Çürük, travma ya da periodontal sebeplerden kaynaklı olarak kaybedilen dişlerin tamamlanması için uygulanan implant tedavisi; vida şeklinde dizayn edilen yapay diş kökleri olarak bilinir. Özellikle son yıllarda pek çok farklı hasta için sıklıkla uygulanan bu tedavi yöntemi, kısa ve normalde az ağrılı olması sayesinde de tercih edilir.

Tek veya çok sayıda diş eksikliklerinde hem ağız ve diş sağlığını normalde döndürmek hem de estetik açıdan görünüm bozukluğu oluşmasını önlemek amacıyla yapılır. İmplant tedavisi hakkında sorulan birçok soru vardır.

İmplant Tedavisi Ne Kadar Sürer?

İmplant tedavisinin uygulama ve iyileşme süreleri hastaların durumlarına bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Genel sağlık ile ağız ve diş sağlığı açısın bakıldığında implant uygulamaları ortalama 3 ila 4 ay aralığında tamamlanır. İmplant tedavisi yapay diş kökünün takılması ile gerçekleştiği için bu tamamlanma süreci diş köklerinin çene kemiği ile canlı dokuya kayıp yerleşmesi için beklenir.

İki aşamadan oluşan implant tedavisinin ilk aşaması 10-15 dakika aralığında yapılır. Her implantın takılma süresi ortalama 3-4 dakika kadar sürer. İkinci aşama için ise bekleme ve iyileşme süreci tamamlandıktan sonra yapılır. Tedavi süresinin en fazla 6 ile 9 ay aralığında olduğu gözlemlenir.

İmplant Acıtır mı?

Diş operasyonlarının her birinde olduğu gibi implant tedavisinde de az miktarda da olsa acı hissedilir. İmplant uygulaması, cerrahi bir operasyon olduğu için uygulamaya başlamadan önce hastaya lokal anestezi uygulaması yapılır. Böylelikle operasyon esnasında implantların takılması ile ilgili hastalar herhangi bir ağrı hissetmezler. Ancak anestezi etkisini kaybetmeye başladıktan sonra hafif şiddette ağrı ve acı durumu yaşanabilir. Bu tip durumlarda uzman diş hekiminin söylediği ağrı kesicilerin kullanılması tavsiye edilir.

İmplant Takıldıktan Sonra Diş Ne Zaman Takılır?

İmplantların takılmasının ardından dişlerin gerekli bölgeye takılması için arada beklenilmesi gereken süre, hastalara göre değişiklik gösterebilir. Eğer implantların vücut ve ağız yapısı ile gerekli uyumu yakalaması hemen gerçekleşirse implantlı bölgeye diş takılması da hemen yapılabilir. Ancak implantların uyum sağlaması uzun bir süreyi kapsarsa dişlerin takılması için beklenmesi gerekir. Kemik kaynaması ya da iyileşmesi gerçekleştikten sonra dişlerin takılması daha uygun olur. Siz de Dentasel aracılığıyla implant tedavisini güvenilir hekimler ile yaptırabilirsiniz. Uzman ve bilgili diş hekimleri ile Dentasel’de her zaman en iyi hizmet süreçleri ile tedavinizi tamamlarsınız.

İmplant Sonrası Ağrı Oluşur Mu?

İmplant ameliyatından sonra operasyon esnasında uygulanan lokal anestezinin etkisini kaybetmesi ile birlikte çeşitli ağrı ve acı durumları gözlemlenebilir. Bu ağrılar genellikle az şiddetli olur. İmplant sonrasında ağrı oluşmasının en temel sebebi, implantların çene kemiği üzerine yerleştirilmesi sırasında komşu dişlerde ve diş etlerinde deformasyonların ortaya çıkmasıdır. Bu nedenle implant sonrasında ağrı olması da oldukça normaldir. Operasyon sonrasında ilgili bölge ile fazla temas kurulmaması ve aşırı sıcak ya da soğuk gıdaların tüketiminden kaçınılması gerekir.

Kaynak: https://dentasel.com/implant-tedavisi

Editör: Mustafa YILDIRIM