AK Parti Eskişehir Milletvekili ve AKPM Üyesi Prof. Dr. Emine Nur Günay, AKPM Sosyal İşler, Sağlık ve Sürdürülebilir Kalkınma Komitesi’nin Paris’te gerçekleşen toplantısında konuştu. Toplantının gündemi insan hücre ve doku ticareti ile mücadele, organ nakli turizmi, yapay zeka ve iş gücü piyasası, sağlık alanında yapay zeka teknolojileri uygulamalarının tıbbi, hukuki ve etik açısından etkileriydi.

BİRBİRİMİZE BAĞLIYIZ

2030 Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri (SKH) için ülkelerin bir birlik içerisinde çalışması gerekliliğine vurgu yapan Prof. Dr. Günay, ‘’17 Sürdürülebilir Kalkınma Hedefinin amacı insanlığın ve gezegenin refahı için geleceğe yönelik bir plan.Ancak bu hedeflerin gerçekleşmesi her düzey yönetişimde sistemik bir yaklaşım ve ortak eylem gerektirdiği gibi ülkelerin birbirine bağımlı olduğu gerçeğini de ortaya koymaktadır.Bir ülke iklim değişikliğine karşı etkin mücadele verirken, başka bir ülke hiçbir şey yapmıyorsa; bir ülke eğitim alanındaki hedefleri yerine getirirken, komşu ülke yapmıyorsa ülkeler arasındaki eşitsizlik nasıl giderilecek? Bu nedenle SKH’nın küresel ve birbirine bağımlılık yapısı için Avrupa Konseyi Kuzey-Güney Merkezi önemli bir platform haline geliyor.’’ Şeklinde konuştu.

İNSAN HAKLARI VE SÜRDÜRÜLEBİLİR KALKINMA

Prof. Dr. Günay, insan hakları ve sürdürülebilir kalkınma arasındaki bağ konusunda ise ‘’Diğer bir konu ise kalkınma ve insan hakları, hukukun üstünlüğü ve demokrasi arasındaki bağ. Çift taraflı etkileşim bulunmakta: insan hakları sürdürülebilir kalkınmanın esas unsuru diğer taraftan sürdürülebilir kalkınma ise insan haklarının gerçekleşmesi için güçlü bir araç. Bu nedenle Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisinin demokratik değerleri ve yöntemlerinin önemli bir çerçeve sağlayacağı açıktır.’’ Dedi.

YEREL YÖNETİMLER SÜRDÜRÜLEBİLİR KALKINMANIN ANAHTARI

Sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşmak için yerel yönetimlerin önemine değinen Prof. Dr. Günay, ‘’Yerel yönetimlerin SKH gerçekleşmesinde önemli rolleri bulunmaktadır. Birleşmiş Milletler çalışmasında SKH’lerinin yüzde 65’nin ancak yerel yönetimler tarafından gerçekleşebileceğini ortaya koymaktadır. Toplu taşıma, konut, eğitim, sağlık, çalışma koşulları gibi kamu hizmetleri doğrudan vatandaşların hayatını etkilemektedir. Son dönemlerde yoğun gündem olan iklim krizi, uzayan çatışmalar, artan eşitsizlik, genç işsizlik ve hızla her yere yayılan nefret söylemleri SKH’leri önünde en önemli engelleri teşkil etmektedir. Her ülkeye veya bölgeye göre SKH’lerinin önceliği değişmektedir. Bazı ülkelerde iklim değişikliği olurken başka bir yerde eğitim olmakta.’’ Şeklinde açıklamada bulundu.