Haber Erdoğan Ekiner 

Mimarlar Odası'nın düzenledi çalıştayda, küresel ısınma ve ticari kaygıların insana ve yaşam alanlarına etkisi vurulandı.

Mimarlar Odası Eskişehir Şubesi'nin Tepebaşı Belediyesi Özdilek Sanat Merkezi’nde gerçekleştirdiği çalıştayda,küresel ısınmanın insan yaşamını olumsuz etkileceği ve yapıların buna göre planması gerektiği vurgulandı.Bu doğrultuda çalışmalar da yapıldığı ifade edilirken, çevre ve hava kirliğinin atmosfere zarar verdiğinin belirtildiği çalıştayda, mimarların yaşadığı sorunlar ve kafalarındaki ideal projelerini hayata geçirememeleri gibi yakınmalar da dile getirildi. Etkinlikte Mimarlar Odası MYK üyesi Cüneyt Zeytinci 2050’de hava sıcaklınının 4.6 derece artacağını ve dünya nüfusunun ise 9 milyara çıkacağını, bu durumun hayatı yaşanmaz hale getirebileceğini belirterek, bu konuda önlem alınması, atmosfere bırakın çeşitlili gazlar ve otomobillerin egzoz gazlarının filtreleme yoluyla engellenmesi gerektiğini söyledi.  Mimarlar Odası Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Cüneyt Zeytinci, “Çevre kirliliği, atmosfere zehirli gaz salınımı engellenmedirir. Araçların eksoz gazları filtrelenmeli, havayı kirletmelerine engel olunmalıdır.. Malzemeler ve yapı teknikleri bu ısı artışına göre yeniden biçimlenecektir. Konutlar bu çevresel etkileri göre planmalıdır.. Bu yönde çalışmalar var” dedi. Çalıştayın diğer konuşmacısı, Girne Üniversitesi Öğretim Üyesi, mimar Kenan Güvenç ise kişilerin, şirketlerin ticari beklentileri nedeniyle mimarların özgürce, kamu yararına, sosyal yönü olan proje hazırlamalarının zorlaştığının dikkat çekerek, “Proje bir bilgi organizasyonudur, tasarım aklı ise o bilginin eyleme dönüşmesidir. Mimarlık bir sosyalizasyon tasarımıdır aynı zamanda... Olmayan bir dünyanın ideal formlarını oluşturmaya çalışıyoruz. Oysa proje sosyal bir dildir, sosyalleşmedir. Mimarlık eğitimi bir aşama değil, başlı başına ayrı bir süreçtir,” dedi. Mimarların kafasındaki toplum yararına ideal projelerini özgürce hayata geçiremedikleri yakının Girne Üniversitesi Öğretim Üyesi, varolan uygulamarın değişmesi ve daha yaşanılabilir kentler, yaşam alanları tasarlanması gibi amaçlara gönderme yaptı.

Çalıştayın ikinci bölümünde katılımcılara onar kişilik altı grup halinde katılımcılara, kendilerine sorulan sorular doğrultusunda proje tartışmaları istendi.