Acıbadem Eskişehir Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Meltem Hüner, cinsel yolla ve kan yolu ile bulaşan Hepatit B ve Hepatit C’nin Türkiye'de yaygın olarak görülen viral enfeksiyon hastalıkları arasında olduğunu ifade etti. Bulaşma sonrasında bazen akut hepatit denilen karaciğer hasarı görülebildiğini belirten Dr. Hüner, “Bulaş sonrasında bazen akut hepatit dediğimiz karaciğer hasarı görülebilir, bazen de hiçbir belirti ve bulgu vermeden virüs kanımızda bulunabilir, taşıyıcılık oluşturabilir, kronik karaciğer hasarına, karaciğer sirozuna ve karaciğer kanserine yol açabilirler. Farkında olmadan bu virüsleri başkalarına da bulaştırabiliriz” dedi.

Hepatit birçok yolla bulaşabilir
28 Temmuz Dünya Hepatit Günü vesilesiyle açıklama yapan Dr. Hüner, Hepatit B ve Hepatit C’nin bulaşma yollarına dair şunları söyledi;
“Berberde taşıyıcı kişi ile ortak jilet veya ustura kullanımında, kuaförde taşıyıcı kişi ile ortak manikür pedikür makası kullanımında, steril malzeme kullanılmayan cerrahi müdahalelerden, aynı evde yaşanılan taşıyıcı kişi ile ortak diş fırçası, jilet, tırnak makası kullanımında, sağlık personeline hasta veya taşıyıcı kişiden kan alma sırasında iğne batması durumunda, ameliyat sırasında enfekte kan naklinden, taşıyıcı cinsel partner ile korunmasız cinsel ilişkiden, uyuşturucu kullanan ve ortak iğne kullanılan taşıyıcı kişiden bulaşabilir.”

“Hepatit C’nin aşısı yok”
Bu virüslerden korunmak için öncelikle kan testleri ile bu virüslerin kişide bulunup bulunmadığını öğrenmek gerektiğine işaret eden Dr. Hüner günümüzde 110'dan fazla ülkede sürdürülmekte olan Hepatit B aşılamasına ülkemizde de 1998 yılının Ağustos ayında başlandığını; 0-1 yaş arası bebeklerin sağlık ocaklarında ücretsiz olarak aşılandığını belirtti. Hepatit C virüsüne karşı aşı bulunmadığının altını çizen Dr. Hüner Hepatit B aşısının henüz Hepatit B virüsü ile hiç karşılaşmamış kişilere yapıldığını; 0, 1 ve 6. aylarda uygulanan aşının 15 yıl koruyucu olduğunu vurguladı. ‘Hepatit B aşısı yapılan kişilere vahşi Hepatit B virüsü dışında Hepatit B virüsü bulaşması söz konusu değildir’ diyen Dr. Hüner, bu nedenle herkesin Hepatit B virüsüne karşı aşılı olmasını tavsiye etti.

“Hepatit B tedavisi yıllarca sürüyor”
Hepatit virüslerine yönelik tedavi yöntemlerinin son yıllarda tüm dünyada olumlu yönde gelişmeler gösterdiğine dikkat çeken Dr. Hüner, yeni tedavi seçeneklerinin daha az yan etki ve daha kısa tedavi sürelerine olanak sağladığını dile getirdi. Bu durumun daha çok Hepatit C virüsü tedavisinde görüldüğünü belirten Dr. Hüner, Hepatit B tedavisinin halen yıllarca sürdüğünü ve tedavi sürelerine ve başarısına yönelik çalışmaların dünya çapında ve ülkemizde devam ettiğini anlattı. Tedavi ile her iki virüsün siroz ve kansere neden olmasının önlenebileceğinin ve karaciğer hasarının da azaltılmasının söz konusu olduğunun altını çizen Dr. Hüner, bu nedenle hem taşıyıcı kişilerin hem de hasta kişilerin düzenli olarak doktor kontrolünde olmaları ve kan testlerini yaptırmaları gerektiğini anımsattı. Dr. Hüner son olarak Hepatit B virüsü taşıyıcılığı ve Hepatit B ve Hepatit C virüsünün neden olduğu kronik karaciğer hastalıklarının takip ve tedavisinde; çocuk hastalar için çocuk uzmanları, çocuk gastroenteroloji uzmanları ve çocuk enfeksiyon uzmanlarının; erişkin hastalar için ise erişkin gastroenteroloji uzmanları ve erişkin enfeksiyon hastalıkları uzmanlarının hastanelerde hizmet verdiğini de sözlerine ekledi.