Türk Veteriner Hekimler Birliği Eskişehir-Bilecik Bölgesi Veteriner Hekimleri Odası (EBVHO) Başkanı Mehmet Kızılinler, yaşanan ekonomik krizin süt hayvancılığını bitme noktasına getirdiğini söyledi. 
Veteriner Hekimler Odası’nda düzenlediği basın açıklamasında konuşan Kızılinler, süt üretiminde kullanılan girdilerdeki yüksek fiyat artışının, maliyeti yüzde yüze yakın arttırdığını ve 2022 yılı Şubat ayında sattıkları sütten litre başı 0,4 lira zarar ettiklerini belirtti. 
SÜT ÜRETİCİSİ DAYANAMIYOR 
Artan yem maliyetleri ile beraber süt üreticilerinin dayanamadığını ve süt ineklerini kesime gönderdiklerini ifade eden EBVHO Başkanı, bu durumun tüm ülkenin sorunu olduğunu, üreticinin sorunu çözülemezse tüketicinin de bu sorundan etkileneceğini belirtti. Kızılinler, süt hayvancılığının milli güvenlik meselesi olduğunu, hayvanların kesilmesi ile birlikte besilik hayvanın da üretilemeyeceğini ve kırmızı et sorununun yaşanacağını dile getirdi. Kızılinler, 2008 yılında 1,5 milyona yakın süt ineğinin kesildiğini, sonrasında milyarlarca dolarlık gebe düve ithal edildiğini aktararak, önlemler alınmazsa hayvancılık krizinin kapıda olduğuna dikkat çekti.
KDV ve ÖTV ORANLARI DÜŞÜRÜLMELİ
Kızılinler, süt hayvancılığının sürdürülebilir hale gelmesi için taleplerini ise şöyle sıraladı: “Şubat ayında üreticinin satmış olduğu çiğ süt için litre başı 0,4 litre destek ödenmesi. Mart ayında üreticinin satmış olacağı çiğ süt için en az 1 TL litre destek ödenmesi. Ulusal Süt Konseyi’nin acilen toplanarak 1 Nisan 2022 tarihinden geçerli olmak üzere süt/yem paritesinin 1,5 seviyesinde yeni bir çiğ süt satış fiyat belirlenmesi. Ayrıca Tarım Bakanlığı’nı, süt sektör bileşenlerini ve meslek örgütlerinin de katılacağı bir toplantı yapmaya çağırıyoruz.” Serbest veteriner hekimlerin kullandıkları akaryakıt fiyatlarının indirilmesi için tedbirler alınması gerektiğini sözlerine ekleyen Kızılinler, “KDV ve ÖTV oranlarının düşürülmesi gerekmektedir” dedi.