Bugün TBMM Genel Kurulunda Arslan Kabukcuoğlu ve 19 milletvekilinin “ Türkiye’nin katma değeri yüksek ilaç üretebilmesi için yapılması gerekenlerin araştırılması için” verdiği Meclis araştırma önergesi gündeme alındı.

Önerge üzerine söz alan önerge sahibi Kabukcuoğlu konuşmasına Dünyada yaşam süresinin uzaması, savaşlar, salgınlar ve felaketlerin artması sonucu yüzyıllardır stratejik bir ürün olan ilacın öneminin arttığını belirterek başladı.

Kabukcuoğlu konuşmasının devamında;” Ülkemiz aşı ihtiyacının tamamını, ilaç ihtiyacının da yüzde 54 ünü ithal etmektedir. 1.35 trilyon dolarlık dünya ilaç piyasasında her yıl 5 milyar dolarlık ilaç ithalatıyla Türkiye net ilaç ithalatçısı konumundadır. Her yıl yurtdışına sattığımız ilaç tutarının 5 katı daha fazla para ödeyerek ilaç almaktayız. 2002 yılında ilaç ithalatımız 1. 5 milyar dolar iken aradan geçen 18 yılda ilaç ithalatımız yaklaşık 4 kat artmıştır.

İlaç maliyetlerinin %14’ünü Ar-Ge maliyetleri oluşturmaktadır. Türkiye’nin yetişmiş bilim insanı, eczacı ve hekim kaynağı vardır. Ancak devletin bu sektöre gereken ilgiyi ve desteği vermemesi sonucu maalesef bilim insanı kaynaklarımızı beyin göçü ile kaybetmekteyiz. İlaç sektörünün de en az savunma sanayiine yapılan destekler kadar devlet desteğine ihtiyacı vardır. Acilen desteklenmelidir.

Bir diğer konu da Biyoteknolojik ürünler geliştirmektir. Günümüzde artık biyoteknolojik ürünler atom bombası yapmaktan daha önemlidir. Biyoteknolojik çalışmalar; tohum ıslahından tutun da  kültür ırkları yaratılması, insan gen tedavisi , muhtelif ilaç yapımı gibi, hayallerimizle sınırları çizilen geniş bir çalışma alanına sahiptir.

Yüksek Katma Değerli ilaç üretimi için klinik araştırma yapmak hayati önemdedir. 2019 yılında Güney Kore 10.200, Brezilya 7.100, Polonya ve Tayvan 6.200 klinik araştırması yapabiliyorken aynı yıl ülkemiz 3.900 klinik araştırma sayısıyla Dünya’nın çok gerisinde kalmıştır.

Meclisimizce kurulacak bir araştırma komisyonu ile tüm bu sorunlar etraflıca araştırılacak, yapılması gerekenler tespit edilecek, politika belirlenmesine katkı sağlanacaktır.” Konularına dikkat çekti.

Konuşmaların ardından yapılan oylamada AKP ve MHP nin red oyları ile meclis araştırma komisyonu kurulması önergesi kabul edilmedi.