Eskişehir Emek ve Demokrasi Platformu Deprem Dayanışma Koordinasyonu Sözcüsü Nazan Aksaray, Eskişehir’e gelen depremzedelerin ihtiyaçlarına yönelik basın açıklaması yaptı. Yardımların azaldığını söyleyen Aksaray, dayanışmanın artırılması gerektiğini söyledi.
11 ili etkileyen ve büyük yıkıma neden olan depremlerin ardından, deprem bölgesinden Eskişehir’e gelen depremzedelerin başta barınma olmak yaşadıkları sıkıntılara ilişkin Tepebaşı Belediyesi 19 Mayıs Gençlik Merkezi’nde basın açıklaması yapıldı. Eskişehir Emek ve Demokrasi Platformu Deprem Dayanışma Koordinasyonu tarafından yapılan açıklamaya CHP Eskişehir Milletvekilleri Utku Çakırözer ve Jale Nur Süllü de katıldı.
“YARDIMLAR AZALIYOR”
Koordinasyon sözcüsü Nazan Aksaray, depremzedelere yapılan yardımların son dönemde azaldığını, bu nedenle basın açıklaması yapma ihtiyacı hissettiklerini ifade etti. Desteklerin devamlı olmasının önemine dikkat çeken Aksaray, en önemli ihtiyaçların, “Ev ihtiyacı, iş ihtiyacı, ev eşyası ihtiyacı ve nakliye desteği, giysi desteği, erzak ve tüm tüketim malzemeleri ihtiyacı (Bu amaçla marketlerden çek desteği de verilebilir, mümkünse özellikle eğitim döneminde çocukları olan aileler için kardeş aile dayanışması ile az az da olsa düzenli nakdi destek sağlanması” olduğunu ifade etti.
“İSTİHDAM SORUNU ÇÖZÜLMELİ”
Depremzedelerin istihdama ilişkin sorunlar yaşadığını söyleyen Aksaray, kamu kurumlarının istihdam konusunda elini taşın altına koymasını istedi. Aksaray, “Herhangi bir alanda istihdam gerekirse, deprem bölgesinden gelen dostlarımıza olanak yaratmanızı, onları hatırlamanızı, öncelik tanımanızı rica ediyoruz. Ayrıca, bu konuda resmî kurumlardan da bakanlıklara bağlı il müdürlükleri inisiyatif kullanarak herhangi bir yasal düzenlemeye ihtiyaç olmaksızın eleman alımı yapabilmektedirler. Kurumların bu inisiyatifi kullanmalarını, deprem bölgesinden gelen ailelerde çalışabilir durumda olan ebeveynlerin işe girme koşullarını taşıyamadıklarında bu koşulların esnetilmesini, İş-Kur üzerinden devlet destekli işe yerleştirmelerde de koşulların yaş sınırlaması bakımından esnetilmesini, tüm personel alımlarında deprem bölgesinden bölgeden yurttaşlarımıza öncelik tanınması, belediyelerde EYT ile boşalacak kadrolara geçici de olsa yeni bir düzenleme ile deprem bölgesinden gelen aile fertlerinden birinin istihdam edilmesini, talep ediyoruz. Aile içinde bir kişinin bile çalışıyor olması, o ailenin ayakta durması için kimsenin yardımına ihtiyacının olmamasını sağlayacaktır. Bunu bir kez daha belirtmek isteriz” diye konuştu.
10 BİN TL ÇARE DEĞİL
Tüm konularda destek vermek isteyen kişilerin Tepebaşı Belediyesi’nin 19 Mayıs Gençlik Merkezi’ne bizzat gelerek veya 0 542 240 26 25 numaralı telefon numarasını arayarak ulaşabileceğini söyleyen Aksaray, depremzedelere yönelik istek ve taleplerini sıraladı. Aksaray, “Sivil toplum kuruluşlarının çalışmalarına esas olması nedeniyle, il mülki amirliğinin şehrimize gelen tüm yurttaşlarımızın demografik bilgileri de dahil verileri bizlerle şeffaf olarak paylaşmasını istiyoruz. Bu bilgilere maalesef ulaşamıyoruz. Oysa böylesi büyük afetlerde resmî kurumların sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte çalışması yaraların en kısa sürede iyileştirilmesi için gereklidir ve böyle olmalıdır. Deprem bölgesinden gelen yurttaşlarımızın çeşitli nedenlerle durumlarını bildiren bir resmi evraka gereksinimleri olmaktadır. Yine il mülki amirliğinden bu evrakın hemen kayıt anında talep edilmeksizin verilebilmesini istiyoruz. Maalesef bu evrak sadece isteyen yurttaşlarımıza verilmektedir. Kira desteklerinin acilen ödenmeye başlanmasını ve ödenecek miktarın piyasa değerini karşılayacak oranda olmasını istiyoruz. Taşınma, ulaşım ve yeni bir ev kurmak için gerekli tüm mali desteğin güncel koşullar göz önünde bulundurularak sağlanmasını istiyoruz. Oysa şu anda sadece evi ağır hasarlı olanlara, hanede sadece bir kişiye 10 bin TL verilmektedir ki, bu günümüz koşullarında hiçbir derde çare olacak bir miktar değildir” şeklinde konuştu.
