Eskişehir’in Mihalıççık ilçesinde bulunan Gürleyik Çayı’nın çıkış noktasını ’sulama projesi’ kapsamında boru içine alınacak olmasına köy sakinleri tepki gösterdi.  

  Gürleyik Şelalesi, çok fazla turist çekmesiyle Eskişehir'in dikkat çeken alanlarından biri durumda. Gürleyik Şelalesi'ne gelenler aynı zamanda burada suya girebiliyor. Şelaleyi besleyen kaynağın boru içine alınarak, farklı köylere yönlendirme çalışmaları tepkiyle karşılandı. Şelaleyi besleyen suyun borulara alınarak, çevre köylere götürülme projesine tepki gösteren köy halkı, doğa harikasının bozulacağından endişeli. Suyun şimdi geçtiği alanların yeşil ve ağaçlık olduğuna dikkat çeken köylüler, proje sonrası bu alanları kuruyacağından korkuyorlar.

  Konuyla ilgili konuşan köy sakini Hilal Kıyak, “Gürleyik Sulama Projesi’nde 500’lük kapalı borularla bu suyu Dinek köyüne götürmek istiyorlar” dedi.

  Kıyak yaşanan gelişmeleri şöyle anlattı: “Dinek’in arazileri taşlık herhangi bir sulama arazileri yok, biz zaten 50 yıldır Dinek’e su veriyoruz, artı Sorkun’dan da gelen suları var. Aldığımız duyumlara göre bu su ile maden ocaklarındaki taşları çıkaracaklarmış, bu su borunun içine girdiğinde burada hiç su kalmayacak, bu su yolu boyunca doğal bitki örtüsü ve hayvanlar böcekler su bulamayacak, hayvanlar su içmek için buraya inmek zorunda kalacaklar, zamanla kuruyacak bu nedenle karşıyız. Suyumuzu doğamızı köyümüzü çok seviyoruz, bu nedenle mücadelemize devam edeceğiz. Biz sadece kapalı boru su taşıma sistemine karşıyız yukardaki 8 kilometrelik alan şu anda kurumuş durumda, açık bir şekilde taşıyabilirlerse sorun çıkmayacak, ağaçlar kurumayacak hayvanlar susuz kalmayacak.”

Editör: TE Bilişim