP Eskişehir Milletvekili adayları Jale Nur Süllü, Nuray Akçasoy katıldı. Törende konuşan Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç, “2014 yılında Avrupa Komisyonun açmış olduğu proje yarışmasında 7 ülkeden 22 proje arasında ikinci gelen Tepebaşı Belediyemizin kazanmış olduğu akıllı şehirler konusunda 5 milyon Avro hibe ile program içine girdik.  Bu program yaklaşık 60 ay sürdü. Bu programda yaklaşık 4 ayak vardı. Şuanda proje bitmek üzere” dedi.

Ataç sürdürülebilir ulaşım konusunda ilkleri yaptıklarını ifade ederek, “Türkiye’de ilk kez 4 tane elektrikli otobüs, 22 tane hibrit araç aldık. Elektrikli otobüsü Türkiye’de ilk kullanan belediye olduk. Aynı zamanda bisikletle ulaşımı bu sürdürülebilir ulaşımın bir parçasıydı.  Eskişehir’de biz çok şey yaptık ama belediyelerimizin yumuşak karnımız bisiklet ve bisiklet yollarımızdır” diye konuştu.

TÜRKİYE’DE İLK PROJE

Proje ve uygulama hakkında bilgi veren Ataç, “Avrupa’da 3 kentte ülkede uygulanıyor bu proje. Türkiye’nin tek projesi bu. Akılcı ve çevreci ulaşımın bir parçası olan elektrikli bisikletlerle ilgili bir açılış töreni yapıyoruz.  Espedal dedik, yaklaşık 30 bisikletimiz var. Yaşam köyü,  Yunus Emre Spor Tesisleri ve Anadolu Üniversitesi Cuma kapısında olmak üzere 3 durağımız bulunmakta.  Bu bisikletler için bir kart çıkartılacak. Saatte bir lira gibi ufak bir ücret ödenecek. Bütün Eskişehirlilerin malı. Türkiye’de ilk bir proje. 6,8 kilometrelik yolu var. 6 kilometresi hazır” şeklinde konuştu.

BİSİKLET ÖZGÜRLÜĞÜ TEMSİL EDER

CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu  ise, “İzmir milletvekiliyim İzmir’de Eskişehir’i görüyorum. Eskişehir’de İzmir’i görüyorum. Belediye başkanlarımızın yaptığı hizmetler sosyal belediyeciliğin en önemli hizmetleri. Biz İzmir’de bisiklet derneklerine çok önem veriyoruz. Orada kimse bisiklete korna çalamaz. Mavi yolu kimse işgal edemez. Bisiklet deyip geçmeyin. Bisiklet özgürlüğü temsil ediyor. Tepebaşı Belediye Başkanımızın çok önemli yatırımları var. Bunlar çok önemli hizmetler. Belediyeciliğin ilik noktasıdır.  Sayın başkanımızı kutluyorum. Çok başarılı çalışmalar yapıyor” dedi.

Konuşmaların ardından Başkan Ataç ve katılımcılar bisikletlere binerek tur attılar.

Editör: TE Bilişim