“PREFABRİK BİR KENT OLUŞTURULMALI”
Eskişehir’de geçici olarak yaşamayı düşünen depremzedeler için yaşam koşullarının en üst düzeyde sağlandığı prefabrik bir kent oluşturulması gerektiğinin altını çizen Aksaray, “Şehrimize gelen yurttaşlarımızdan kentlerine geri dönmek isteyen veya oradan baştan itibaren hiç ayrılmak istemeyenler için, kentlerinin depreme dirençli ve tarihi ve kültürel kimliğine uygun olarak inşası tamamlanana kadar, bu illerimizde insani yaşam koşullarının en üst düzeyde sağlandığı prefabrik kentlerin oluşturulmasını istiyoruz. Bunlar çadır kent veya konteyner kent olmamalıdırlar. Şehrimizde geçici süre ile yaşam kurmaya çalışan yurttaşlarımız için de insani yaşam koşullarının en üst düzeyde sağlandığı prefabrik bir kent oluşturulmasını istiyoruz. Şehir içi toplu taşımanın deprem mağduru yurttaşlarımıza ücretsiz olabilmesinin Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’ne bağlı olduğunu öğrenmiş bulunuyoruz. Çok zor ekonomik koşullarda olan yurttaşlarımızın ulaşım masrafından kurtarılması ve yaşamla bağlarının bu yolla da güçlendirilmesi için bu kararın alınmasını istiyoruz. Bir talebimiz de şehrimizdeki emlakçılarımızdan ve ev sahiplerinden olacaktır. Şehrimizde kira fiyatlarının çok yükseldiğini büyük bir üzüntü ile gözlüyoruz. Deprem bölgesinde büyük zorluklar yaşayan ve halen de yaşamakta olan dostlarımıza bu zor günlerinde el birliğiyle destek olmamız gerektiğini hatırlatmak isteriz” ifadelerini kullandı.
HATAYLI DEPREMZEDE KONUŞAMADI
Daha sonra söz alan ve Hatay’dan Eskişehir’e gelen depremzede Gülay Karasu, konuşmasına başlayamadan, gözyaşlarına boğuldu. Karasu, konuşmakta zorluk çektiğini söyledi.
“MİLLET DEVLETE EL UZATTI”
Deprem bölgesinde 17 gün kalan ve Süllü, “Ben de deprem bölgesinde 17 gün kaldığım süreçte yaşanan acıların bizzat tanığı oldum. Ben genç arkadaşımızın yaşadığı acıları yürekten hissediyorum. Bütün Eskişehirli hemşerilerim de bunu yakından hissediyorlar. Eskişehir dayanışmanın, paylaşmanın çok yüksek olduğu bir şehir. Ama tabi sorunlar bitmiyor. Depremin üzerinden iki aya yakın bir süreç geçmesine karşın ne deprem bölgelerimizde yaşanan acılar, ihtiyaçlar bitiyor ne de buraya farklı şehirlere göç etmek zorunda kalan arkadaşlarımızın, dostlarımızın çektikleri çileler bitiyor. Çok fazla şeye ihtiyaç var. İş gerekiyor, aş gerekiyor, eşya gerekiyor. Her şeye ihtiyaç var. Aslında bunları yapması gereken devlet kurumları. Hatta biri bana demişti ki, millet devlete el uzattı ama aslında el uzatması gerekenin devlet olduğunu hepimiz biliyoruz. Ben bu yaraları saracağımıza inanıyorum. Umarım daha güzel günleri hep birlikte tesis edeceğiz. Hatay gibi çok güzel kadim bir şehirden geliyorlar. Alışmak zor farklı bir şehre. Ama şehrimiz her gelene gönlünün kapılarını açan bir şehir. Burada bulunduğunuz süre içinde başımızın üzerinde yeriniz var. İnşallah çok daha güzel günlerde şehrinizi tekrar imar edeceğiz. Bunu hep birlikte başaracağız” dedi.
“DAYANIŞMAYI ARTIRMA ZAMANI”
Dayanışmanın artırılması çağrısını yapan Çakırözer ise, “Bugüne kadar gösterdikleri büyük dayanışma için Eskişehirlilere, kamu kurumları olsun, sivil toplum örgütleri olsun siyasi patiler olsun hepsine teşekkür ediyorum. Ama özellikle ihtiyaçlar azalmıyor. Büyüyor. O yüzden dayanışmayı artırma zamanı. Mücadele bitmiş değil ya da yaralar sarılmış değil. O yüzden dayanışmayı artırma çağrısı yapıyorum. Kurumlarımıza, belediyelerimize özellikle teşekkür ediyorum. Kısıtlı imkanlarına rağmen ellerinden gelen her şeyi yapıyorlar hem deprem bölgesinde hem burada. Ama ihtiyaçların giderilmesi için bu dayanışmaya kim ne verebiliyorsa biraz daha artırmakta fayda var. Burada bir araya gelen sivil toplum örgütlerine çok teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.